Ha valamit a fővárossal kapcsolatban biztosan kijelenthetünk, az az, hogy a budapestiek imádnak kávézni. Ez nem véletlen, hiszen már a 20. század elején is pörögtek a kávéházak a legnagyobb művészeink és a korabeli sztárok törzshelyeként. Majd 125 évvel később a kávézás még mindig a fővárosiak egyik kedvenc tevékenysége maradt, legyen szó egy gyors reggeli presszóról, egy elviteles lattéról vagy kellemes kávézgatásról egy randi vagy barátaink társaságában.

Ha kávé, akkor mindenkinek megvan a kedvence, de az élményt mindig tovább színesíthetjük, ha új dolgokat próbálunk ki. A Starbucks kávémestere, Borsos Dávid elárulta nekünk, hogy melyek a budapestiek kedvenc kávéi, és azt is, miként tudjuk azokat leginkább személyre szabni. Mivel közeledik a Valentin-nap, ezért Dávid tolmácsolásában elhoztunk nektek egy igazán vagány starbucksos kávéreceptet, egyenesen a kulisszák mögül!

Ezeket a kávékat szeretjük a legjobban

Ha a budapestiek kedvenc kávéjáról van szó, akkor az első és második hely nem okoz meglepetést, a dobogó tetején a klasszikus kapucsínót találjuk a lágy tejhabos, eszpresszóalapú kávéban pedig valóban nem lehet csalódni, a második a rangsorban a caffé latte, azaz a könnyed tejeskávé, a harmadik helyre az americano, vagyis a hosszú kávé került.

Negyedik helyen a caramel macchiato végzett, nem véletlenül, hiszen a karamella és a kávé tökéletes párosítás, ráadásul a macchiatóban az eszpresszót gőzölt vagy habosított tejjel koronázzák meg. Az ötödik helyre pedig a csokoládés caffé mocha került, amelyet a tejszínhab és a csokiforgács tesz felejthetetlenné.

Na de honnan érkezik a kávé?

Budapesten számos Starbucks vár ránk, ahol akár válasszuk a kedvelt klasszikusokat, akár új ízekkel és kávéfajtákkal kísérleteznénk, az biztos, hogy elégedetten fogunk távozni. Ennek egyik oka pedig rendkívül egyszerű, mégpedig az, hogy a saját pörkölésű és egyedi ízvilágú kávé nagyon finom.

A világon szinte az összes kávét a kávéövben termesztik, amely három régióra osztható: Latin-Amerika, Afrika, valamint Ázsia és a csendes-óceáni térség. A Starbucks mindhárom régióból vásárol kávét felelős beszerzés útján, hogy aztán a pörkölés és a keverékek készítésével egyedi ízvilágot varázsoljon a csészékbe” – tudjuk meg a kávészakértőtől.

Budapesten számos Starbucksba betérhetünk, olyan különleges helyszíneken is, mint a budai Vár, de a kávékat és az élményt bármikor hazavihetjük magunkkal, a cikk végén egy különleges Starbucks-receptet is találtok, további ötletekért pedig keressétek a baristákat!

Így tehetjük személyessé saját kedvenceinket!

Van, akinek megvan a kedvenc fajtája, azonban sokan vagyunk, akik szeretnek kísérletezni, és a saját ízlésünk szerint alakítani kávénkat. Mivel a Starbucksnál minden a választás szabadságáról szól, ezt több mint 4 millió íz- és kávévariációval teszik lehetővé.

A kávékat kérhetjük meleg vagy hideg formában, hagyományos tejjel vagy növényi tejjel, utóbbit ráadásul felár nélkül, választhatunk koffeinmentes, dupla vagy szimpla eszpresszó, blonde vagy dark pörkölés közül, és meglévő vagy általunk kért ízkombinációban variálhatjuk mindezt.

„A Starbucksnál alapvetően három pörkölési profilt különböztetünk meg: blonde, medium és dark. A blonde kávék könnyedebbek, és kevésbé testes az ízük. A medium kávékban a finom és erős ízvilág egyensúlya dominál, míg a dark kávékat erős, testes íz jellemzi” – mesélik.

Télen-nyáron hatalmas kedvencek a hideg kávék, ezek közül kérhetünk jegeset, cold brew-t és frappuccinót, utóbbi a Starbucks egyik védjegye. A cold brew eljárással készült kávéitalok lágy ízüknek és frissítő hatásuknak köszönhetik népszerűségüket. A frappuccinoeljárást pedig 1993-ban fejlesztették ki Kaliforniában, azonban csak hat évvel később vált elérhetővé a vállalat kávézóiban, de azóta is az egyik legkedveltebb fajta. A kávézólánc a zúzott jég és a kávé tökéletes harmóniáját különböző ízkombinációkkal teszi egyedivé.

Kik azok a kávémesterek?

A jó kávé és a személyre szabható ízek semmit se érnek, ha nincs mögötte profi tudás, itt jönnek képbe a kávémesterek, akik egy speciális képzésen sajátítják el a magas szintű ismereteket, tudásukat pedig nemcsak a baristáknak, de mindenekelőtt a vendégeknek is átadják. Az online alapképzés után nyolchetes személyes oktatáson tanulhatják meg a leendő kávémesterek többek között a latte art technikát, a kávé anatómiáját és a különböző kávétermő régiók sajátosságait.

A képzés vizsgával és kávészemináriummal zárul, a sikeres teljesítés után a résztvevők megkapják a fekete kötényt, így biztosak lehetünk abban, hogy profi segítséget kapunk az üzletekben, bármilyen kérdés merül fel bennünk a kávék kapcsán.

„A finom kávé egyik legfontosabb alkotóeleme a figyelmesség, amellyel a jó barista áll a kávékészítéshez. Nem elég csak egyszerűen a receptet követni, hiszen a megfelelő pörkölés, a minőségi alkotóelemek összhangja és az odafigyelés teszi valódi élménnyé a kávézást.

A kávéházlánc ráadásul minden évben megszervezi a Barista Championshipet, ahol Európától kezdve az afrikai és közel-keleti régiókig rendeznek elődöntőket, a nemzetközi verseny pedig a tapasztalatcserére és a közösségépítésre is kiváló.

Valentin-napi kávékoktélrecept

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy hamarosan itt a Valentin-nap, ehhez hoztunk nektek – Borsos Dávid, a Starbucks kávémesterének ajánlásával – egy különleges receptet, amellyel meglephetitek otthon szeretteiteket!

Szerelmesek Ír kávéja

Hozzávalók:

  • –        4 cl Irish whiskey
  • –        3 cl tejszín
  • –        8 cl Starbucks Caffé Verona
  • –        1 kocka barna cukor

Elkészítés:

A kockacukrot belemártjuk a whiskey-be, meggyújtjuk és a pohárba helyezzük, majd miután karamellizálódott, rátöltjük a whiskey-t és a Starbucks Caffé Verona kávét, majd egy kanál segítségével friss tejszínt csorgatunk az ital tetejére.

Címkék