Keresés EN

Ez is érdekelheti

Budapest

Visszatér az Uber Budapestre

A 2016-ban a taxisoknak köszönhetően kiebrudalt cég nemcsak visszatér a fővárosba, de a Főtaxival még össze is bútorozik. Legalábbis ez a szándékuk.

Budapest

Így lett zöld sziget a gangos józsefvárosi ház kopott udvarából

Udvarzöldítési programban részesült egy józsefvárosi társasház. A zöldfelületek növelése és találkozások terének kialakítása volt a cél, amelynek tervezését és kivitelezését a lakóközösség a Qvarta építészirodával közösen valósította meg.

A VIII. kerületben található társasházban létrejött közös kertprojekt története a 2022-es év elejéig nyúlik vissza. A lakóközösség a tervezésbe és a közös gondolkodásba a Qvarta építészirodával karöltve vágott bele.

Elsődleges cél a zöldítés volt, mivel a teljesen kővel burkolt udvar nem rendelkezett semmiféle zöldfelülettel. Igény volt továbbá egy kis méretű fedett kerékpártárolóra. Fontos volt, hogy kialakuljanak leülésre és beszélgetésre való helyek, illetve egy kis homokozó a gyermekeknek. Olyan, egész évben használható megoldások kialakítása volt a cél, amelyek aktivizálják az udvar használatát, és javítják a mikroklímát.

Izgalmas szempont volt az épület építészeti karakteréhez való viszonyulás. Az egyik karakteres elem a házban a falak lekerekítése, erre reagálnak a betett udvari elem sarkai. A végső megoldásban központi elemként megjelenik a fórum mint egy gyülekezőhely, ahol nagyobb beszélgetéseket, akár lakógyűléseket lehet tartani. A fórum közepén egy kis homokozó található, amely lefedve asztalként funkcionál. A fedett biciklitároló a ház adottságaihoz mérve a bejárat közelében található. Az udvar központi eleme pedig az ültetőtálca, amelynek szélein további kisebb leülőhelyek kerültek kialakításra. Az udvar átellenes sarkán található növényfuttató a térelhatárolást is szolgálja. Vegyesen kerültek betervezésre kevés gondozást igénylő évelő növények, illetve színes egynyári virágok, amelyek izgalmas színt hoznak az udvarba.

A terv pályázott a Fővárosi Önkormányzat Égig Érő Fű program keretén belül elnyerhető támogatásért, ahol pozitív elbírálást kapott, így elkezdődhetett a kivitelezés.

A megvalósításnál fontos volt, hogy a tervek az eredeti elképzeléshez hű módon valósuljanak meg, így a Qvarta tervezői úgy döntöttek, hogy a projekt kivitelezését is vállalják. Az előregyártás az iroda mezőkövesdi üzemében zajlott, az összeállítás pedig a helyszínen. Az építészek a műhelyvezető felügyeletével körfűrészt és hegesztőt ragadtak, a tájépítész a növényeket rendezte és ültette, a lakók pedig még a földhordásba is besegítettek.

Az Égig Érő Fű pályázatot idén is kiírták, így több társasháznak adódik a lehetőség az udvarszépítésre. A pályázati anyagot 2024. március 4-ig kell beadni.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Neked ajánlott

A