Van abban valami egészen perverz, hogy pár napja még ölre mentünk az utolsó tejfölért a boltban, ma pedig a kukába akarjuk dobni az alatta lévő töltött káposztával együtt. Ha maradt a karácsonyi menüből, akkor ezekre a helyekre viheted az ünnep után!

Az infláció ellenére egészen elképesztő összegeket tudunk költeni a karácsonyi ételekre, függetlenül attól, hogy mi magunk főzzük, vagy rendeljük, amelyek nagy része a végén a kukában landol. Az Élelmiszerbank adatai szerint évente 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik Magyarországon, és az ünnepek csak rátesznek erre, ilyenkor ugyanis hajlamosak vagyunk élelmiszerből is túlvásárolni magunkat. Ha december 27-én arra ébredünk, hogy van még 2 rúd bejgli, 6 adag töltött káposzta és egy fél tálca linzer, de már semmire sem tudunk ránézni, akkor vagy bevonulunk a konyhába, és elkezdünk mindenbe új életet lehelni, vagy felajánljuk a megmaradt élelmiszert. Ha a második mellett döntünk, akkor az alábbi lehetőségeink vannak. Bármelyik megoldást választjuk, a kukánál minden jobb – viszont minden esetben tartsuk szem előtt, hogy csak olyan maradék ételt ajánljunk fel, amit egyébként mi is szívesen megennénk. 

Melegedők

Azok számára, akik nem akarnak vagy nem tudnak szállóra menni, nappali melegedők vannak Budapest-szerte. Ezeken a helyeken meg lehet melegíteni az ételt, le lehet ülni, társaságban lenni – ide elvihetünk pár adag maradék karácsonyi ételt. Érdemes azonban telefonon egyeztetni előtte, hogy az adott intézmény mennyire nyitott a felajánlásra. A fővárosi melegedők listáját itt találjuk.

Hajléktalanszállók:

Az alábbi listán találjuk a fővárosi szállókat. Ugyanúgy tudunk eljárni, mint a nappali melegedők esetében. Itt is fontos, hogy telefonáljunk, mielőtt nekiindulunk; általában örülnek a felajánlásnak, de azért kérdezzünk rá, hogy tudják-e fogadni. Előfordulhat, hogy az ünnepek alatt, 25-én és 26-án nagyon sok felajánlás érkezik, míg 27-e után jóval kevesebb, így ha van lehetőségünk, inkább ilyenkor vigyük el a megmaradt ételeinket.

Ételdobozok

Az Enni adok dobozok országszerte megtalálhatók, Budapesten is több kerületben. A köztéren kihelyezett, vízálló dobozokba bárki behelyezheti a megmaradt főtt ételt, zöldséget, gyümölcsöt, pékárut vagy tartós élelmiszert. Minden doboznak van önkéntese, aki napi legalább egyszer ellenőrzi a doboz tartalmát, aki pedig szeretné, ki is veheti belőle az ott hagyott élelmiszereket. A dobozok listáját itt találjuk, használjuk bátran. Arra figyeljünk, hogy a jól becsomagolt ételre célszerű ráírni, hogy mi van benne, és hány adag, illetve nagy segítség, ha teszünk mellé műanyag evőeszközt, szalvétát.

Kerületi „túl sokat főztem” csoportok

Több kerületben – például a II., III., VIII., IX., XI. stb. – van túl sokat főztem Facebook-csoport. A csoport egyébként egész évben hasznos tud lenni, és bár ünnepekkor nyilván megnő a forgalma, nagyon ritka, hogy ne jelentkezzen valaki a felajánlott ételért. Ha ki sem akarunk mozdulni otthonról, akkor az élelmiszer-pazarlás elkerülésének ez az egyik legjobb módja. 

Budapest Bike Maffia

A Bike Maffia egész évben szervez programokat, ahol önkéntes munkával, pár száz forintos bevásárlással, némi alapanyaggal segíthetünk a rászorultakon – így aztán karácsonykor sem kell attól félni, hogy nem lendülnek akcióba. Tetemesebb mennyiségű maradék esetén érdemes velük felvenni a kapcsolatot, mert futárral is kimennek, de mivel ez 50 adagtól indul, nagyon el kell számolni magunkat az adagokkal ahhoz, hogy karácsony után riasszuk őket. 24-én és 26-án is tartanak vitaminkommandó-napot – a Facebookon pedig azt is lehet követni, hogy merre járnak éppen. Ha már előre tudjuk, hogy marad egy-két adag halászlé, vagy nem fog elfogyni a bejgli, mert duplán vettünk/sütöttünk, akkor érdemes lecsekkolni, merre járnak – ha elkapjuk őket, akkor menet közben is átveszik az ételadományokat. Alapos csomagolás, műanyag evőeszköz és útmutató a doboz tartalmáról itt is erősen ajánlott!

(Borítókép: Csudai Sándor - We Love Budapest)

Címkék