Szeretnénk bemutatni egy lehetőséget azoknak, akik szívesen segítenek rászorulóknak, olyan embereknek, családoknak, akiknek sajnos a napi betevő megteremtése is komoly problémát okoz. A "rákoshegyi zöld doboz" kinőtt ruhák, feleslegessé vált takarók helyett tartós, nem romlandó élelmiszereket vár, a legalapabb dolgoktól kezdve (liszt, cukor, száraztészta) az összeállított csomagokig. Nem csak télen, nem csak karácsony előtt, hanem egész évben.

A jótékonysági lehetőségek sokszor az ünnepek közeledtével válnak fontossá, de jót tenni és segíteni mindig aktuális és fontos. Az "enni adok-enni kapok" ,"éltelt adok-ételt kapok" vagy simán adománydoboznak nevezett városi segítőpontok először Pécsről indultak el. A kezdeményezéshez aztán felzárkózott Szeged, majd a főváros is. Sajnos tudunk olyan esetekről, amikor ezek a ládák megszűntek, ismeretlen okokból, de van több, ami a mai napig működik, hogy a környékén élő hátrányos helyzetű, mindennapi megélhetéssel küzdő lakókon segítsen.

Az elv egyszerű és semmi adminisztrációt, nagyobb időbefektetést nem igényel: egyes kerületekben adományládák működnek, melyek nyitva állnak mindenki előtt. Akik úgy döntenek, a heti nagybevásárlás, piaci látogatás alatt kis többletélelmiszert vásárolnak, akár rendszeresen, akár olyan esetekben, amikor éppen megvan hozzá az erőforrás, betehetik a ládákba. Akinek pedig szüksége van az élelmiszerre,  leveheti a polcokról azokat.

Fontos, hogy ezek az adománydobozok élelmiszereket várnak, azokból is a tartós, nem romlandó szárazárut, konzerveket.

Mi a XVII. kerületben jártunk, Rákoshegyen, ahol a Kép utcai víztorony lábánál helyezték el a zöld színű szekrényt. Tudunk még egy ilyen lehetőségről a XX. kerületben, a Gyermekvédelmi Központ oldalában (Lajtha László utca 5-7.) és Budafokon is van lehetőség az adományozásra. Javasoljuk, hogy érdeklődjünk a kerületi  önkormányzatoknál, hogy van-e hasonló lehetőség az adományozásra. Reméljük egyre több ilyen doboz bukkan majd fel Budapest-szerte.