Budapest mindenhol velünk van, a főváros által nyújtott szolgáltatások részei a mindennapjainknak. A Budapest-család dolgozói tartják mozgásban Budapestet, ők működtetik, teszik zölddé, szolidárissá, szabaddá, sokszínűvé ezt a várost, szinte láthatatlanul, nap nap után. Legyen szó a buszra szállásról, a szemétszállításról, arról, hogy van meleg víz az otthonunkban, hogy felkapcsolják este a közvilágítást vagy arról, hogy fürdőbe, színházba, moziba, állatkertbe megyünk – a várost sok-sok ember változatos munkája tartja egyben. A főváros 150. szülinapja kapcsán most mi is megismerhetjük őket!

A város hétköznapi hőseit eddig inkább csak közvetlen környezetük ismerte. Idén, Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából most mi is találkozhatunk velük, legalábbis virtuálisan. Budapest Hőseit közvetlen kollégáik választották meg, a róluk olvasható történeteket, méltatásokat is a munkatársak írták. Az alábbi videóban egy rövid összefoglalót láthatunk róluk, ezen az Instagram-oldalon pedig részletesebben is megismerhetjük őket, ezekből a történetekből válogattunk most mi is.

„A fővárosi cégeknél olyan hősöket kerestünk, akik törődéssel, emberi gesztusokkal, önfeláldozással és kitartással példamutatóan sokat tettek ezért a városért. Akik saját közösségükben sokszor hihetetlen bátorsággal és kitartással végzik munkájukat, erejük és közösségi szemléletük pedig inspirál mindannyiunkat. A cégek dolgozói saját kollégáikat jelölhették, rövid történetekkel, leírással indokolva, miért tartják hősnek a jelöltet” – olvashatjuk a jelölés menetéről.

Galambos Gyula Károly: villanyszerelő – Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.

„A mi „Gyula bácsink” hosszú évek óta fontos tagja a dísz- és közvilágítási csapatnak. Fáradhatatlanságát mutatja, hogy jelenleg is velünk dolgozik nyugdíjasként. Óriási tapasztalata és rendkívüli munkabírása mellett mindig van egy-egy jó vicce, amivel mosolyt varázsol még a hétfő reggeli arcokra is. Az természetes, hogy nincs olyan üzemzavar, amelyet ne tudna elhárítani, de a fiatalokat megszégyenítő módon bánik az okoseszközökkel is, és a legcsodásabb pörköltet készíti bográcsban. Nagy múltú, de örökké fiatal. Pont, mint Budapest!

Németh Lajos: segédmunkás - Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI), segédmunkás

„Nehéz vidéki életet hagyott hátra, hogy Budapesten élhessen, de új „otthona” az utca lett. Húsz évig hajléktalan volt, komoly alkohol problémái lettek. Megélhetési szabálysértéseiért közmunkával felelt, melyet a BMSZKI Szabolcs utcai telephelyén letöltött. Innen került intézményünk egyik átmeneti szállójára, ahol egyértelművé vált, hogy egy értékes ember. Udvaros takarítónkként dolgozott, majd felvételt nyert a BMSZKI-nál. Öt éve letette az alkoholt, és azóta is a nálunk dolgozik, karbantartási munkájával rengeteget segít a műszaki csoportnak.”

Gajár Sándorné Marianna: nyugdíjasházi ápoló és gondnok – Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.

„Marcsi '85-ben kezdett dolgozni nyugdíjasházi ápolóként és gondnokként. Munkáját maximális pontossággal, türelemmel és empátiával végzi. A covid alatt szakmai hozzáértéssel és mentális támogatással segítette a cég dolgozóit, önzetlenül, munkaidőn kívül is tesztelte a munkatársakat, felvállalva a megbetegedés veszélyét. Bátorságával hozzájárult ahhoz, hogy mind biztonságban vészelhessük át a kockázatos időszakot.”

Niki: utaskoordinátor – BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt., Preventív Ellenőrzés

„Niki büszke arra, hogy immár 6 éve él Budapesten, és 2 éve dolgozik a közösségi közlekedés világában, mint utaskoordinátor. Fiatal kora ellenére felelősséggel és kiemelkedő precizitással végzi munkáját, mentorként feladata az új kollégák beilleszkedésének segítése, valamint a szaktudásuk bővítésének, elmélyítésének a támogatása. Sokszínűségének, sokoldalúságának és vidám természetének, megbízhatóságának köszönhetően hamar oszlopos és a közösséget formáló tagja lett csapatunknak.”

Berta Jánosné: Irattáros – BKV Zrt.

„Berta Jánosné, Bertus 46 éve a BKV irattárának legelhivatottabb ismerője. Egy olyan budapesti, aki a tudása, segítőkészsége, szakértelme és maximális jóindulata miatt mindenki elismerését elnyerte. Jelenleg nyugdíjasként is dolgozik – komoly szerepe van a közlekedéstörténet dokumentumainak megőrzésében, kiemelkedő kapcsolatot ápol a szakírókkal, Budapest Főváros Levéltárával, a Közlekedési Múzeummal és a Parlament könyvtárával is. Mindemellett évtizedeken át a BKV Zrt. Munkahelyi Vöröskereszt titkáraként segítette a véradások szervezését is!”

Gulyás Áron: főmunkatárs – BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

„Fiatal kora ellenére már tíz éve magas szinten szolgálja a főváros érdekeit, mind a közszolgáltatónál végzett munkáján, mind az FKF Sportkörön belül nyújtott teljesítményén keresztül. A cég iránti hűségét mindig is tükrözte a Társaság érdekeinek szem előtt tartása, valamint a munkatársakkal való jó kapcsolat kialakítása és annak folyamatos fenntartása. Áron lelkes és felelős közreműködője az új munkavállalók betanításának és a már aktív munkavállalók koordinálásának is.”

Tóth László Lacek: színpadmester – Katona József Színház, Kamra

„Lacek 2001 óta dolgozik a Katonában, 2006 óta a Kamra színpadmestere. Az egész társulat elismeri szakmai képességeit, rátermettségét, sokoldalúságát, építőipari és képzőművészeti készségeit. Ő sokkal több, mint színpadmester. Alkotó, aki egyszerre tudja az előadás és a színház, ugyanakkor a saját emberei érdekeit is képviselni. Sokszor láttam, ahogy nem elég jól átgondolt díszletekből ő varázsolt egészet. Akár éjszakáig is túlórázik, hogy kitaláljon egy-egy lehet etlen megoldást. Röviden: minden problémának a megoldó kulcsszava: Lacek.”

Ismerd meg Budapest többi Hétköznapi Hősét is az Instagramon vagy a Budapest150 weboldalon!

(Borítókép: Draskovics Ádám)

Címkék