Az Osteria a Pomo D’Oro család részeként született újjá 2023 márciusában a DOC Vino Bar és a Gastronomia Pomo D'Oro utódjaként. Nem csak az étlap és a bőséges borkínálat tekintetében rendhagyó hely, náluk a bor és az ételek elválaszthatatlan egységet alkotnak. Még egy kicsit többet is kapunk, mint pusztán ízélményt, hiszen a közösségépítés és az emberi kapcsolatok is meghatározóak.

A Pomo D'Oro már bő két évtizede meghatározó, sőt iránymutató, ha az olasz gasztronómia népszerűsítéséről van szó. Mindig a saját útjukat járták, nem ülnek fel a divat diktálta hullámokra, inkább sereghajtóként csomó olyan dolgot „hoztak magukkal”, amely követendővé vált a vendéglátásban. Az Osteria nemcsak abban a tekintetben egy nagy család, hogy az Arany János utcában található cukrászda, étterem, pizzabár mellett a kis olasz negyed (Via Italia) részeként várja a betérőket, hanem azért is, mert a közvetlen, barátságos hangulat azonnal beszippant.

Egy család, számos egyéniség

A Pomo DOro család mind az 5 helyszínének megvan a maga karaktere, köztük az Osteria is önálló identitással rendelkezik. Más-más hangulatot és életérzést nyújtanak, van elegánsabb és lazább, részben eltérő a kínálat, de mindenhol van édesség, akár pizza is, illetve mindegyik helyszínen kicsit máson van a fókusz. Az összekötő elem a családias hangulat és a kompromisszummentes minőség, valamint az olasz gasztronómia szeretete.

Osteria – Olaszország összes borvidéke, családi gazdaságokból érkező alapanyagok és a delikatesz találkozása

Tenkely Gyöngyi már 1,5 éve az Osteria üzletvezetője, már 8 éve a csapat része, és olasz neve is van, Perla: „Sokszor már a törzsvendégeket az ajtóban várjuk a kedvencükkel, de ha valaki először jár itt, akkor egy rövid beszélgetés után hamar kiderül, hogy valami biztos befutót vagy akár egy különleges, kevésbé komfortzónán belül eső ételt vagy italt ajánljunk neki. Van olyan is, aki azt szeretné, ha meglepnénk valamivel.”

Egy biztos, hogy aki ide betér, az visszatér majd. Az olasz–magyar kapcsolatok központi helye az Osteria. Gianni Annoni tulajdonos mellett nagy szerep jut Jáhner Attila ügyvezetőnek, aki a borok nagy szakértője is egyben. Az Osteria másik mozgatórugója Gyöngyi mellett Aimar Fabio, aki tavaly csatlakozott a társasághoz. Néhány hónapja pedig Nyikos Dániel és Horváth Péter séfek is erősítik a csapatot, mellettük pedig számos olasz és magyar pincér is dolgozik. Olyan olasz–magyar koprodukciót alkotnak, amely tökéletes harmóniában működik együtt.

Ha van egy jó hely, amely jó embereket vonz, akkor ezáltal a világ is jobb hely lesz. Én ebben teljes mértékben hiszek. Nemcsak mi adunk a vendégnek, hanem rengeteg dolgot kapunk is tőlük. Létrejön egy kapcsolat, amely pozitív energiákat mozgat meg meséli Gianni.

„Az osteria egy teljesen hétköznapi hely az olaszok életében. Több mint 1000 ilyen hely van országszerte, szinte mindenhol megtalálható a deli, a borbár és a helyi alapanyagokra épülő bisztró kombinációja, amely plusz közösségi élményt is nyújt” – foglalta össze Attila az osteria lényegét.

Olaszország legjava – mind a 22 borvidék egy helyen

Az Osteria olyan hely, ahol akár kiválaszthatjuk a pultból, amit az előételes tányéron szeretnénk látni, mellé ajánlanak bort is a nem kevesebb mint 400 tételes listáról, hiszen Olaszország mind a 22 borvidéke képviselteti magát, és közben mindenki remekül érzi magát.

Olaszországot itt a borokon keresztül fedezhetjük fel, hiszen Lombardiától kezdve Lazión át Szicíliáig minden borvidék megjelenik a kínálatban – számottevő DOC-, azaz eredetmegjelölt, valamint a még szigorúbb szempontok alapján besorolt DOCG-osztályozású bort találunk a borlapon, de tájborok (IGT) és asztali borok is vannak. Folyamatosan keresik az újdonságokat, és személyes kapcsolatot ápolnak a kisebb és nagyobb bortermelőkkel. A borok mellett a gin-, az amaro-, valamint a grappakínálat is egyedülálló és csak náluk elérhető, hiszen ezek többsége is kisebb családi vállalkozásokból érkezik.

A minőségi és szezonális alapanyagok kreatív felhasználása

Az ételkínálat alappillérei a friss és szezonális alapanyagok, így a kínálat évszakonként vagy akár naponta is változik, ha valami alapanyag elfogy, nem biztos, hogy rögtön pótolható. Horváth Péter és Nyikos Dániel, a két séf tökéletes összhangban dolgozik:

„Nagyon szeretjük ezt a változatosságot, és mivel a zero waste hívei vagyunk, így próbálunk mindent felhasználni a konyhában: a rákollót kiszárítjuk, ledaráljuk, és ízesítünk vele, a krumpli héját is megsütjük, ledaráljuk, és a rizottó tetejére kerül. Ami a vendégeknek ízlik a napi ajánlatból, az felkerül az ételtáblára, végül, ha igazán sikeres, akkor az étlapra is” – meséli Péter és Dani.

Az ételek közül elsőként az olasz konyha meghatározó felvágottaiból, sajtjaiból és az elmaradhatatlan olívabogyóból készült előételt kóstoltuk meg, amelyet akár mi is összeállíthatunk a deli pultjában található kedvencekből.

A friss saláta citrusos-olívaolajos öntetet kapott, és egy kis szezámmaggal is meghintik, benne tintahalat és garnélát találunk, narancsos-édesköményes ízvilága pedig már a közelgő ünnepeket idézi.

Kóstoltunk még a délolasz konyha ihlette, kagylóhéj levében főtt rizottót, amelyet meghintettek sütőben sült krumpli finomra darált héjával. Az íze szinte robbant a szánkban, és amennyire furcsának tűnik először, annyira tökéletes párosítás volt. Mellé egy igazán karakteres Masseria Li Veli fehérbort kínáltak.

A bárány a téli étlap egyik alapja, a séfpáros pedig nagyot gondolva saját kolbászt készített belőle sóval, borssal és édesköménnyel fűszerezve, amely nem nyomja el a bárány jellegzetes ízét, hanem tökéletesen kiemeli azt. A Roccafiore pincészet vörösborának társaságában tökéletes választás.

Emellett bárányoldalasból készült ragu formában is megjelenik, a házi tészta tetejére kerül. A tészták az Osteria alatt található üzemben készülnek, éppen úgy, mint a sütemények.

A halleves kis szaloncukrokra emlékeztető rákkal töltött tésztával igazán ünnepi hangulatú. Magában a tésztában porított rákpáncél is van, ez adja a különleges ízét, illetve a pecorino sajt, a citromhéj és kakukkfüves fűszerezés.

A különleges fogások mellett természetesen az olasz sütemények legjava is megjelenik a pisztáciás bignétől kezdve a tiramisun át a cannolóig. A delikateszrészben órákat el tudtunk volna tölteni a tészták, húsok és kekszek bűvöletében, de a pultban sorakoznak a felvágottak, sonkák, sajtok, olívabogyók is. Biztos, hogy visszatérünk még néhány gasztroajándékért az ünnepek előtt.

A minőség kiváló, ami nem jelent alacsony árakat, de az ár-érték arány tekintetében mégis elégedettek lehetünk, hiszen a kevesebb néha több, a jó alapanyagokból sokkal kevesebb is kellő ízélményt nyújt. Az Osteria nem titkolt célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a magyarokat és az olaszokat, és ez az út a gyomrunkon és a szívünkön át biztosan könnyebben megy majd.

Az Osteriában több alkalommal vendégeskednek olasz borászatok vagy régiók vacsoraestek formájában, de volt már náluk parmezánbemutató is. Decemberben egy különleges eseménnyel készülnek, vagyis mindenből a kedvenceket próbálják majd bemutatni.

Címkék