1887. november 28-án készült el a főváros első villamosvonala, amely a Nyugati pályaudvar és a Király utca között haladt. A legelső villamosvonal életéből válogattunk képeket, az első úttól a hetvenes évekig.

Az első villamos 1887. november 28-án indult el, hála Balázs Mórnak, akinek a Budapesti Városi Villamosvasút Társaság alapítójaként elévülhetetlen érdemei vannak a tömegközlekedés mai formájának létrejöttében. A 4-es, 6-os vonalának hosszan kígyózó karrierje egy szerény négy megállós szakasszal és három, zöld színű kocsival vette kezdetét. Az első, 1000 miliméter nyomtávolságú, alsóvezetékes próbavonalat ugyanis a Nyugati tér és a Király utca között alakították ki,mindössze két hónap leforgása alatt.

Az első rendes nyomtávolságú szakasz egyébként néhány évvel később az Egyetem tér és a Fiumei út között épülhetett ki, ugyanígy Balázs Mórnak köszönhetően. Érdekesség, hogy a főváros vezetése kezdetben elzárkózott attól, hogy engedélyezzék a belső kerületekben a felsővezetékes villamospályák létesítését, mivel nem tartották kellemesnek az utcákat behálózó vezetékek látványát. Azóta persze sok minden megváltozott, ami az első villamosvonalat végigkövető szülinapi képgalériánkból is látszik. 

Címkék