Keresés EN

Ez is érdekelheti

Budapest

Visszatér az Uber Budapestre

A 2016-ban a taxisoknak köszönhetően kiebrudalt cég nemcsak visszatér a fővárosba, de a Főtaxival még össze is bútorozik. Legalábbis ez a szándékuk.

Budapest

136 éves az első fővárosi villamosvonal – Képgalériával köszöntjük a szülinapost

1887. november 28-án készült el a főváros első villamosvonala, amely a Nyugati pályaudvar és a Király utca között haladt. A legelső villamosvonal életéből válogattunk képeket, az első úttól a hetvenes évekig.

Az első villamos 1887. november 28-án indult el, hála Balázs Mórnak, akinek a Budapesti Városi Villamosvasút Társaság alapítójaként elévülhetetlen érdemei vannak a tömegközlekedés mai formájának létrejöttében. A 4-es, 6-os vonalának hosszan kígyózó karrierje egy szerény négy megállós szakasszal és három, zöld színű kocsival vette kezdetét. Az első, 1000 miliméter nyomtávolságú, alsóvezetékes próbavonalat ugyanis a Nyugati tér és a Király utca között alakították ki,mindössze két hónap leforgása alatt.

Az első rendes nyomtávolságú szakasz egyébként néhány évvel később az Egyetem tér és a Fiumei út között épülhetett ki, ugyanígy Balázs Mórnak köszönhetően. Érdekesség, hogy a főváros vezetése kezdetben elzárkózott attól, hogy engedélyezzék a belső kerületekben a felsővezetékes villamospályák létesítését, mivel nem tartották kellemesnek az utcákat behálózó vezetékek látványát. Azóta persze sok minden megváltozott, ami az első villamosvonalat végigkövető szülinapi képgalériánkból is látszik. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Neked ajánlott

A