A Keleti pályaudvar környéke izgalmas és élő része Budapestnek, de nem tartozik a hip negyedek közé – mégis érdemes eljönnünk, hogy megkóstolhassuk az Insta-barát koreai tojásos szendvicset, az eggdropot!

Nick Balázs és Farkas Dani neve ismerősen csenghet azok számára akik szeretik a jó kávét és az igényes brunchot – a Vinyl & Woodban már bizonyították, hogy értenek a műfajhoz. A belvárosi hely mellett a fiúk több étterem konyhájáért is felelnek, így bízták rájuk a Csikágóban lévő, négycsillagos Onyx Hotel reggelijét – később azonban (Farkas István üzletvezetővel kiegészülve) úgy döntöttek, hogy a hotel üresen álló lobbijában kipróbálnak valamit, ami itthon még viszonylag ismeretlen.

Az eggdrop nevezetű szendvics Koreából indult turnéra, és nemcsak az Instagramot és a Tik-Tokot, de a fél világot meghódította – Budapesten azonban eddig még nem volt. Hozzá kell tenni, hogy egy vakkóstolás alkalmával biztos nem mondanánk meg, hogy honnan származik az eggdrop, sokkal inkább hasonlít egy francia–amerikai szerelemgyerekre, mint egy távol-keleti fogásra.

Az eggdrop ugyanis két szelet puha briós, amit – miután vastagon megkentek vajjal – roppanósra pirítanak. Fő összetevője a sistergősen forró serpenyőben hirtelen sült rántotta, ami a technikának köszönhetően habkönnyű marad, de hogy mi más kerül még bele, azt viszonylag liberálisan kezelik a világ különböző brunchozóiban. 

A Briøsh számára az Arán Bakery készíti a könnyed kalácsot, ők maguk pedig titkos szósszal kenik meg pirítás után. Hogy a szósz ne csöpögjön összevissza falatozás közben, egy-egy vastag, olvadt sajtréteggel rögzítik a brióshoz. A vastag, puha, könnyed rántotta alap minden szendvicsben, ahogy a friss zöldségek is – mi pedig választhatunk, hogy kérünk-e még bele extra sonkát, bacont, füstölt lazacot vagy éppen avokádót. Kísérőnek kérhetünk mellé hash brownt vagy kimcsit, mindkettő nagyon illik a hatalmas koreaihoz. Hogy szükség van-e rá, az már más kérdés – bár a szendvics minden egyes része pillekönnyű, azért van benne bőven anyag, így elleszünk vele a következő pár órára vagy fél napra. 

Az étlapon természetesen más is van, a hipszterek nemzeti étele, az avocado toast szintén képviselteti magát pár változatban – a szintén az Aránból érkező kovászos kenyérre az avokádón és a zöldségeken kívül kérhetünk bacont, posírozott tojást vagy füstölt lazacot is.

Édes kategóriában is van két versenyzőjük, a nevükhöz illően briósból. Az egyik egy édes bundás kenyér, vagyis french toast – krémsajttal és eperrel töltve, a másik pedig egy kalácsfelfújt vaníliafagyival és juharsziruppal. Mindkettő meleg, édes, könnyed darab – egészen biztos, hogy szuper lesz az a nap, amit velük indítunk.

Ahogy azt a fiúktól elvárjuk, a kiegészítők is segítenek abban, hogy tökéletes brunchélményünk legyen. Az italok között találunk világos és olasz pörkölésű kávékat, chai és matcha lattét, szálas fekete és zöld teákat, házi limonádékat és néhány koktélt is – elvégre egy igazi dőzsölős brunchhoz Mimóza is dukál.

Címkék

Elérhetőségek

Briøsh – the eggdrop project 1078 Budapest, Marek József utca 12. Facebook-oldal