Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Pesten innen, Budán túl – A budapesti Csikágót mutatjuk be podcastünk első epizódjában

Hogyan váltotta fel a káposztaföldek helyét egy városnegyed? Milyen szerepe volt a Keleti pályaudvarnak és a millenniumi építkezéseknek Külső-Erzsébetváros fejlődésében és Csikágó létrejöttében? Egyáltalán, honnan jön a rejtélyes név, és tényleg olyan hírhedt a környék, amilyennek elsőre gondolnánk? A Pesten innen, Budán túl podcastünk első epizódjában Kolocz Dóra történész, muzeológussal beszélgettünk Csikágó történetéről, de helyi arcok is megszólalnak. Ha érdekel a környék, tarts velünk, és fedezd fel Csikágót!

Elég híres negyed a Keleti pályaudvar mögötti, bérházas Csikágó, aminek létezéséről, bevallom, én egyetemista koromban hallottam először, egy regény kapcsán. Békés Pál Csikágó. Gangregény című kötete izgalmas lenyomatát adja a Thököly út – Dózsa György út – Damjanich utca – Rottenbiller utca által határolt területnek, ráadásul a 19. századi építkezésektől kezdve 1956-on át egészen napjainkig felöleli a történetét. A Pesten innen, Budán túl című podcastünk első epizódjában mi is igyekszünk izgalmas történeteket felvillantani a VII. kerület hírhedt – valóban az? – Csikágójáról.

Csikágóról szóló epizódunkban Kolocz Dóra történész, muzeológussal járjuk körbe a negyedet a török időktől napjainkig. Beszéltünk arról, hogyan parcellázták fel Külső-Erzsébetváros káposztaföldjeit, hogy nagyjából két év alatt létre is jöjjön a megtervezett új városnegyed, ahogy arról is, hogy kik költöztek be Csikágó körfolyosós lakásaiba.

Megfejtettük a név eredetét, utánajártunk a Százház utca hírhedt házainak, de mint megtudtuk, a Nefelejcs utcában is volt egy hasonlóan rossz hírű épület. Érdemes meghallgatni az epizódot, mert Róth Miksáról és a műhelyéről, valamint Csikágó kulturális életéről is beszélgetünk benne.

Minden utcasarkon vár minket egy cseppnyi történelem, de a régi időkön túl a negyed kulturális és közösségi élete a mai napig virágzik. Hogy mitől olyan különleges Csikágó, arról a negyed kulturális tartópilléreit kérdeztük: Sike Orsit, a Greetings From Csikágó bloggerét, Deutsch Pétert, a Bethlen téri zsinagóga rabbiját és Szögi Csabát, a Bethlen téri Színház művészeti vezetőjét.

Aki séta közben egy kis pihenésre, feltöltődésre és finom kávéra, ételekre vágyna, annak ajánljuk az Ivy coffee, a Linka és a The Goat Herder helyeket, ahogy a Rottenbiller utca túloldalán álló, a Csikágótól kicsit kívül eső, mégis idetartozó Kalicka bisztrót.

A podcast az Index.hu támogatásával és a Betone Studióval együttműködésben készült.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Látnivalók és kultúra

Ezek voltak Budapest legnagyobb karácsonyi látványosságai az elmúlt 200 évben

?>

A karácsony az év egyik legkülönlegesebb időszaka, így volt ez már 200 évvel ezelőtt is.

A Mikulás után a Jégkirálynő is Budapestre érkezett

?>

A Cinema Mysticában, Budapest első, digitális művészeti kiállítóhelyén 8 új installációval köszöntött be a tél.

Különleges jelek lepik el karácsonyig Erzsébetvárost, a felét már láthatjátok

?>

Ezek a különös jelek a pesti gettó határát jelzik, amit 1944. december 10-én zártak le. A kis táblácskákat a VII. kerület utcáin fedezhetitek fel.

Neked ajánlott

A