A Váci utca elegáns boltjaival és még elegánsabb közönségével egykor egy cseppnyi Nyugatot csempészett a vasfüggöny mögé. A Luxus Áruház és Rotschild Klára szalonja, az első butikok és a csillogó kirakatok között korzózó művészek, életművészek tették érdekessé a környéket. Pesten innen, Budán túl című podcastünk második évadának első epizódjában a korszak ikonikus modelljével, Pataki Ágival beszélgetünk erről a folyton változó, színes közegről és arról, ami mára megmaradt a rendszerváltás előtti Váci utca hangulatából.

A Váci utca, különösen a Vörösmarty tér és a Szabad sajtó út közötti szakasz, szinte azóta a város egyik legelegánsabb részének számít, hogy felparcellázták a területet. A fényes kereskedelmi és építészeti hagyományokon pedig a szocializmus évei alatt igazi kisvilág épült, ahol az elegáns boltok és üzletek olyan csillogóvá varázsolták a környéket, mintha nem is a rendszerváltás előtti Budapesten jártunk volna. A Váci utcába egykor látni és látszani jártak hírességek, művészek és életművészek, szinte már hivatásnak tekintették, hogy megjelenjenek itt.

Ebbe a világba csöppent bele Pataki Ági egészen fiatalon. A modell és üzletasszony egy véletlennek köszönhetően keltette fel a szocialista divat nagyasszonyának, Rotschild Klárának a figyelmét, aki azonnal manökennek szerződtette Váci utcai szalonjába. Ági ebben az időszakban mindennapos látogatója volt az utcának, később itt is lakott, modellkarrierje legaktívabb részének befejeztével pedig itt nyitotta meg saját üzletét, így sokáig együtt fejlődött és haladt a környékkel.

Podcastünk második évadának első epizódjában az ő segítségével mutatjuk be a városnak ezt változatos részét, a Clara Szalon, a Luxus Áruház és a ragyogó kirakatok világát. Milyen is volt a régi Váci utca? Miért volt érdemes erre sétálni akkor is, ha ahhoz a többséghez tartoztunk, aki nem igazán engedhette meg magának, hogy az itteni üzletekben vásároljon? Milyenek voltak az első butikok és mit lehetett bennük kapni? Mi maradt mostanra a régi csillogásból?

Sétáljunk egyet Pataki Ágival a szocializmus legelegánsabb korzóján, miközben olyan arcok húznak el mellettünk, mint Rotschild Klára vagy Király Tamás, majd térjünk be egy kávéra az Anna Caféba és közben legyünk tanúi annak, ahogy változik a környezet! Podcastünk második évadának első epizódjában a Váci utca mutatkozik be, majd hétről-hétre újabb izgalmas környékekkel és hozzájuk kapcsolódó ismert vendégekkel készülünk.

Címkék