látnivalók és kultúra

szerkesztés

Korcsolyázás, fakutyázás és hokizás a régi Budapesten – Így űztük anno a téli sportokat (2. rész)

Szerzők

  • Költő Nóra

2023. 01. 04. 10:30

Idén igazán tavasziasra sikerült a karácsonyi szezon, tomboló napsütés és 10+ fokok vártak ránk odakint, a zimankónak, a fagynak, a hónak pedig nyoma sincs. Sokan örülnek az enyhe időnek, de vagyunk jó páran, akik visszasírjuk a fehér karácsonyokat, és minden évben csuriban tartott ujjal várjuk, hogy leessen az első hó és lehessen menni szánkózni, síelni és korizni a szabadba. Amíg várakozunk, hogy újra hó lepje be a várost, átböngésztük a Fortepan archívumát, és cikksorozatunk második részében megnéztük, hogyan korcsolyáztak, fakutyáztak és hokiztak a régi Budapesten.

Cikksorozatunk első részében megállapítottuk, hogy ugyan Magyarország és azon belül Budapest sem télisport-nagyhatalom, azonban már több mint 100 évvel ezelőtt is hatalmas odaadással síeltek és szánkóztak a fővárosiak, ha leesett egy kis hó. A síugrásnak pedig óriási rajongótábora alakult ki, a Normafán és a Svábhegyen sorra épültek a síugrósáncok. A téli sportok iránti lelkesedés azonban itt nem áll meg, a városligeti jégpálya nyitását 1870 óta gyermeki örömmel várjuk, ha egy tó befagy, akkor azonnal előkerülnek a korik, de a hokizás is nagy múltra tekint vissza, és ma már ugyan kevésbé népszerű, de régen a fakutyák is süvítve szántották fel a jégpályákat.

A felvétel 1937-ben készült, a Városligeti Műjégpályán, háttérben a Vajdahunyad vára, a fotón Szilassy Nadinka műkorcsolyázó látható

Fotó: Fortepan - Bojár Sándor

Budapest kedvence, a Városligeti Műjégpálya

A fővárosiak kedvenc korizásra alkalmas helye, a városligeti jégpálya több mint 150 éve nyitotta meg kapuit. Korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk a történetével, most pedig felelevenítjük a legfontosabb momentumokat. 

1907-ben így nézett ki a jégpálya a Városligeti-tavon, háttérben a Vajdahunyad vára

Fotó: Fortepan / Schoch Frigyes

1869. december 2-án Kresz Gézának, az Önkéntes Mentőegylet későbbi alapítójának vezetésével mintegy tucatnyi keménykalapos fiatalember gyűlt össze a Steingasser kávéházban, hogy megalakítsák a Pesti Korcsolyázó Egyletet. Szinte rögtön kérvényezték, hogy a Városligeti- egy részét korcsolyázás céljára igénybe vehessék, és a pesti urak és hölgyek ingyenesen élvezhessék a jégen száguldás örömeit.

„A városligetnek télen át is van élete, még pedig tarka, zajos élete. Az idén is, midőn apró falragaszok hirdetők, hogy: »A korcsolyázó-egylet jégpályája ma megnyittatik«, azonnal tengernyi nép özönlött a városliget tavára. […] Kezdődik a jégmulatság azoknak, kik már ügyesek a korcsolyázásban s a nagy fáradság olyanoknak, kik csak most próbálják valamire vinni” – írja a Fővárosi Lapok 1874. januári száma.

1911-ben még keménykalapban korcsolyáztak a Városligeti-tavon az urak, háttérben a Szépművészeti Múzeum

Fotó: Fortepan - Schmidt Albin

Az engedély megérkezett, a hideg időre azonban január végéig várni kellett, így hivatalosan 1870. január 29-re datálódik a jégpálya megnyitása. Az ünnepségen jelen volt Rudolf koronaherceg is. Az élet hamar beindult, egymás után jöttek a különböző ünnepségek, lampionos menetek, még versenyeket is szerveztek, ahogy erről a Hon című folyóirat 1870. decemberi cikke is tanúskodik.

„A városliget karácson vasárnapján kiviritott. Ekkor zárták a budapesti korcsolyázók a jégpálya és a díszcsarnok megnyitási ünnepét 13 foknyi hidegben. E hideg sokakat visszatartott a kimeneteltől, de azért mégis meglehetős közönség gyűlt össze, mely aztán vidáman mulatott, hasítván a jeget a fellobogózott pályán egy katonai zenekar hangjai mellett.”

Hölgyek korcsolyáznak a befagyott csónakázótavon 1920-ban, háttérben a millenniumi emlékmű

Fotó: Fortepan - Saly Noémi

A koris csapatképek már 1928-ban is népszerűek voltak

Fotó: Fortepan - Karabélyos Péter

1874-ben sajnálatos módon leégett a melegedőként szolgáló két kisebb fabódé. A városvezetés az új épület terveit egy igazi nagyágyúra, Lechner Ödönre bízta, aki keleties hangulatú csarnokot álmodott meg ide, melyben büfé, melegedőhelyiség, zenekari terem, korcsolyacsatoló és nagyterem kapott helyet.

A Budapesti Korcsolyázó Egylet csarnoka, mely Lechner Ödön tervei alapján épült meg 1875-ben a csónakázótónál; a felvétel 1880 körül készült

Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György Fényképei

1895-ben Francsek Imre tervező irányításával új, neobarokk stílusú jégcsarnokot húztak fel. Az alagsorban rendezték be a korcsolyacsatolót, a ruhatárat és az öltözőket, magát a pályát pedig 12 lámpa világította meg. 

„A jég az élet, elevenség, vidámság, pezsgő jó kedv, fesztelen pajzánság, játszi enyelgés! Aki nem hiszi, menjen el a városligetbe, a korcsolyázó egylet jégpályájára” – írja Lalla Laida az 1871-es Szépirodalmi Közlöny februári számában megjelent tárcájában.

Ekkoriban már hódítottak a különféle jeges sportok, 1893-ban például szabályos gyorskorcsolyaversenyt rendeztek,1895-ben pedig a jégpálya volt a házigazdája az első gyors- és műkorcsolya-Európa-bajnokságnak. A műjégkorszak 1926-ban, egy tavaszias meleggel bíró novemberi napon vette kezdetét – az 5600 négyzetméter felületű műjégpálya a bécsit követően a második gépi hűtésű pálya volt Európában.

„November második hete néhány év előtt még semmitmondó, szürke hét volt... Az ősz pocsolyás egyhangúsága közben csak a legfanatikusabb jégbarátok gondoltak már ilyenkor is arra, hogy — sokára, vagy nemsokára — korcsolyázni is lehet. Ma, mikor már bent élünk a »műjégkorszakban«, november második hete fontos dátumot jelent. Mert akár süt a nap, akár — mint most is — esik az eső: a műjégpálya gépei megkezdik a munkát, s a városligeti tó betonalapjára ráfeszül a jégpáncél” – írja a Nemzeti Sport 1929. novemberi száma.

1926-ban kezdődött a műjégkorszak, a felvétel 4 évvel később, 1930-ban készült

Fotó: Fortepan

A felvétel 1943-ban, az évi műkorcsolyázó-bajnokságon készült, a fotón Botond Györgyi látható

Fotó: Fortepan - Horváth József

Gyorskorcsolyázó-csapat 1935-ben a Városligeti Műjégpályán

Fotó: Fortepan - Peter Selnar

Városligeti Műjégpálya súlyos károkat szenvedett a II. világháborúban. Az 1944-es bombázások során teljesen használhatatlanná vált, a helyreállítás rengeteg munkába és pénzbe került. A következő felújítás a 60-as években érte, ekkor alakították át 400 négyzetméteres standardpályává, hogy megfeleljen a gyorskorcsolyaversenyek legfontosabb alapkövetelményének. Ezt követően folyamatosan végeztek rajta ráncfelvarrásokat a 2011-es nagy beruházásig, amikor a műemléki védelem alatt álló főépületet újították fel, valamint a jégpálya is átesett némi rekonstrukción.

Gyerekek élvezik a korizást 1957-ben

Fotó: Fortepan - Halmosi Sándor

A fotó 1969-ben készült, a Városligeti Műjégpályán, háttérben a Hősök tere, a millenniumi emlékmű és a Szépművészeti Múzeum

Fotó: Fortepan - FŐFOTÓ

1973-ban is nagy tömeg volt a Műjégpályán

Fotó: Fortepan - Urbán Tamás

Korizás a Városligeten túl

A fővárosiak körében több mint 150 éve a városligeti jégpálya a legnépszerűbb, de számos más helyen is lehetett korizni. Sokszor az iskolák udvarait locsolták fel, de nyílt koripálya a mai Széll Kálmán téren is, sőt, bevált módszer volt, hogy teniszpályákat alakítottak át, így télen az ütők és a labdák helyett a korcsolyák kerültek elő.

Lányok korcsolyáznak az Ajtósi Dürer sor 37. szám alatt található Erzsébet Nőiskola (ma Teleki Blanka Gimnázium) udvarán 1905-ben

Fotó: Fortepan

Anno a mai Széll Kálmán tér is volt koripálya, a fák felett az akkori Krisztina körút házainak tetőzete látszik; a felvétel 1910-ben készült

Fotó: Fortepan - Szabó Lóránt

Budapesten hatalmas népszerűségnek örvendett a korcsolyázás, azonban ahogy a Fővárosi Lapok arról beszámolt  már 1874-ben sem számított egyszerű sportnak a korizás.

„Korcsolyázni nem is oly könnyű mesterség: vékony acéllap élén egyenesen megállni a sikamlós jégen, féllábon előre haladni, kitérni a szembejövőknek, jobbra és balra történő csuszamok és löketek közben föntartani az egyensúlyt.”

Régen a teniszpályákat is felöntötték és jégpályává alakították, ezen a képen az 1932-es a BEAC-pálya látható, a mai Kőrösy József utca mellett, háttérben a Váli utcai iskola

Fotó: Fortepan - Halmosi Sándor

A Fadrusz utcában a BLKE-teniszpálya is átalakult télen, háttérben (a Szent Imre herceg útja, ma Villányi út, fölött) a Gellért-hegy oldala, jobb oldalon a mai Balogh lejtő

Fotó: Fortepan - Halmosi Sándor

A Palatinus Jégpálya 1943-ban, háttérben a Margit híd, ma az Olimpia park van a helyén

Fotó: Fortepan - Szabó Viktor

Korcsolyapálya a Harminckettesek terén 1949-ben, az egykori dohányraktár helyén

Fotó: Fortepan - Miklós Lajos

Mi fán terem a fakutya?

A fakutya egy érdekes sporteszköz, amely a szánkóhoz hasonlít leginkább, de a hó helyett a jégpályákon siklik a legjobban. Készítéséhez egy támlás székre erősítenek egy szántalpat vagy két keskeny lécet, meghajtásához pedig két szöges végű botot használnak, vagy egy másik ember tolja meg hátulról a fakutyát, akin korcsolya van. A hatvanas-hetvenes években a vastalpra szerelt kerti székek is elterjedtek. A feltételezések szerint a sporteszköz az 1860-as években lett népszerű Magyarországon, a Festetics családnak köszönhetően, és igazán népszerűvé először a Balatonnál, Keszthely környékén vált, később versenyeket is tartottak. Budapesten kevésbé volt elterjedt, de felleltünk egy képet 1913-ból, amelyen (a kép jobb sarkában) az Orczy-kertben, a befagyott csónakázótónál láthatunk egy fakutyát.
 

Az Orczy-kertben, a befagyott csónakázótavon is remekül lehetett korcsolyázni és fakutyázni (1913)

Fotó: Fortepan - Pétek Edit

A szó etimológiája is érdekes, a fakutya elnevezést vélhetően az egyenetlen jégfelszín miatt csikorgó hangja miatt kapta, amely a szöges botok kopogásával keveredve a kutyák vonyítására vagy ugatására emlékeztető hangot ad.

Jégkorongban a világelit között

A Városligeti Műjégpályán népszerű volt a jéglabdázás is, a jégkorong ősét, az akkor még koronghokinak hívott sportágat csak később ismerték meg itthon. 1925. december 26-án rendezték meg az első hivatalos mérkőzést. Magyarország 1927. január 23-án nyert felvételt a Nemzetközi Jégkorong Szövetségbe, majd két évvel később került sor Budapest első, saját rendezésű nemzetközi jégkorongeseményére, az 1929. évi Európa-bajnokságra, amelynek a Városligeti Műjégpálya adott otthont. 

A felvétel az 5:2-re végződött magyar–japán jégkorongmérkőzésen készült, 1936. január 19-én a Városligeti Műjégpályán; a képen a japán kapus látható

Fotó: Fortepan - Bojár Sándor

Érdekes, hogy jéghokiban gyorsan bekerültünk az élmezőnybe, 1934-ben a Városligetben Kanada válogatottjával 0:0-ás döntetlent játszottunk, ami azt is jelentette, hogy az akkori világelittel azonos szinten volt a magyar csapat. 

„Szombaton este a városligeti műjégpályának nagy eseménye volt: bemutatkozott Kanada világbajnoki képviselője, a Saskatoon Quakers csapata. A bemutatkozás nem remélt pompás magyar sikert hozott. A kanadaiak egyetlen gólt sem tudtak ütni Magyarország Hircsák által remekül védett kapujába. Az eredmény 0:0 volt” – írja a Pesti Napló 1934. januári száma.

A kanadai Kimberley Dynamiters jégkorongcsapat vendégjátéka a magyar válogatott ellen 1937. január 10-én a Városligeti Műjégpályán

Fotó: Fortepan - Császy Alice

A hokizás hobbisportként is népszerű volt, így sokszor kerültek elő ütők és korongok az iskolák udvarain is, de még az egykori Express együttes is hokimezt húzott 1979-ben az MTV stúdiójában.

Fiúk hokiznak az egykori Egry József Általános Iskola udvarán, szemben a Stoczek utca 19., balra a Lágymányosi utca 23. hátsó frontja

Fotó: Fortepan - Urbán Tamás

A hokimezbe bújt Express együttes az MTV stúdiójában 1979-ben

Fotó: Fortepan - Gyulai Gaál Krisztián

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode