Az ősz első hónapja egy szempillantás alatt eltelt, amit ennek a csodás napsütéses időnek és izgalmas eseményeknek köszönhetünk. De azért még érnek meleg napsugarak és szuper programok szeptember 28. és október 1. között is, átfordulva az eggyel hidegebb hónapba. Bőven élvezhetitek még a szabadteret, például megtekinthetitek a Plakátvárost, mulatozhattok az Első Pasaréti Utcabálon, de 5 panorámás kirándulást is ajánlunk. Az irodalom, a zene és a gasztronómia rajongói is ugyanúgy örülhetnek, ha lejjebb görgetnek a listában!

Szeptember 28., csütörtök

28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Idén szeptember 28. és október 1. között rendezik meg a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Az eseményen 140 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel várnak a Millenáris Parkban, a B (Nagycsarnok) és D épületben (Üvegcsarnok), az Európa Ponton és a Nemzeti Táncszínházban. A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek és az olvasás népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat a Millenáris D épületében.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit. Az idei díszvendég a népszerű amerikai sci-fi-író, John Scalzi lesz, díszvendég országként pedig idén Hollandia mutatkozik be. Az utóbbi évekre jellemző, hogy közép-európai viszonylatban is kiemelkedően magas számban jelentek meg holland könyvek magyar fordításban. A Könyvfesztivál látogatói tucatnyi neves holland íróval, költővel, illusztrátorral találkozhatnak – köztük lesz Arnon Grunberg író és újságíró, A betegség nélküli ember szerzője, Abram de Swaan esszéíró, szociológus, Martin Michael Driessen író, színházi és operarendező és Annamarie Bon, a népszerű ifjúsági szerző. A díszvendég standon egymást követik majd a kerekasztal- és tematikus beszélgetések, felolvasások.

További infók 

A 999-es szoba – A mozi jövője

1982-ben Wim Wenders A 666-os szoba című filmjében megkérdezte 16 kollégáját, hogyan látják a mozi jövőjét. 40 évvel később Lubna Playoust rendezőnő ugyanezt kérdezi filmes kollégáitól A 999-es szobában. A film premier előtti vetítésén szeptember 28-án vehetünk részt a Toldi Moziban.

A vetítés után Enyedi Ildikó rendező (Az én XX. századomTestről és lélekrőlA feleségem története), Hajdu Szabolcs rendező, színész (Fehér tenyérErnelláék FarkaséknálBékeidők), Bernáth Szilárd rendező (Larry) és Liszka Tamás, a Budapest Film Zrt. vezetője vitatja meg a mozi jövőjének kérdéskörét. A beszélgetést Kovács Gellért vezeti.

További infók

Italian Food Festival

Olaszország ízeit fedezhetjük fel szeptember utolsó hétvégéjén, a Botellón Terrace-on. Igazi gasztroparadicsom vár ránk autentikus olasz ételekkel, a klasszikus tésztás kedvencektől a kemencében sült pizzákig.

További infók

Szeptember 29., péntek

Kutatók Éjszakája

Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén pillanthatunk be a különböző tudományterületek titkaiba.

Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Részt vehetünk csillagászati programokon, természetközeli foglalkozásokon, de szó lesz az éghajlatváltozásról, a mesterséges intelligenciáról és még sok más izgalmas témáról is.

További infók

UNICEF Pop-Up Store & More – összefogás a traumatizált gyerekekért

Az UNICEF Magyarország szeptember 29. és 30. között ismét megrendezi nagyszabású jótékonysági gardróbvásárát, a Világszép Alapítvánnyal együttműködésben, a kétnapos Pop-Up Store & More jótékonysági rendezvény keretében.

jótékonysági gardróbvásáron ezúttal is márkás, kedvező árú használt ruhadarabokkal várnak. Az UNICEF Magyarország és a Világszép Alapítvány a kétnapos Pop-Up Store & More jótékonysági rendezvényen befolyt teljes összeget a traumatizált gyermekek életének jobbá tételére fordítja.

További infók

Forbidden Fruit Gin&Tonic Night

Egy nem mindennapi, érzéki kiállítás, a Forbidden Fruit záróeseményére invitálnak bennünket szeptember 29-én a LAVOR Art Salonba, melyen a művészet és szenvedély birodalmába látogathatunk el Sam Scott Schiavo és Kecső Endre alkotásain keresztül. Míg Sam a fényképezőgép lencséjén keresztül a férfitest mélységeit örökíti meg, addig Endre festői vonalai a női formák és idomok elbűvölő szépségét ünneplik.

Forbidden Fruit eseményt a Pride idején rendezték meg, mellyel arra hívták fel a figyelmet, hogy a szeretet nem ismer korlátokat, szabadon virágzik. Ez a kiállítás is erre emlékeztet: a választás szabadságára, ahol a szeretet és a szépség gátak nélkül fonódik össze, előítéletek és korlátok nélkül.

További infók

Pure Lust – Janus Rasmussen (IS)

Janus Rasmussen szólóprojektje leginkább úgy jellemezhető, mint az eddigi együttműködéseinek párlata. Az eredetileg a Feröer-szigetekről származó Janus az elmúlt évtizedet azzal töltötte, hogy más művészekkel együtt alkotott, koncertezett és újított számtalan zenei műfajban, így rengeteg tapasztalatot és inspirációt gyűjtött, ami hallható a saját stílusán is.
 
Rasmussen saját zenéje mellett Ólafur Arnaldsszal, a Kiasmos egyik tagjaként is fellép. A duó felvételei világszerte elismerésnek örvendenek, és számos jelentős fesztiválra meghívást kaptak. Janus Rasmussen szeptember 29-én a Turbinában mutatkozik be a hazai közönségnek, a Pure Lust szervezésében.

További infók

Szeptember 30., szombat

Nép-Szín-Ház Járdafesztivál

Élő zene, világkonyha, civil kurázsi – vagyis újra Járdafesztiválon vehetünk részt szeptember 30. és október 1. között a Népszínház utcában. Lesz koncert koncert hátán, fellép a Hét Hat Club, a Verőköltő, az Azta Zenekar, Tolnai András, a nótaéneklés királya és még sokan mások. Beszállhatunk az improvizatív Járda Jam Sessionbe, végigjárhatjuk az utca éttermeit a GasztroPillanat 2023 térképes kiadvány segítségével, és belesétálhatunk spontán színházakba is.

További infók

Elvis Costello (UK)

Elvis Costello a dalszerzők legfelsőbb elitjének tagja, nem véletlenül dolgozott a szintén legnagyobbak közé sorolt Count Basie-vel, Paul McCartney-val vagy Burt Bacharachhal. A hetvenes évek második fele óta aktív dalszerző-énekest már hallhattuk egyszer szólóban Magyarországon 2014-ben, szintén a Müpában, ám most leghűségesebb zenészével, a több mint negyvenöt éve társbillentyűssel, Steve Nieve-vel érkezik, így dúsabb hangszerelésben hallhatjuk pompás dalait, melyek minden korszakában tökéletesre csiszolt mesterművek.

További infók

Hola Budapest! – Spanyol–magyar fesztivál a Palotanegyedben

Szeptember végén és október elején Budapestre jön egy kis Spanyolország! Idén ősszel a spanyol zenéké és táncoké, a gasztronómiai, művészeti és a kulturális élményeké a főszerep a Palotanegyedben. Lesz többek között tapasworkshop a Culinary Institute of Europe-ban és kortárs táncperformance a Lőrinc pap téren, fotókiállításflamencogasztronómiai és kultúrtörténeti előadások, de Luz Casal világhírű spanyol énekesnő és Váczi Eszter koncertjén is részt vehettek a Belvárosi Színházban, a Hola Budapest! – Spanyol–magyar fesztiválon.

További infók 

Első Pasaréti Utcabál

Zsongással telik meg a Nagy Lajos tér szeptember 30-án, az Első Pasaréti Utcabálon, ahol koncertekkel, finom ételekkel és italokkal, kézműves-foglalkozással várnak a szervezők. A remek hangulatot a legkülönfélébb műfajokat játszó zenészek biztosítják, a gasztronómiai ínyencségeket pedig a Fragola, a Pasarét Bisztró és a Felhősüti.

További infók

Október 1., vasárnap

Plakátváros

Szeptember 30-ától folytatódik a Plakátváros projekt, mely visszahelyezi a plakátot – mint sokszínű vizuális költészeti formát, kifejezőeszközt, alkotói technikát – eredeti környezetébe és méltó helyére: az utcára. Idén is két helyszínen fognak zajlani a kiállítások, összesen 47 plakátot tekinthetünk meg 34 alkotótól, a Magyar Plakát Társaság tagjaitól és meghívott barátaiktól, az idei tematika pedig a szív lesz.

További infók

Presser Gábor: Még 1 koncert

Az idén 75 éves magyar rocklegenda, Presser Gábor ősszel két koncertet is ad a Papp László Budapest Sportarénában, egyet szeptember 30-án, majd még egyet október 1-jén, sőt szeptember 29-én még egy főpróbát is tart, hogy mindenki eljusson, aki csak szeretne. Valószínűleg a teljes életmű mából nézve legrelevánsabb számai hangzanak majd el, és színpadra állnak Presser Gáborral mindazok, akikkel az elmúlt bő 50 évben együtt dolgozott.

További infók

Túrázz, és csodáld meg a panorámát!

Az ősz a legkiválóbb évszak arra, hogy a természetben járkáljunk, megfigyeljük az élőlényeket, a növényvilágot, de az aktívabb túráknak is ekkor van a helye. Az előrejelzések szerint pedig még jó pár napig tökéletes kirándulóidő várható, éppen olyan, hogy a délelőtti hűvösben még ne melegedjünk ki nagyon, miközben felfelé kaptatunk a csúcsokra, amelyekről lenézve lélegzetelállító panoráma tárul a szemünk elé. Szendvicseket betárazni, pulcsikat a derékra kötni, és irány a szabad!

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

Címkék