Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Az egyik legszebb szecessziós villában nyílt meg a legnagyobb budapesti Zsolnay-kiállítás

Budapest jelenleg legnagyobb Zsolnay-kiállításával gazdagodik a Városliget és környezetének kulturális kínálata: szeptember 26-tól látogatható a főváros egyik legszebb szecessziós stílusú villája, a Kőrössy-villa, amely ResoArt Villa néven nyitja meg kapuit a nagyközönség számára.

A tárlat alapjául Szabó András üzletember és gyűjtő fél évszázad alatt létrehozott, mintegy 1000 darabos, páratlan kollekciója szolgál, amelyet először mutatnak be a nagyközönség számára. A kiállítás mellett izgalmas épületsétákon vehetünk részt, amelyek során a ResoArt Villa mellett a Liget Budapest Projektnek köszönhetően megújult, Zsolnay kerámiákkal gazdagon díszített Millennium Háza titkait is megismerhetjük.

A ResoArt villát – amely a Dózsa György út és Városligeti fasor sarkán található – Szabó András cége, a Resonator Kft. a kilencvenes évek közepén vásárolta meg, majd két ütemben, archív fényképek alapján újíttatta fel. A rekonstrukciót 1999-ben Budapest Építészeti Nívódíj Emlékplakettel, 2000-ben pedig Podmaniczky díjjal ismertek el. Az épület 2022-ig irodaként működött, majd Szabó András úgy döntött, hogy egyedülálló képzőművészeti gyűjteményének legjelentősebb darabjait beköltözteti a villába, ahol ezzel a főváros jelenleg legnagyobb látogatható Zsolnay-kiállítása jött létre. Az 1000 darabos kollekció Szabó András magángyűjteménye, amely a Zsolnay kerámiák sikertörténetét mutatja be az 1870-es évektől kezdve, egészen 1920-as évek végéig.

A kiállítás mellett a vezetett épületsétákon is érdemes részt venni, hiszen nem csupán a ResoArt villa, valamint a Millennium Háza történetét ismerhetjük meg közelebbről, de a szecesszió világában is kalandozhatunk. A tárlat a Városliget gazdag szabadidős kínálatát egy csokorba gyűjtő Liget+ programajánlatába is bekerül. A villa programjaira ezen a linken lehet online jegyet vásárolni, és a további részleteket is itt találjátok meg.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Oscar-nap a Művészben

Március 11-én 96. alkalommal díjazza az előző év legjobb filmjeit és filmeseit az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Nincs is jobb hangolódó program a gálára, mint a március 10-ei Oscar-nap a Művészben, amikor 13 órától estig jelölt filmeket nézhetünk meg.

Kultúra

Janikovszky-est a vaksötétben – avagy a lemez két oldala

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület közreműködésével március 13-án a Lurdy Moziban egy egyedülálló képzeletszínházi előadásban lesz részünk, A lemez két oldala címmel: Janikovszky Éva írásainak segítségével teljes sötétségben, csak a hangokra és szavakra koncentrálva fedezhetjük fel mindennapjaink rejtett oldalait.

Kultúra

Mai Manó fotográfiái

A PaperLab Galériában kiállított 50 fotóból álló, ingyenesen megnézhető válogatásban olyan alkotásokat láthatunk, amelyeket Mai Manó fotográfus a budapesti műtermeiben készített a századforduló környékén.

Neked ajánlott

A