A TANGÓ projekt egy olyan kezdeményezés, amelyben fontos szerepet kap a helytörténet, a vizuális reprezentáció, valamint a hiányzó hangok és a köztér megtöltése, hiszen minden több, mint aminek elsőre látszik. Így van ez a józsefvárosi Teleki László térrel, melyen ritkán van a fókusz, megítélése is elég negatív, de azért sokan ismerik, mégis nagyon kevesen tudják a múltját és kulturális értékét. A TANGÓ projekt pedig itt lép közbe, és a tavalyi hosszú hétvége után szeptember 22. és 30. között dupláznak és két hétvégén is fesztiválba vágják a Teleki teret és környékét.

A TANGÓ projekt másfél évvel ezelőtt indult, ráadásul a főváros egyik leggazdagabb helytörténettel rendelkező, ám kihasználatlan terén. A Tangó név pedig valószínűleg az anno a Teleki László téren működő azonos nevű ócskapiacról lett elnevezve, melyről egy korábbi cikkünkben számoltunk be részletesen. A projekt azért alakult, hogy segítse megérteni Budapest kulturális identitását, megismertesse a környék múltját, hogy jobban megértsük a jelenét, illetve, hogy kutatást és párbeszédet indítson a kicsit sem elhanyagolható témában.

A rendezvény tavaly kezdődött a Local History Weekenddel, amely egy hosszú hétvégén keresztül különféle programokat kínált az érdeklődőknek, a sikere miatt pedig idén egy extra, dupla hétvégés fesztivállal várnak minket. Az idei események az irodalmi kánonban kialakított Teleki tér képének a megismertetését helyezik fókuszba. Két alkalommal is tartanak élő könyvtárt a parkban, ahol színészekkel és zenészekkel elevenednek meg Pressburger György, Bereményi Géza, Kamjén István és Mándy Iván szövegei, kiegészülve újságcikkekkel és publikálatlan oral history gyűjtésekkel.

Részt vehetünk izgalmas tematikus városi sétákon, amelyeket olyan témákra fűztek fel, mint például az építészeti örökség, a kriminológia, a kulturális és irodalmi élet vagy a szociális intézmények jelenléte. 

Részt vehetünk izgalmas tematikus városi sétákon, amelyeket olyan témákra fűztek fel, mint például az építészeti örökség, a kriminológia, a kulturális és irodalmi élet vagy a szociális intézmények jelenléte. 

Lesz például Patika a Mátyás téren - épülettörténeti séta, ahol megismerhetjük a Filó János által 1890-ben épített Szent Keresztély Patika épületét. Érdekessége, hogy a házban egykor iroda, laboratórium, raktár, valamint a patikus és segédje számára kialakított lakás is helyet kapott.

Sőt a TANGÓ idén kimondottan kisiskolásoknak szóló edukációs helytörténeti sétákat is tart, és ősszel több alkalommal is megismerheti a 7-12 éves korosztály az utcán játszott szerencsejátékokat, kártya- és kockajátékokat, különféle helyszíneket végigjárva.

Ezúttal is elmaradhatatlan a helytörténeti kiállítás, és több alkalom is lesz, amikor a múlt és jelen kereskedő- és szolgáltatókultúrájáról vagy kulturális intézményeiről tudhatunk meg többet.

Ha nyitottak vagyunk, ha nem, és lehet, kicsit szkeptikusan is állunk hozzá a város e részéhez, de szeretnénk ezen változtatni, és úgy járni ezen a környéken a későbbiekben, hogy nem negatív asszociációk és érzések jönnek fel bennünk először, akkor ott a helyünk a Tangón!

Címkék