A Michelin-kalauz legjobb magyar női séfeket bemutató összeállításában két balatoni és egy szegedi séf mellett a Stand étterem és a Stand25 Bisztró női séfjét, Széll Tamás szakmai partnerét, Szulló Szabinát is méltatták.

A Michelin Guide cikke szerint a magyar gasztronómia egyre nagyobb népszerűséget és tiszteletet vív ki magának nemzetközileg, és ebben vastagon benne vannak az egyre növekvő számú női séfek is, mint amilyen Szulló Szabina is, aki Széll Tamás partnereként a Stand éttermet és a Stand25 Bisztrót irányítja. A Michelin Guide cikkében sok mindenről mesélt, többek között a főzés iránti szenvedélyéről, arról, hogy honnan kapja az inspirációt, és hogy milyen tervei vannak a jövőre nézve.

„Nagyon fiatalon kezdtem a pályát, a legaljáról indulva lépésről lépésre haladtam felfelé. Az első hely, ahol dolgoztam, a Kempinski Hotel Corvinus volt a 90-es években. Akkoriban ez volt Magyarország legjobb étterme. Itt ismerkedtem meg Hamvas Zoltánnal és Széll Tamással, akikkel azóta is együtt dolgozom. Együtt alkottuk meg egy budapesti fine dining étterem koncepcióját is, ami később Michelin-csillagot kapott” – ezekkel a szavakkal kezdi bemutatkozását Szulló Szabina. Ezek után elmeséli a közös helyek történetét: 2017-ben megnyitották a Stand25 Bisztrót Pesten, amit két évvel később Budára költöztettek, közben 2018 nyarán megnyitották az első fine dining éttermüket, a Standot, ami egy éven belül elnyerte az első Michelin-csillagát, majd 2022-ben a másodikat.

Szulló Szabina családi hagyomány miatt lett szakács – az édesanyja is az volt, és a kis Szabinát is gyakran magával vitte a munkába. A tradicionális magyar konyha meghatározó volt számára, csakúgy, mint az édesanyja meg a nagymamája ételei. A család mellett sok csodálatos női szakácstól is kapott inspirációt: Ana Roš, Dominique Crenn, Clare Smyth és Anne-Sophie Pic. Szabina az egyszerű ételeket és a tiszta ízeket részesíti előnyben, nem szereti a túlgondolt dolgokat. Elsősorban helyi és szezonális alapanyagokból főz, többek között azért is, mert számára örömet jelent, hogy megmutathatja a hagyományos magyar termékek szépségét és egyediségét.

Címkék