Habár külföldi barátainkat, rokonainkat, ismerőseinket vagy akár munkatársainkat mindig előszeretettel küldjük fel a budai vár környékére kirándulni és nézelődni, mi, helyiek gyakran megfeledkezünk arról, hogy milyen különleges élmény is néha ellátogatni a Várnegyedbe, és mennyire szerencsések vagyunk, hogy ezt szinte bármikor meg is tehetjük. Most még egy indokot találtunk arra, hogy igazán megérje felcaplatni a Várhegyre, ugyanis a Savoyai Teraszon egész évben fogyaszthatunk jobbnál jobb koktélokat, finom borokat és minőségi söröket, miközben a város a lábaink előtt hever. Ha pedig megéheznénk, újabban már a street food kínálatból is válogathatunk.

A belvárosból mindössze tíz perc alatt fel lehet jutni a Magyar Nemzeti Galériának otthont adó budai vár előtt elterülő Savoyai Teraszra, ahonnan tényleg eszméletlenül szép a kilátás a városra – csak Savoyai Jenő bronz lovas szobrát kell keresnünk, aki nevéhez a törökök kiűzése Magyarországról köthető. A tágas térről jól látszik a Duna, a Parlament, a Gellért-hegy és a Szabadság-szobor, a város legszebb hídjai és tiszta időben a pesti oldal látványosságai is. Ugyan gyakran találunk itt rendezvényeket, szervezett programokat és kiállításokat, amelyek tömegeket vonzzanak a Várnegyedbe, 

ha kell még egy jó indok, hogy miért is látogassunk el ide a hét bármely napján, az a Savoyai Terasz.

ha kell még egy jó indok, hogy miért is látogassunk el ide a hét bármely napján, az a Savoyai Terasz.

Látnivalók mindenfelé

A Savoyai Terasz egy kör alakú épület hatalmas üvegfalakkal, tehát itt egyszerűen nem tudunk rossz ülőhelyet választani, legyen az kint vagy bent.

Bárhol is foglalunk helyet, egyik oldalról a már említett csodálatos panoráma vesz minket körül, a másikon pedig a budai vár emblematikus épülete magasodik fölénk.

Bárhol is foglalunk helyet, egyik oldalról a már említett csodálatos panoráma vesz minket körül, a másikon pedig a budai vár emblematikus épülete magasodik fölénk.

Ugyan a Savoyai Terasz nem újonnan nyílt, igazán csak a pandémia után kelt életre, amikor is fejlődésnek indult, és nemcsak megszépült, hanem a felhozatal is megnövekedett.

Koktél kilátással

Ami a kínálatot illeti, nyáron bármikor felfrissülhetünk klasszikus koktélokkal, minőségi sörökkel és finom borokkal és pezsgőkkel, amikor pedig beköszöntenek a hidegebb hónapok, elengedhetetlen kellék a habos forró csoki és a finom forralt bor.

Ha megéheznénk, az új street food étlapnak köszönhetően kóstolhatunk különböző grillkolbászokat, például szürke marhát savanyú káposztával és édes mustárral vagy chilis grillkolbászt párolt lila káposztával és dijoni magos mustárral, de kipróbálhatjuk a virslivel, hagymacsatnival, császárszalonna-kockákkal, cheddar sajttal, sült hagymával és kovászos uborkával megspékelt Savoya Dogot is. Azoknak, akik valami igazán laktatóra vágynak, mi a tépett húsos, barbecue-szószos, hagymás és savanyú káposztás Savoya Pulled Pork XXL szendvicset ajánljuk, ha pedig csak ropogtatnánk valamit, nachost is rendelhetünk – cheddar- és salsaszószon kívül avokádókrémmel vagy padlizsánkrémmel is.

A Savoyai Terasz programokban sem szűkölködik. Hallgathatunk itt például élő zenét, legyen az cigányzene, jazz, komolyzene vagy akár rockabilly.

A Savoyai Terasz programokban sem szűkölködik. Hallgathatunk itt például élő zenét, legyen az cigányzene, jazz, komolyzene vagy akár rockabilly.

Máskor DJ-k pörgetik a lemezeket, balatoni borászok mesélnek a boraikról – amelyeket meg is lehet kóstolni –, előadások és más kulturális események szórakoztatják a vendégeket, de az is előfordulhat, hogy éppen sörpongban próbálhatjuk ki magunkat, amikor itt járunk.

Kedves, odafigyelő kiszolgálásra számíthatunk itt, és a fiatalos, lendületes személyzet olykor még a teraszon hallható élő zenéből is bátran kiveszi a részét, de erről egyelőre csak ennyit, a többi legyen meglepetés. A Savoyai Terasz nem titkolt célja gyakrabban felcsábítani a hazai vendégeket is a gyakran turistáktól hemzsegő Várnegyedbe, akár csak egy jó kávéra vagy egy kis vacsora utáni koktélozásra. A teraszon üldögélni az év bármely szakában tényleg különleges élmény. Legyen szó randiról, megbeszélésről, családi vagy baráti összejövetelről, a Savoyai Terasz mindenképp kiváló választás.

Címkék

Elérhetőségek

Savoyai Terasz 1014 Budapest, Szent György tér 2. Facebook-oldal