Tavaly ősszel lett 40 éves a Pierrot, amely lezser eleganciájával, barátságos légkörével és izgalmas ételeivel, italaival, annak idején szinte ablakot nyitott a nyugatra. A Zsidai Csoport első étterme azóta is család tulajdonában van, a helyszín is változatlan, csakúgy, mint az ízletes, európai köntösbe öltöztetett magyar ízek, a bohém belső tér és a rejtett belső udvar békéje.

A Zsidai család első étterme egészen szokatlan vállalkozásnak tűnt még 1982-ben. Zsidai Ilona és férje, Péter jól menő, külföldi utazásokkal, kapcsolatokkal járó állását cserélte a bizonytalanabb és a rendszer által nem is különösebben támogatott vállalkozói életformára, így jöhetett létre Budapest első, magánkézben lévő étterme, a Pierrot. Ma talán már el sem tudjuk képzelni, mennyire forradalmian hatott a nyolcvanas évek Budapestjén egy ilyen hely, ami sikkes belső terével, különleges italokkal és ételekkel mintha ablakot nyitott volna a nyugatra. 

A siker nem is maradt el, hamarosan művészek, politikusok kedvence lett, ahova megérte felsétálni munka után.

A siker nem is maradt el, hamarosan művészek, politikusok kedvence lett, ahova megérte felsétálni munka után.

Sztankay István, Garas Dezső, Mácsai Pál, Jancsó Miklós vagy éppen Harrison Ford, Ryan Gosling, Antonio Banderas és Melanie Griffith. 

Sztankay István, Garas Dezső, Mácsai Pál, Jancsó Miklós vagy éppen Harrison Ford, Ryan Gosling, Antonio Banderas és Melanie Griffith. 

Csak azért említünk néhányat az elmúlt 40 évben itt megforduló sztárok közül, mert bírjuk az ilyen városi történeteket, ám a Pierrotban éppen az a legjobb, hogy bármelyik vendég felé egyforma szeretettel, törődéssel fordulnak, már 40 éve. A kortalan eleganciában mindenki jól érezheti magát, ezért is kiváló választás az étterem például családi rendezvények, vagy esküvők (60 főig) lebonyolítására is.

A kortalan hangulat persze nem jelenti azt, hogy a Pierrot nem változott rengeteget az elmúlt időszakban, 

A kortalan hangulat persze nem jelenti azt, hogy a Pierrot nem változott rengeteget az elmúlt időszakban, 

éppen ellenkezőleg, az egykori kis kávéház melegkonyhás étteremmé bővült, ahol az eközben Zsidai Gasztronómiai Csoporttá növekedő családi vállalkozás legmegbízhatóbb beszállítóitól érkező kiváló alapanyagokból készülnek az ételek. A takaros, a Vár hagyományos hangulatához illeszkedő műemlék épületben a bohém, franciás belső térhez rejtett belső udvar tartozik, ahol a XIII. századi falak teljesen kizárják a külvilágot, miközben üdezöld környezet és csodás virágok társaságában kóstolhatjuk a hazai konyha legfinomabb fogásait, amelyek egy kicsit elegánsabb, nagyvonalúbb tálalásban kerülnek elénk.

Szerencsénk volt, hiszen ki is próbálhattunk ezek közül jónéhányat. Az előételek közül a roppanós lecsó (4380 Ft) volt a kedvencünk, ahol lecsókrém kerül a különböző ízű és állagú savanyított paprikákra és a tökéletes állagú fürjtojásra, tökéletes összhangot termetve. Finom a kacsamáj pástétom (7680 Ft) is, amihez Tokajiban pácolták a májat, almagél és kompót tartozik hozzá, brióssal, az extra ropogósság kedvéért pedig egy kis pekános morzsával. A levesek között igazi klasszikusok vártak bennünket. Kiadós és ízletes a marhagulyás (4140 Ft), az Újházi tyúkhúsleves (3680 Ft) pedig úgy aranylott, ahogy csak a Szindbádban szokott.

A főételek ötletes tálalásban mutattak be néhány hazai klasszikust. A pirított pisztrángfiléhez (6380 Ft) felszolgált tökfőzelék páratlanul üde és finom. Legnagyobb kedvencünk azonban a Moulard kacsamell (8680 Ft) volt, az ízeknek és az állagoknak ilyen sokszínűsége még az eddigi fogások után is meglepett minket. A rozé kacsamell tökéletes volt, a kacsazúza pörkölt izgalmasan keltette életre a szokatlanabb alapanyagot, a tarhonyarizottót nemcsak színeiben, ízében is feldobta az angolzeller és kápiakockák ropogóssága.

A csodás desszertek frissítően hatottak a finomságok után, igazi szezonális kedvenc lehet a málnás krémes (3880 Ft), a belga csokoládé mousse (3660 Ft) pedig lágy és roppanós bomba a csoki szerelmeseinek. Az ételekhez figyelemre méltó borválogatásból választhatunk, de klasszikus koktélok, pezsgők is kiegészíthetik a közös ebédet vagy vacsorát.

A Pierrot a különleges ételek és a könnyed, mégis elegáns hangulat segítségével kiemel bennünket a hétköznapokból, anélkül, hogy akár a legkisebb mértékben is feszengenünk kellene. Egy kis ünneplés pedig mindig ránk fér, látogassuk minél többször, legyünk része az elkövetkező 40 évük történetének mi is.

Címkék