Narancsház, ananászház, patakocska és romok is voltak az Orczy-kertben az 1800-as évek elején, mielőtt a család átengedte volna a Katonai Akadémiának, onnantól kezdve viszont hanyatlásnak indult. Az Üllői út mentén lévő parkot egy homokpusztán hozták létre, és bár az első fatelepítés nem járt sikerrel, a 19. század elején már divat volt kikocsikázni ide, ahová még más országok uralkodói is ellátogattak. Az Orczy-kert az évek során rengeteg változáson ment keresztül, és bár ma viszonylag kevés elemet őriz az eredeti tervből, azt azért elég jól mutatja, hogyan változott az emberek parkhoz való viszonya.

Valószínűleg sokan hamarabb mennek a Városligetbe vagy a Margitszigetre, ha viszonylag rövid időn belül szeretnének természethez jutni a városban, holott bőven akad rajtuk kívül más alternatíva is a városban. Ilyen a Népliget, ami annak ellenére, hogy Budapest legnagyobb közparkja, még mindig mentális térképünk perifériáján van, amin, reméljük, a park tervezett megújítása változtat majd, de az Orczy-kert is hasonlóan jó választás. Míg ma leginkább egy szabadidős park képét mutatja, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem épületei miatt inkább tűnik annak kertjének, 

az Orczyk idején még a szentimentális parkok csodás példája volt, ami az uralkodókat is vonzotta.

az Orczyk idején még a szentimentális parkok csodás példája volt, ami az uralkodókat is vonzotta.

300 000 fát ültettek a homokpusztára, mind elpusztult egy nyár alatt

A Nagyvárad tér és a Semmelweis Klinikák metrómegállók között elterülő területet még 1783-ban vásárolta meg magának Orczy Lőrinc báró, hogy legyen hol vadászgatnia nyugdíjas éveiben. Ekkoriban a környéken még ligetes majorság is volt, bár a konkrét kert területét már homokpuszta foglalta el, úgyhogy egészen meglepő lehet, hogy itt egy szentimentális kertet képzeltek el.

Ez a kerttípus a 18. század második felében volt divatos, és leginkább az angolparkhoz áll közel, de nem teljesen azonos vele. Eszménye a változatosság és a hangulat, ezt valósítja meg és fejezi ki a kertészet eszközeivel, jellemzően kígyózó útvonalak, színek, árnyalatok és hangulatok alapján csoportosított fák és cserjék meg jó pár műrom és hidacska van benne – a Vácrátóti Arborétum is pont ilyen.

Bár már Orczy Lőrincben is felmerült a kertépítés ötlete, a megvalósításhoz fia, Orczy László császári és királyi kamarás fogott hozzá. Pest legszebb és – akkor – legnagyobb kertjének megtervezéséhez a Habsburg Birodalomban már jól ismert és befutott kertépítészt, Petri Bernhardot kérte fel. Azt, hogy eredetileg milyen is volt ez a minden szegletében a legaprólékosabban megtervezett park, a kertépítész leírásából lehet tudni, aki még egy kúriát, egy templomot és egy obeliszket is elképzelt ide, de azok végül nem épültek meg. A kertépítés nem indult túl fényesen: 

annak ellenére, hogy homokpuszta volt az egész terep, nem volt előzetes fásítás, hanem rögtön elültettek 300 000 fát, amik sajnos az 1794-es száraz nyáron mind el is pusztultak.

annak ellenére, hogy homokpuszta volt az egész terep, nem volt előzetes fásítás, hanem rögtön elültettek 300 000 fát, amik sajnos az 1794-es száraz nyáron mind el is pusztultak.

Meglepetésekkel teli kert jött létre, amit bárki látogathatott

Petri leírásából kiderül, hogy a kertet kerítés helyett falazott árok határolta el a mezőgazdasági területektől, hogy így szabad rálátás legyen a Várra és a budai hegyekre, bár ez a város beépülése és a fák lombja miatt egy idő után megszűnt. A parkot úgy tervezte meg, hogy a látogató mindig valamilyen meglepetéshez érjen, legyen az tarka virágágyás, romantikus barlang, kanyargó patak, műrom vagy egy keskeny híd – ezekből mára lényegében semmi nem maradt meg.

A 18. század végén Orczy László még a nagyközönségnek is megnyitotta a parkot, ami akkoriban igazi szenzációnak bizonyult. Hamar divatos kirándulóhely lett belőle, az egyre fejlődő és épületekkel teli Pesten felüdülést jelentett, hogy a polgárok hamar friss levegőhöz jutnak „a város mephistói bűze után”. 1815-ben három európai uralkodó is ellátogatott a kertbe: I. Ferenc császár, I. Sándor orosz cár és III. Frigyes porosz király. 1820-ban itt épült fel az ország legnagyobb üvegháza, ami tele volt egzotikus növényekkel, és mindenki a csodájára járt.

„Uralja a környéket, üvegfala sokszorosan visszatükrözi az előtte lévő virágoskert szépségét. Két szárnyépületével csodás megjelenésű, meglepi és szinte elkábítja a vándort a bel- és külföldi virágok illata. Az üvegház emeleti részéről csodás kilátás tárul a parkra és a távoli környékre” – olvasható egy 1821-ben megjelent leírásban.

„Uralja a környéket, üvegfala sokszorosan visszatükrözi az előtte lévő virágoskert szépségét. Két szárnyépületével csodás megjelenésű, meglepi és szinte elkábítja a vándort a bel- és külföldi virágok illata. Az üvegház emeleti részéről csodás kilátás tárul a parkra és a távoli környékre” – olvasható egy 1821-ben megjelent leírásban.

A II. világháborúig a Ludovikáé volt az Orczy-kert

Az Orczy család 1829-ben 60 000 forintért átengedte a telket a Katonai Akadémiának, a nyilvánospark-jelleg így megszűnt, az üvegház értékes növényeit a család elszállította. 1836-ra készült el a Pollack Mihály tervezte Ludovika épülete, amit még sokáig nem tudtak rendeltetésszerűen használni, bár 1849 januárjában megtartották a nyitóünnepélyt. 1851-ben az Osztrák Katonai Kincstár helyőrségi kórházként használta az épületet, ekkor a kertet újra megnyitották a nagyközönség előtt, amely szívesen járt ide üdülni, kirándulni, szórakozni. 

Az 1850-es években megbízták Pecz Ármin kerttervezőt, hogy tegye rendbe a kertet, az ő leltárából tudjuk, hogy ekkor még megvolt az üvegház, és néhány narancsfa, vizesárok, fácános, lóval hajtott vízemelő gép és gyümölcsös is volt. Ő eredeti stílusában próbálta helyreállítani a parkot, de nem járt túl sok sikerrel, amiben az sem segítette, hogy amikor az 50-es években Albrecht főherceg Pest környékén tartott hadgyakorlatot, a parkban volt a főhadiszállása.

1867-re egyre rosszabb állapotba került a kert, leégett az üvegház, mert egy pirotechnikus kísérleteket végzett benne, és egy cirkusz is megjelent a területen. 1873-ban a Fővárosi Közmunkák Tanácsa hozta rendbe, padokat állítottak fel benne, a kerti tavat bérlőknek adták ki, akik télen korcsolyapályát és egy melegedőt üzemeltettek. Mégsem vált közparkká, amiben a Városliget létrejötte is közrejátszott amellett, hogy a Ludovika vette kézbe a területet, és gyakorlóteret, valamint lovaspályát építettek benne. 

A szocialista ifjúság szabadidőközpontja lett az egykori vadregényes park

A Ludovika egészen a II. világháborúig használta, utána cipőgyár, BKV-buszgarázs, különféle intézmények és az Úttörőszövetség költözött az Orczy-kertbe, ami ekkor már az Asztalos János Ifjúsági Park nevet viselte. Az egykori 23 hektárból az 1960-as évekre már csak 14 hektár maradt a parkhasználóknak. A Ludovika lovardájában megnyitott az Alfa mozi, de volt itt a szocialista szellemiséget tükröző szabadidőközpont is tornacsarnokkal, sportpályákkal, szabadtéri színpaddal és egy strandmedencével is. 

A parkban forgatták a Csinibaba egyes jeleneteit, de az elhagyott medence az Animal Cannibals Mindenki című klipjében is benne van.

A parkban forgatták a Csinibaba egyes jeleneteit, de az elhagyott medence az Animal Cannibals Mindenki című klipjében is benne van.

A Műemlékvédelem egyik 1960-as számában meglehetősen lemondóan írnak a park állapotáról, amit kerítések szabdalnak fel, és semmi nem biztosítja az egységet, ráadásul gondozatlan és folyamatosan pusztul a növényállománya. Az Orczy-kert revitalizációjával 2012-ben kezdtek foglalkozni, amikor idehelyezték a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusát. A felújítás 2018-ban fejeződött be, és bár az őt körbevevő épületek miatt úgy tűnhet, hogy leginkább az egyetem használja, bárki számára nyitva van, sőt, a zöldfelület is nőtt: ma már 26 hektáros a park.

Felhasznált irodalom

 

  • Csorna Antal: A pesti Orczy-kert, Műemlékvédelem, 1962, 4. szám
  • Rapaics Raymund: Az Orczy-kert, Budapesti Szemle, 1936, 242. kötet, 704706. szám 
  • Romhányi István: Az Orczy-kert, Pestbudai Emléklapok, 1930, 79. szám 

Címkék