Madárcsicsergés, mesebeli dél-alföldi táj és finom ízek várnak azokra, akik ellátogatnak a kúriába, ahol garantáltan ki tudnak szakadni a mindennapok nyüzsgéséből. A családbarát, wellnessrészleggel felszerelt romantikus szálláshelyen nemcsak a nyugalmat találjuk meg, de páratlan gasztronómia élményekben is részesülhetünk.

A Platános Kúria Budapesttől 150 km-re, a dél-alföldi tanyavilágban bújik meg egy 40 hektáros birtok szívében. Az ide érkezőket így tényleg zavartalan csend és nyugalom várja. A környezet páratlan természeti adottságaival azonnal elbűvöli a látogatót: a tágas rétek és a zöldben pompázó erdőligetek igazán romantikus hangulatot árasztanak.

A kúria klasszicista stílusban épült és a felújítás során is ügyeltek rá, hogy megőrizzék az eredeti arculatát, de felszerelték minden szükséges kényelemmel. Mindössze hat családi és franciaágyas szoba található a szálláshelyen, így valóban meghitten pihenhetünk, és azonnal kiszakadhatunk a városi nyüzsgésből. Nagyobb társaságok akár az egész kúriát is kibérelhetik.

Lóval a Tiszához vagy akár Ópusztaszerre

A lovassport szerelmeseinek valóságos paradicsom ez a környezet. A kúriához tartozik egy hét hektáros ősgyepes legelő és egy 20 × 60 méteres, homokos talajú lovaspálya ugróakadályokkal. Gyakorlott lovasokat és kezdőket is szívesen várnak, akár saját lovakkal, akár ló nélkül érkezőket is, hiszen van lehetőség helyben lovasoktatást igénybe venni.

Akár lóháton, akár gyalog vágunk neki a környék felfedezésének, mesés tájakon barangolhatunk. Túránk során megcsodálhatjuk a környék egyedülálló növény- és állatvilágát, a Fehértavat, a Dongéri-főcsatornát, amely egészen a Tiszáig vezet minket. Az alig 12 kilométerre lévő ópusztaszeri emlékparkhoz is ellátogathatunk, de akár az egész világon egyedülálló bugaci ősborókást is megtekinthetjük. A lovasoknak nemcsak azon páratlan élményben lehet részük, hogy több tíz kilométert is megtehetnek bármiféle akadály nélkül a pusztában, hanem a kúria által szervezett lovastúrák közül is válogathatnak.

Friss tej a közeli tanyáról, fűszerek a kúria kertjéből

Akár aktívan, akár nyugalomban szeretnénk eltölteni a pihenésünket a szálláshelyen, senki sem fog csalódni, aki gasztronómiai élményekre vágyik. A kúriát üzemeltető család filozófiája ugyanis, hogy az ételek kapcsán is megőrizzék a múlt századi hagyományokat és a hely szellemiségét, ugyanakkor felfrissítsék mindezt 21. századi elemekkel. 

Ez az élmény már a bőséges reggelivel elkezdődik: házi készítésű lekvárokat, a környező tanyáktól beszerzett friss tejet, vajat és sajtokat szolgálnak fel. A gondoson összeválogatott alapanyagokból – amelyek a kúria fűszerkertjéből és helyi gazdáktól származnak – készült ételek a múlt századi búbos kemencében sülnek, azonban a mai modern trendeken alapulnak. A finom ételek mellé házi készítésű szörpöket, valamint a család Balaton-felvidéki szőlőbirtokáról származó fehér- és vörösborait, gyümölcspálinkáit lehet megkóstolni.

Wellness részleg, szezonális programok

A kúriához tartozó tágas, árnyékos teraszokon esténként elfogyaszthatunk egy pohár finom bort, hallgatva a tücskök ciripelését és kiélvezve a zavartalan, vadromantikus táj adta nyugalmat. Forró nyári napokon a hűs erdővel körülölelt kertben található feszített víztükrű medencében frissíthetjük fel magunkat. A wellness- és sparészlegben pedig testi-lelki feltöltődés vár ránk, ahol szauna, jakuzzi és masszázs is a vendégek rendelkezésére áll. A kúria tematikus, szezonális programokat is szervez, nyáron élőzenés pikniket, kertmozit, látványgrillezést, romantikus vacsorát a teraszon.  

A Platános kúriában lehetőségünk van elbújni a mindennapok kihívásai elől, visszavonulni egy letűnt kor világába, ahol kicsit megáll az idő. A romantikus kúria minden kényelmet biztosító falai között pár napra beleképzelhetjük magunkat a mára tovatűnt nemesi világ mindennapjaiba, miközben akár a medence mellett, akár az árnyékos platánok alatt elkortyolgatunk egy pohár finom bort, vagy lóháton vetjük bele magunkat a végtelen pusztába.

Címkék

Elérhetőségek

Platános Kúria 6764 Őszeszék 236. Facebook-oldal Weboldal