Ha unod a gíroszt, a burritót, itt is van a jianbing, hogy gyorsan izgalmas ízekkel lakj jól. Eddig a Chinatownban találkozhattunk velük, de most bevették a belvárost a kétkezes, hatalmas palacsintáikkal.

Azóta rajongunk a kínai sós palacsintáért, a jianbingért, amióta először megkóstoltuk. Száz százalékban utcán készülő ételről van szó, ráadásul több ponton is tudunk kapcsolódni hozzá. Egyrészt mert a mi palacsintánk igazi nemzeti kincs, és a lekváros, túrós, kakaós édesség mellett ugye az 50-es évek vége óta a hortobágyi húsos verzió is kedvenc. Szóval nem idegenkedünk a vékony palacsintatésztába bújtatott hústól, zöldségektől, szószoktól. Említhetjük még a 2000-es években Franciaországból hozzánk is elérkezett óriási crêpe-ek divatját: ahogy a párizsi utcákon, nálunk bevásárlóközpontokban, fesztiválokon árulták/árulják az útközben fogyasztható óriáspalacsintákat

Kínában a jianbing gyakran fogyasztott finomság, további érdekesség, hogy leginkább reggelire szokták enni a munkába siető nagyvárosiak. Minden reggel 5 óra körül nyitnak meg a standok, melyek akár egy tuktuk hátulján vagy biciklire szerelve is üzemelhetnek. Nincs szükség másra, csak egy nagyobb átmérőjű palacsintasütő platnira, egy dobozra, amiben a szószosflakonokat tartják, valamint alapanyagok tárolására alkalmas rekeszre és sok-sok tojásra, felstócolva. A jianbing kizárólag frissen, azonnal fogyasztva nyújtja azt az élvezeti értéket, amiért annyira imádják Kínában. Szó sem lehet róla, hogy jó kelet-európai módjára reggel, mondjuk, vásároljunk egy darabot, és délután újramelegítve fogyasszuk el. Ez nem az a műfaj! A kínai nagyvárosok lakóinak természetes a 10-15 perces sorban állás és utána a forró papírban kézbe kapott jianbing örömteli fogyasztása. 

Nyilván nem a mai modern formájában, de ez a legősibb kínai „street food”, még a három királyság korából eredeztethető, mikor a katonák tűz fölé tartott pajzsokon készítették el ételeiket. Vissza a mai módra: nagy platnira folyatják az alaptésztát, ami általában víz, sima búzaliszt és mungóbab lisztjének keverékéből áll. Amikor már elkezd sülni, jöhetnek a tojások és a többi feltét. Húsok, húskészítmények, zöldségek, szószok, szárított hússelyem vagy a titkos receptúra alapján készülő wonton chips (ezek adhatják a szuper ropogást), de akár tészta is kerülhet a jianbingbe. Tényleg csak a fantázia szabhat határt annak, hogy mivel tömik meg az ázsiai sós palacsintát. A készen hajtott batyura szezámmag, ropogós hagyma, frissen vágott újhagyma és egy kis majonéz is mehet. 

A Hi Bing eddig csak a kőbányai Chinatownban sütött alap és extrább palacsintákat, de pár hónapja a Kálvin tér közelében, a Vámház körúton is nyitottak egy új helyet. Most már a belvárosban is falhatunk jianbinget, ráadásul, ahogy a piacon, itt szintén készülnek akár céklás, spenótos, sütőtökös tésztával is. 

Az eredeti ízű változat 1550 forintba kerül, az említett zöldségesek 1750 forintba, a pluszfeltétek ára pedig 200 forinttól 890 forintig terjed. A legmélyebben a pluszmarhahúsért vagy -kacsahúsért kell a zsebünkbe nyúlni, de van egy remek hírünk: a jianbing minden további tuningolás nélkül, teljesen alapváltozatban is nagyon jól működik, tehát már 1550 forintért meg is van az ebédünk, vacsoránk. Azért nem mondtuk az autentikus reggeliként fogyasztást, mert 11:00-kor nyit a kis ételbár.

A laktató, óriási és ízletes palacsintákon kívül pár egyéb snacket is készítenek: apró csirkenyársakat, marhagombócokat, tajvani virslit, pirított dumplingokat, de mi most csak egy gyors jianbingebédre érkeztünk. Ezért az ázsiai tejes-teás üdítőkínálatot is kihagytuk, de fontos, hogy rengeteg verzióban elérhetőek a színes-édes, sokszor gyümölcszselékkel készülő frissítők. 

A Hi Bing barátságos, kedves ételbár, szuper palacsintákkal, amik röhögve lekörözik az unásig ismételt, nagyon változó minőségű és manapság egyre durvább áron kínált gíroszokat!

Címkék

Elérhetőségek

Hi Bing 1053 Budapest, Vámház krt. 56.