Április hónapban Párma városában minden a pizzáról szólt, ugyanis a jubileumi, 30. pizza-világbajnokság keretein belül mérték össze tudásukat a világ pizzaiolói. Szép számmal voltak magyar indulók is, akik büszkén villantották meg tudásuk aktuális csúcsát, több kategóriában is. Izgalmas tematikákból nincs hiány, így például serpenyős, szabad stílusú, római, gluténmentes, a nagybetűs nápolyi és párban készített pizzák is sültek az óriási csarnokban, több mint 750 pizzakészítő keze által, három napon keresztül.

Most Pomázi Péter, a Pizzeria Nella Valle társtulajdonosa, a valaha pizza-vb-n indult első magyar pizzaiolo osztotta meg velünk tapasztalatait erről az izgalmas, gluténnal megtolt három napról. Péter versenyes előélete azért is fontos, mert régi motorosnak számít. 

52-54 nemzet versenyzői összesen körülbelül 750-en neveztek a megmérettetésre. Ha Péterék felkészüléséről beszélünk, akkor előzetesen 4-5 hónapon keresztül 50-60 dagasztásról van szó. Biztosra mentek Tukács Rolanddal, akit rettentően tisztelnek: a szakavatott pékmester 2010-ben nyert Riminiben pékvilágbajnokságot, sok versenyen elindul, nem szokatlan számára ez a közeg és az izgalom. Egyértelmű volt, hogy vele szeretnének dolgozni a páros kategória ehető díszletén. 

Péter és társa, Alexandru a Napoletana STG névre hallgató, kifejezetten a klasszikus nápolyi pizzára specializálódott kategóriában is elindultak. Ez a pizzakészítés alfája és ómegája, rendkívül aprólékos sztenderdekkel, szabályokkal. Ilyenkor kizárólag Margherita és marinara készül, megadott arányokkal, de a versenyzőkre bízva, hogy pontosan milyen márkák lisztjeit, sajtjait, paradicsomát, olívaolaját használják a remekművekhez. Alex a 20. helyet érte el, Péter pedig a 27. helyen végzett. 

Amikor először, 2010-ben megfordultam a versenyen, 205 indulóból a 24. helyet szereztem meg, de akkor a klasszikus pizzát választottam, még nem a nápolyit. Most ugye a nápolyi STG-nél a zsűri leméri, hogy csak 25 dekás bucival kezdheted meg a pizzakészítést, 8 dekányi paradicsomszósz, 10 dekányi mozzarella, 5-6 deka olívaolaj és néhány levélke bazsalikom mehet rá a Margheritára. A sütési időt sem lépheted túl egyetlen másodperccel sem. Ha bukik a dolog, diszkvalifikálnak, ahogy idén is megtették 52 ember esetében. Akkor is kikerülsz a versenyből, ha nem úgy takarítod ki a kemencéd, ahogyan az elvárt, ha nem végzel kellőképp tiszta munkát, vagy megszalad a kezed, amikor a sajtot méred a pizzádra. Ez egy ilyen liga. Voltaképp ha mindenki csak a nápolyi STG-ben indulna, akkor derülne ki igazán a tudás, de sokszínűbb így, hogy ennyi lehetőségünk van, ennyire kreatívak lehetünk.”

A lelkes pizzaiolo szerint az olaszok egyébként jobban húznak a letisztultabb kategóriák felé, de azért sokan szeretik azt az extrázós gourmet-vonalat, amit Pomázi Péter is képvisel hűvösvölgyi pizzériájukban. Amikor 2022 augusztusában először jártunk náluk, a carbonara ízvilágára összeállított változatra is felfigyeltünk a pecorinochips feltéttel, de a fehér alappal készülő, végső simításként ricottarózsákkal gazdagított formaggio magico is izgalmas vállalás. Ő abszolút ezen a pályán mozog otthonosan és szívesen. 

Pármai versenyélményüket követően a Kincsem Parkban debütáló I. Piaggio Pizzasütő Bajnokságon immár zsűriztek a srácok. Hogy vajon hagyomány lesz-e ebből a Lázár Chef által életre hívott kis magyar versenyből, az még a jövő zenéje, de jó hallani, hogy egy színvonalas és sportszerű rendezvénnyel kedveskedtek mindazoknak, akiknek már életforma a pizzasütés.

Gratulálunk az olaszországi eredményekhez! 

Címkék