Csizmadia Attila rendező dokumentumfilm-sorozatban dolgozta fel a budapesti romkocsmák történetét, melynek részeit április 24-től, keddenként teszik fel a YouTube-ra.

Bő 20 év történetét dolgozza fel a Romokból című dokumentumfilm-sorozat, ami a romkocsma- és bulinegyed kialakulását meséli el. A filmes projekt a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, a Budapest Brand közreműködésével készült el. A showrunner-rendező Csizmadia Attila, aki mellett még másik két rendező is dolgozott a sorozaton, Sipos Bence és Molvay Norbert. A sorozatban megszólalnak a helyek tulajdonosai, az alkalmazottak, a fellépők és olyanok is szép számmal, akik egyszerű vendégként látogatták vagy talán még napjainkban is látogatják a romkocsmákat. 

Az, hogy a romkocsmázás mennyire hazai találmány, az vitákra ad okot (mert Berlin is az élen járt ebben), de az biztos, hogy nálunk eléggé meghatározójává vált a belváros arculatának. Kapásból tudnánk sorolni a helyeket a Szimpla Kerttől kezdve a ma már sajnos nem létező ELLÁTÓkerten vagy a Ráckerten át a Krimóig vagy akár a legfiatalabb Turbináig. Az, hogy berobbant a budapesti belváros, azon belül is a bulinegyed, hogy külföldiek (jórészt fiatalok) különböző méretű csapatai özönlötték el a fővárost, az nagyban köszönhető a romkocsmáknak. A folyamat pedig nem zárult le, amíg lesznek régi, fel nem újított, kihalt és romos házak, addig a romkocsmázás intézménye is élni fog, pláne hogy egy ideje már kilépett a budapesti belvárosból, és több kerület is rálépett erre az útra.

A dokumentumfilm-sorozat narrátora egy igazán autentikus arc, az alter világból indult és rövid időn belül első számú popdívává vált Péterfy Bori, de rajta kívül is rengeteg ismerős és szimpatikus arc szólal meg, bizonyítva, hogy szinte nincs ember Budapesten, aki nem járt vagy ne járna romkocsmákba: többek között megszólal és mesél Ónodi Eszter, Döbrösi Laura, Csemer Boglárka, Szabó Győző, Torres Dániel, Makranczi Zalán, Kollár-Klemencz László, Linczényi Márk, Bauxit, Reisz Gábor, Nagy Zsolt és Papp Szabi. A Romokból című dokumentumfilm-sorozat első és második része már fent van a YouTube-on, és keddenként érkeznek az újabb részek. A sorozat angol feliratot is kapott, így nem csak mi, magyarok nézhetjük meg a részeket. 

Címkék