Az elmúlt évtized egyik legpozitívabb sikertörténete Budapesten a Bartók Béla út felvirágzása, ami megmutatta, hogy a belváros forgalmasabb útjai mellett is kialakulhat egy barátságos, élhető negyed, ahol pezsegnek a kávéházak és az éttermek, szuper galériák és izgalmas boltok nyitnak. A szürke téli napokat pedig nem is lehetne jobban feldobni, mint egy igazi művészeti töltekezéssel a Bartókon és környékén, ahol az építészet, a képzőművészet, az irodalom és a gasztronómia kéz a kézben járnak. Most ehhez ajánlunk helyszíneket és programötleteket.

Lehet, hogy sokaknak nem kell bemutatni a Bartók Béla út legjobb helyeit, hiszen az elmúlt időszakban Budapest egyik legfelkapottabb negyede lett, azonban most összeszedtük kedvenceinket, és olyan rejtettebb útvonalakat is mutatunk a Bartók környékén, melyeket érdemes lehet egy könnyed városi séta során felfedezni.

Séta kávéval a műteremház felé

A napot indítsuk egy könnyed sétával a Fővám tér felől, át a Szabadság hídon, majd rögtön a Bartók Béla út elején be is fordulhatunk a MITZI-be, ahol a ráérősebb hedonisták akár egy kiadós reggelivel is kezdhetnek. Például az aszalt paradicsomos omlettet kár lenne kihagyni, ami mellé egy rumos eszpresszót is bedobhatunk, hogy megfelelő munícióval indulhassunk tovább sétálni.

Ha inkább mehetnékünk van, akkor kérjünk elvitelesen egy gőzölgő kávét vagy teát, és folytatódhat tovább a séta a Gellért-hegy tövében. A MITZI-ből vegyük az irányt a Gellért tér felé, ahol érdemes egy pillantást vetni a Gellért Szállóra, mely egy időre bezárta kapuit, ugyanis felújítják az ikonikus budapesti épületet.

A szálló előtt álljunk meg a Gellért téri díszkútnál, mert a kupolája izgalmas titkokat rejt: alaposan szemügyre véve a kupolagyűrű belsejében Weöres Sándor Ének a határtalanról című versét fedezhetjük fel, melynek sorai garantáltan velünk maradnak a séta során.

Utunkat a szálló mellett elkanyarodva folytassuk a Kelenhegyi úton, ahol lessünk át a Gellért fürdő kerítésén, mert olyan érdekes szobrokat fedezhetünk fel, mint például a növényi ornamentikával keretezett férfifejes kút.


A Kelenhegyi út 12–14. szám alatt helyezkedik el az egyik kedvenc budapesti épületünk, a titokzatos, késő szecessziós műteremház, ahol Czóbel Béla és Rippl-Rónai József is alkotott, történetéről ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen. Továbbhaladva a Ménesi úton számtalan szebbnél szebb villa bukkan fel, azonban az irányt mi most másfelé vesszük.

Kincsvadászat a Bartókon

Miután eléggé feltöltekeztünk a szobrászat és az építészet remekeivel, ideje felfedezni a Bartók kincslelő helyeit, ugyanis a környéken jobbnál jobb könyves- és papírboltokat, művészellátókat és dizájnboltokat találunk. Az Orlay utcán sétáljunk le, majd keresztezzük a Bartók Béla utat a Csíky utca felé, ahol a Fiók Shopot találjuk. 

A kis üzlet minden, csak nem egy hagyományos papír-írószer bolt, hanem grafománok és művészek paradicsoma, ahol a hazai és a nemzetközi márkáktól a saját termékekig füzetek, tollak, ceruzák, festékek, papírok várnak ránk. Ráadásul itt olyan hazai dizájnerek termékeit is megtaláljuk, mint a Malinovka, az YKRA vagy a Kivibag. Továbbhaladva mindenképp térjünk be a Repertoryba, mely két szuper hazai dizájnmárka összefogásával nyitott meg: a DAIGE különleges ruhákat, míg a the Mama Kin ékszereket kínál, de más hazai alkotók termékeit is megtaláljuk náluk, sőt szobanövények közül is válogathatunk. A közelben találjuk a Szia+-t is, ahol igazi kincsvadászatot indíthatunk, ugyanis mókás kitűzők, matricák, napszemüvegek, zoknik, sapkák és még megannyi egyedi termék közül csemegézhetünk.

Irodalom a köbön

Miután mindkét oldalról körbenéztünk a Bartók Béla úton túl, ideje visszatérni a fő útvonalunkra, ahol először is az irodalomra fogunk koncentrálni. Rögtön a Bartók elején találjuk a Pagony könyvesboltot, ami a gyerekek birodalma, így ha családi sétát tervezünk, akkor ide mindenképp ugorjunk be, de ne csodálkozzunk, ha hosszú órákra itt ragadunk olvasgatni a gyerkőcökkel.

Ennyi élmény után nem csoda, ha megéhezünk, egy jó ebédhez pedig nem is lehetne jobb helyet találni, mint a Hadik, ahol átélhetjük, milyen is volt a régi irodalmi kávéházak hangulata. A Bartók Béla út 36. az a hely, amit többek között Karinthy, Kosztolányi és Déry is törzshelyének hívott annak idején. A Hadikban nemcsak remek ételek és italok várnak ránk, de számos izgalmas irodalmi program közül is válogathatunk.

Ha valami kisebb, intimebb helyet keresünk, akkor pedig vegyük az irányt a Kis Présház felé, ahol nemcsak a Prae Kiadó könyveit és folyóiratait találhatjuk meg, de akár írók és költők közvetlen szomszédságában is ebédelhetünk.

Képzőművészeti kavalkád

A mesés irodalmi kalandok után vessük bele magunkat a képzőművészetbe, ugyanis jobbnál jobb galériák sorakoznak egymás mellett a Bartókon. Érdemes legyőzni a „küszöbfélelmet” és bátran belépni a kiállítások tereibe, hiszen garantáltan különleges élmények várnak ránk, sőt merjünk bátran kérdezni, így egy-egy mini-tárlatvezetésben is részünk lehet. A K.A.S. Galéria – azaz Kortárs Alkotók Stúdiója a legújabb irányzatokat és a kortárs művészeti élet élvonalát karolta fel. A Godot Galéria olyan elismert kortárs művészeket képvisel, mint Bukta Imre, drMáriás, feLugossy László, a Faur Zsófi Galéria pedig folyamatosan azon dolgozik, hogy a hazai kortárs művészetet népszerűsítse és beépítse a nemzetközi művészeti szcénába.

De a Bartókon találjuk a geometrikus és konkrét irányzatokra építő Három Hét Galériát, valamint a B32 Galéria és Kultúrteret is, ahol zenei és színházi előadások is helyet kapnak az izgalmas kiállítások mellett. Ha a fotózás iránt érdeklődünk, akkor az Artphoto Galériába érdemes betérnünk. 

A Bartókon a művészet és a gasztronómia kéz a kézben jár, így érdemes betérni a Kelet Kávézó és Galériába, ahol nemcsak könyvektől roskadozó polcok, de remek kiállítások is várnak ránk, sőt a KELET KULT érdekes előadásaiba és beszélgetéseibe is belefuthatunk. A Gross Arnold Galéria Kávézó is számos csodát rejt, a művész mesés képei – melyek témája gyakran maga Budapest volt – garantáltan elvarázsolnak minket, miközben egy finom kávét vagy teát kortyolgatunk, sőt egyedi nyomatokat, képeslapokat vagy művészeti albumokat is vásárolhatunk. 

Lazítás a Mackó szobor árnyékában

A Kelet és a Gross Arnold Galéria után sétánk a Feneketlen-tó felé folytatódik, de a kávézók között még érdemes beugrani egy izgalmas helyre, az 52 éves Figaro Bűvészboltba, melyet a Szabó család 1969 óta vezet a Bartók Béla úton. Aprócska mérete ellenére a bolt tele van csodákkal, trükkökkel és mutatványokkal, ahol az abszolút kezdők is találhatnak maguknak kellékeket. A bolt annyira izgalmas, hogy interjút is készítettünk velük, melyet itt tudtok elolvasni.

A sok élmény után ideje a levezető sétának, vegyük az irányt a Feneketlen-tó felé, és a parkban sétálgatva keressük meg a Mackó szobrot, mely évtizedek óta a park egyik legnépszerűbb lakója, Molnár László alkotása 1961 óta várja a látogatókat a játszótér mellett. A városi legenda szerint behajlított kőmancsa sosem üres, hiszen a gyerekek mindig meglepik egy kis ajándékkal, ottjártunkkor egy cukorkát szorongatott praclijában.

Címkék