A Fekete Bika Whisky & BBQ olyan hely, amit minden külkerületben és Pest megyei városkában el tudnánk képzelni, hiszen központi, mindenki által megközelíthető helyen van, barátságos, befogadó, és a jóllakás is biztosított. Ez így persze túlságosan leegyszerűsített, ezért most közelebbről is megmutatjuk Vecsés nyár óta sok-sok húst füstölő, még több burgert készítő helyét, ami az apró, de fontos megoldásoktól válik annyira szerethetővé.

Vecsés: savanyúság, káposztafesztivál, sváb tradíciók, repülőtér. Rendben, ez kicsit zanzásított jellemzés, de valahogy ez jut eszünkbe a Pest megyei városról. Illetve a burger pár évvel ezelőttről, amikor még eredeti felállásban működött az Old Smokey. Emlékszünk, volt, hogy egy órát is várni kellett a rendelésre, de türelmesen várakozott minden éhes vendég. Akkor beírtuk a várost a burgerlistánkba, de egy ideje már sajnos le kellett húzni a képzeletbeli cetliről. Most viszont örömmel jelentjük: újra van szuper burgere (és BBQ-húsai) a környéknek, hiszen Kovács Anti beröffentette a szmókert és a rostlapot a vasúti átjárónál. 

Antalt sokan ismerik a budapesti gasztroéletből, ami nem véletlen, hiszen a Continental Grouphoz tartozó éttermek executive sous chefje (például Tapas Fino, Continental Citygolf Club...), ahol Sipos Andrással együtt dolgoznak. Az ő munkakapcsolatuk sem új keletű: anno is egy hajóban eveztek a sajnos kevés ideig létező Susu és a BeefBar kapcsán. Adott tehát a stabil szakmai háttér, nemcsak a főzés szeretete és művelése, hanem a logisztika precíz ismerete is, illetve Anti lokálpatriotizmusa. Ugyanis tősgyökeres vecsési, és mindig szeretett volna valami kézzelfoghatót tenni a városáért. 

2022 nyarától kezdődően már sikerült is közeledni ehhez az álomhoz: megnyitotta első saját egységét, Fekete Bika Whisky & BBQ néven. Itt mindent próbál ötvözni, amit szeret: ugyan nem a hazai törzs-BBQ-kompániával kezdte a húsok füstölését, de kellő szakmai háttérrel és folyamatos tanulással, fejlesztéssel kísérletezi ki húsait, fogásait. Természetes, hogy jó kapcsolatot ápol a többi sráccal, akik szintén füstbolondok – ez a csapat összetartó és jó fej, örömmel osztják meg egymással a tapasztalataikat. Mi is szeretünk BBQ-s formákkal beszélgetni

Vissza a Fekete Bikához: a nyári időszakban jól pörgött a terasz, most viszont a szmókerszekrény marad csak kint, bentre húzódunk, és kicsit benézünk a konyhába is, ami nem túl nagy, viszont annál aktívabb. Összesen hatféle burgerük van, csatlakozik hozzá egy szendvics, két leves, valamint BBQ-húsokból válogatástálak. 

A marhahúspogácsák minden esetben a püspökladányi Eco-Meat Kft.-től jönnek: Anti régóta szereti Dembrovszki Sándorék prémiumtermékeit, igyekszik a palettáról több húst is rendelni. A saját fantáziaszendvicsük pastrami húsra emlékeztető betétje például nem szegyből készül, hanem marhanyakból, ami szintén Püspökladányból érkezik. Kóstoltuk, és nagyon ígéretes! Zauber Kraut néven fut a menün, és kis tisztelgés is a vecsési hagyományok előtt, hiszen nem a klasszik Reuben útját követi, hanem egy svábos iskolát Anti tolmácsolásában.

Ebben a műfajban nagyon fontos, hogy minden szaftos és jó szószos legyen, hiszen a gazdagon pakolt, kétkezes óriások akkor csúsznak a leginkább, ha ízletes és harmonikus szószokkal készítik őket. Náluk ez nem kérdés, házi finomságok kerülnek a szendvicsekbe, így például a fermentált chilipaprikából készülő inkvizítor szósz, ami csíp, csíp persze, de savanykás, kellemes íze is van, nem vadállat módon mar. Miközben éppen az inkvizítor burgert ettük, épp arra gondoltunk, hogy szerencsére elmúltak már azok az idők, amikor vadul bújták az emberek a Scoville-skálát, hogy mivel tudják teljesen lenullázni az ízlelőbimbójukat. Az inkvizítor burger tehát kellemesen csípős, tele van ropogós friss zöldségekkel, sajttal, baconnel, ízzel. 

Éppen megérkezett az étlapra a Juicy Lucy is, ami egy nehezen legyűrhető példány, és a világ burgerrajongóinak nagy favoritja. A sajt ebben a szendóban nem a húsra, hanem a húsba kerül, mintegy lávafolyamként csordul ki sütés után. Tettek még bele BBQ-császárhúst, sült fokhagymás aiolit, édeskés paradicsomlekvárt és zöldségeket is. Szuperül sikerült kombináció tényleg éhes vándoroknak. 

BBQ-tálaikon a kinti füstölőben készülő húsok fekszenek: oldalas, pulled pork, BBQ-kolbász például, körettel, szószokkal. 

BBQ-tálaikon a kinti füstölőben készülő húsok fekszenek: oldalas, pulled pork, BBQ-kolbász például, körettel, szószokkal. 

Arról pedig még nem is szóltunk, hogy hazai kisüzemi sörökkel is öblíthetünk, és komoly whiskyszelekciót is tart a Fekete Bika. Túlsúlyban vannak a skót italok, de ír vagy amerikai Tennessee Whiskey is sorakozik a polcon. Magyarázatra nem szorul a társítás: nagy húsok, nagy szendvicsek, jól passzol hozzájuk a sokszor füstös párlat. 

Fekete Bika pedig jól passzol mindazokhoz, akik csípik ezt a stílust és Vecsés, Üllő, Gyál, Monor, Gyömrő, Péteri, a XVIII. vagy a XVII. kerület környékén élnek és közel szeretnének jóllakni, egy jó helyen. 

Címkék

Elérhetőségek

Fekete Bika Whisky & BBQ 2220 Vecsés, Bajcsy-Zsilinszky utca 1. Facebook-oldal