Szeptember 15-én indította "taste & review" próbahetét a Susu. A szokásos "soft opening" helyett azért használják ezt a kifejezést, mert egy hétig minden vendégüktől konkrét visszajelzést várnak a hangulattal, ételekkel, minőséggel kapcsolatban. Ezek a kis beszámolók pedig egyenesen a vezetőség előtt landolnak majd. Ötletes gesztus és a jövőre nézve is jópofa megoldás. A Susu konyhafőnöke az egykori nU Bisztróból megismert Sipos András lett, aki kifinomultan vegyíti a magyar, a francia és az ázsiai ízeket.

Először azt gondoltuk, a Hercegprímás utca 18-as szám elírás lehet, hiszen azonos címen találjuk a Tütü-t, az V. kerület egyik kedvelt szórakozóhelyét. Ez viszont nem tévedés, csupán kettő az egyben koncepciót takar. A Tütü utcafronti bárja gyakorlatilag egy átjáró volt a ruhatár és a klub között, az asztaloknál könyökölve várták a bulizók a barátaikat, akik elvesztek a forgatagban. A vezetőség felismerte, hogy nagy luxus ez a kevésbé jól kihasznált etap, továbbá a klubhoz nem tartozott konyha, így kellemest a hasznossal összekötvén szeptemberben már úgy nyitott ki a Tütü a nyári szünet után, hogy egy étterem is szorosan kapcsolódik hozzá. Ez lett a Susu, melynek gasztronómiai koncepciója igazán formabontóra sikeredett. A helyszínválasztásról azért nem tudunk még érdemben nyilatkozni, mert nyitás előtt, félkész állapotban mértük fel a helyet és őszintén szólva nem tapasztaltunk sok változtatást a klubhoz képest, tehát a hangulat kivesézésre még várnunk kell.

Úgy gondolták, nem szállnának be a fine dining versenybe, nem feltétlenül az elegancia és a luxus a Susu személyisége, sokkal inkább a lazaság és a vagányság. Sipos Andrásra bízták a konyhafőnök szerepet, aki már olyan helyeken bizonyított, mint például az Olimpia, a Spazio vagy a nU Bisztró. Az étlap összesen 13 tételből áll és igazán izgalmas párosításokat találunk rajta. A Susu megálmodói úgy pozicionálták az éttermet, hogy azoknak szóljon, akik szeretik a jó minőségű alapanyagokkal, extra ízekkel és látványos tálalással érkező tányérokat, de nem feltétlenül tendálnának a fine dining éttermek felé, hiszen valami felszabadultabbra, árban is kedvezőbbre vágynak. Összességében a kóstolt fogások tükrében magyaros-franciás-ázsiai elemeket felvonultató étlappal indulnak, továbbá hangsúlyossá válik a koktélbár is és a borszelekció is. Koktélokban frappánsan 8 saját kreációval indulnak, olyan hírességek személyiségére és munkásságára hangolva, mint például Alain Delon, Gábor Zsazsa, Yoko Ono, vagy Sophia Loren.

Sipos András ételei közül volt szerencsénk megkóstolni a sült kacsamájat, yuzus ponzu-szósszal, zöld almával, japán petrezselyemmel (1490 forint). A karakteres ízű, illetve a lágy és a roppanós kontrasztjára építő előétel rögtön az egyik kedvencünk lett. Kipróbáltunk egy nagyon selymes kukoricakrémlevest (890 forint) is. Főételek közül posírozott lazacsaláta (2490 forint) érkezett, licsihabbal, avokádókrémmel és sok zölddel – könnyed fogás, akik szeretik a lazacot, azoknak ajánlott kipróbálni, mert natúr valójában jelenik meg a tányéron. A grill tintahalat quinoával és tök veloutéval (2490 forint) körítik, ami szokatlan párosítás a tengeri herkentyűhöz, de épp ezért igen egyedi. Nagy kedvenc mostanság a bébicsirkecomb (1990 forint), mely omlós húsával győzi meg azokat is, akik nem különösebben csirkehús rajongók. A Susuban lecsókrémmel, kápiával, újhagymával és burgonyapürével érkezik. Kötelező tétel a ház madárteje (990 forint) , ami passsiógyümölcs-banánhabot és lime-os-kókuszos tojásfehérjét takar. Egy nagyobb befőttesüvegnyit szívesen elvittünk volna magunkkal.A fiatalos és bátor gasztronómiai kínálaton felül a Susu nem titkoltan exkluzív "előszobája" lesz a Tütünek, ugyanis vacsora után soron kívül és díjmentesen léphetünk be a klubba, egy hátsó bejáraton keresztül. Érdemes kipróbálni a helyet, akár az első héten is, hogy észrevételeink, kritikáink, javaslataink eljuthassanak a vezetőséghez.

Tütü (bezárt)
Cím: 1051 Budapest, Hercegprímás utca 18.