gasztró

szerkesztés

Tényleg Vecsésen van az elmúlt idők legjobb burgere? – Old Smokey BBQ

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2018. 06. 26. 13:38

Mi jut eszünkbe Vecsésről? Persze, a savanyúság és a repülőtér. Nekünk mostantól egy elég innovatív burger-BBQ hely is, ami ha a belvárosban lenne, vagy óriásit szólna, vagy a nagy "zaj" miatt kevésbé lehetne észrevenni. Pali, a tulajdonos-ötletgazda-séf szerint ha valami minőségi és szerethető, azért hajlandóak akár utazni is az ínyencek. Milyen igaza van.

Szerencsés együttállás, ha nem egy zöldfülű, vállalkozni akaró csapja össze a tenyerét, hogy csináljunk burgerest, hot dogost, nyers-vegán ételbárt, hanem egy profi, akinek a vérében van a vendéglátás és biztonságosan bánik az ízekkel, újításokkal is. Pali hosszú éveken keresztül "szolgált" Anglia legmenőbb helyein, de szakmai kíváncsisága Amerikába is elsodorta, hogy BBQ-soul food szinten mindent végigtapasztaljon. Legfontosabb állomása a Harry Morgan Delicatessen, London legismertebb, klasszikus New York stílusban üzemelő delikátja volt, mely 1948 óta kínálja az angol főváros legjobb salt beef szendvicsét, pastramiját is.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Az Old Smokey BBQ szíve évekig dolgozott itt, majd mikor hazajött, engedélyeztette, hogy a salt beef szendvics receptúrájának egy részét elhozhassa magával a Harry Morgan-től. Így ezzel a zsebében kezdett el dolgozni immár Budapesten, a Mazel Tov-ban. Reformálta a ház pastramiját, de mivel személyéhez kötött a receptúra, azért vitte tovább, egészen Vecsésig.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Először tényleg meglepő lehet a lokáció, de logikusan végiggondolva, Budapest belvárosában gyakorlatilag 50 méterenként árulnak burgert, a több száz közül körülbelül 10-15 igazán jót, a többi szóra sem nagyon érdemes, és emellett igazából aligha van olyan étterem, ahol ne lenne menün egy burgerféle. Mert kell, keresik, biztonsági játékos.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Vecsésen, az Old Smokey-ban is ez a fő fókusz, a talpalatnyi kis helyen 4 hónap nyitvatartás óta körülbelül 7000-8000 készült már belőlük. A buci receptúrája saját, ahogy a húspogácsa és a szószok is sok fejlesztés után érték el a végső minőségüket. Alapanyagban nincs kompromisszum, maximum további szintemelések: most még 60-40%-ban angol tarka és angus a burgerhús, de, ha minden jól megy, Pali hamarosan Nagyvárad mellől bölényhúst is hoz majd, az pedig rátesz még egy lapáttal az egyébként is kiváló burgerekre.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

10-féle verziót készítenek, melyek közül már két alkalommal haraptunk a Big Smokey burgerbe (1590 forint), ami 16 dekás húspogácsa, pirított bacon, faszénen füstölt pulled pork, cheddar sajt, uborka, grillezett hagyma, jégsaláta, paradicsom, csemege chipotle majonéz, BBQ-paprikakrém egyvelege, a saját, pirított buciban. Annyira szaftos, hogy 3-4 szalvétát megkíván, még késsel-villával fogyasztás esetén is. A hús íze remekül jön, a lassan füstölt disznó is nagyon ízgazdag. Pali egy szmókerben, hosszú órákon át készíti a BBQ-s elemeket.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Mint ahogyan a következő fogás, a pastrami burger marhaszegyét is. Azért burger, mert rozskenyér helyett a buciba kerül a salt beef és pastrami szegy ötvözeteként készülő hús. És természetesen egy marhapogácsa is dukál hozzá, mézes-magvas, kellően savas mustárral szaftosítva, az elmaradhatatlan csemegeuborkás felütéssel. És képzeljük el azt, hogy az alapburger 990 forint, míg a legextrább is megáll 1590 forintnál.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

A BBQ sertésoldalas tál (1490 forint) 25 dekányi, egészen picire szeletelt, füstös-mázas, a csontról leomló húsokat takar, friss, házi coleslaw-val, steak krumplival. Szerencsések a környékbeliek, hogy házhoz is mehet ez a tétel. Bár legjobb helyben fogyasztani, egyrészt még melegében enni, másrészt átvenni a hely és Paliék rezgését. Mindenki ismer mindenkit, a szomszédból csak átkiabálnak egy burger miatt, jönnek a barátok, a Miskolcról vagy éppen a Római-partról érkező burgergeekek is. A minőségért tényleg megéri utazni.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Hasonló tartalmak

Admin mode