Kifogyhatatlan bőségszaru a kalózlegendárium: Feketeszakálltól Barbossa kapitányon és Hook kapitányon át egészen Jack Sparrow-ig haladva rettegünk a kampós kezektől, miközben vágyjuk a lőporos hordókba rejtett aranytallérokat. Ezen a vonalon indulva született meg a legújabb budapesti tematikus élményétterem, a Pirate Empire, amit a jól ismert közönségkedvenc, a csupa varázs The MAGIC Budapest tulajdonosai csinálnak. Megkóstoltuk a Szirének énekét és a Krakenvér füstölgő főzetét is.

Varázsolj és húzd fel a vitorlát!

Dárdai Gergő és Mokány Mátyás 2019-ben a The MAGIC nyitásával rengeteg embernek okoztak örömöt: a varázslós, Harry Potter világára hajazó étterem nagyon népszerű a legkisebbek, a tinik, a családok és a Potter-fan felnőttek körében is. Napi sok-sok korsó vajsör fogy, de Szépségelixírt is ihatunk itt az Ogreálom és az Unikornisnasi mellé. Kevés olyan étterem van, ahol egy rendelés valódi varázsigével ér fel, de náluk pontosan ilyen a légkör. 2022-re is tartogattak egy meglepetést: A Pirate Empire alig másfél hete dobta ki a vasmacskáját a Nagymező utcában!

Élmény minden korosztálynak

A kalózlegendárium, ezen belül is leginkább A Karib-tenger kalózai filmek adták az inspirációt a két életre hívónak, akik egy néhai indiai éttermet alakítottak át teljeskörűen, úgy, hogy minden korosztálynak élményt adhassanak: akár egy kávézás erejéig, egy baráti ebédre vagy éppen születésnapra, különtermet foglalva. Sok a faanyag, a fények sejtelmesek: még korán érkezve is azonnal átlényegülhetünk, a hétköznapok kívül maradnak, irány a kikötő és a fedélzet!

Lent a kraken csápja, fent a kapitány szobája

A földszinten kikötőt formáltak, lőporraktárakkal, rumossufnikkal, csordogáló vízzel, a falból folyó örök élet elixírjével és egy gigantikus krakenszoborral: a roppant tengeri fejlábú már éppen kitörni készül a hullámok közül, szaporázni kell a lépteinket a lépcsőn, hogy ne kapjon oda.

Odafent maga a fedélzet és a kalózkapitány dolgozóasztala vár. Látogatásunkkor még a különteremmé alakítható hajótaton dolgoztak, de hamarosan ez is megnyílik a vendégek előtt. De addig is bőven adódik fényképezni való részlet, „szelfipont”, mert – ahogy Gergő és Mátyás elmondta – pontosan az is a cél, hogy a különleges látványvilágot és hangulatot magával is vihesse a látogató

Az élményétterem színtisztán a tematikára épít

Ez egy élményétterem: elsősorban az a küldetésük, hogy a felnőtteket pár órára kiszakítsák a mindennapokból, hogy a sokadik ugyanolyan kávézó vagy bisztró helyett gyermeki örömmel nyúljanak a Háborgó mélység főzete vagy a Zöld szigeti veszedelem után. Hiszen természetesen minden étel és ital fantázianéven fut. Megszokhattuk ezt a The MAGIC menüjén is – ez tradíció náluk.

Az utolsó részletig minden a kalózokról és a veszélyes tengerekről szól

A kalózos sztorikra vevő gyerekek, Jack Sparrow kapitány hű rajongói biztos, hogy le lesznek nyűgözve a Pirate Empire kialakításától, és alig várják majd, hogy szüleik felolvassák nekik a mesekönyvbe illő étlapot is. Érdemes a Füstölgő kalózfőzetekkel kezdeni, amelyeket egy régi fegyver és egy félelmetes koponya kíséretében prezentálnak a kedves kalózlányok és a vagány legénység: még egy kis kalózvers is jár a frissítő mellé! Apropó, vers: ha azt gondolnánk, hogy Captain Jack szól a hajó fedélzetéről, akkor nagyon tévedünk: kalózos hangulatú zenével, csatadalokkal, tengeri énekekkel, rum mellé megálmodott dallamokkal számoljunk, egy pillanatra nem fog kizökkenteni minket holmi 21. századi drop. 

Lakoma a fedélzeten

Vendéglátóink jöttünkre egy óriási lakomát szerveztek: mintha csak egy sikeres zsákmányolás, egy tengeri ütközet után gazdag dorbézolást csaptunk volna. Az egyik családi asztalt roskadásig pakolták a Pirate Empire konyhájából érkező étkekkel. 

Pizzáik nem kifejezetten a nápolyi kikötőt idézik, inkább saját stílust képviselnek. A megszokott, kb. 30 cm átmérőjű korongokon kívül a „Hármas csapás” névre keresztelt minipizzákból álló válogatást is megrendelhetjük, ha nem tudnánk dönteni az pizzaarzenál láttán. Laktató kreációk. 

Természetes, hogy a kalózok sok-sok halat és tengeri finomságot fogyasztanak, ezért szívesen készítenek például kardhalsteaket (Atlantisz szigonya), lazacsteaket (Halászok aranya), nekünk pedig a rántott tintahalkarika (Krakenkarika) és a tintahaltintával készült spagetti tenger gyümölcseivel (Szirének éneke) is kedvünkre való halas fogások voltak. Kezdő kalózok a fish & chips (Smiths and Gibs) egyszerű nagyszerűsége mellett is maradhatnak. 

Egészen sokféle tésztaételt találunk az étlapon, a tengeren elkél az energia, de a Kalózkirály sörét is jólesik lefojtani egy nagy tál penne all’arrabbiatával (A Kelet-indiai Társaság rakománya). A Birodalmi főétkek sorát gyarapítja az óriás borjúbécsi almás krokettel (A kilapított zsákmány), a Békésebb martalócok étkei pedig csupa salátából áll: ez lehet kiadós halas, húsos vagy húsmentes saláta. 

Ha a végén édesre is vágynánk, a diós gubát Jack Sparrow-hoz csatolták, mákos társát pedig Feketeszakállhoz – vaníliaöntet jár hozzájuk. A brownie mint Barbossa végzete szerepel az édességek között: kevesen tudnak ellenállni a nagyon csokis sütiknek… nos, a Fekete Gyöngy elsőtisztje is azonnal végezne vele.

Ha a szirének éneke visszahív...

Az ebéd vagy vacsora elfogyasztása után még sokan maradnak egy-egy italra, néhány fénykép erejéig: a Pirate Empire hangulata minden kalózrajongónak marasztaló, és meglehet, hogy falatozás közben felcsendül egy szirénének, amiről nagyon jól tudjuk, hogy annyira megbabonázó, hogy a hajósokat nem is ereszti a bűvköréből. Lehet, hogy a Pirate Empire vendégeit sem, és vissza-visszajárnak majd békés vizekről, és akkor is, ha összecsapnak fejük fölött a hullámok.

Amennyiben rajta maradunk a kalózos tematikán, vagy egyéb fantáziavilágokba csöppennénk, akkor ne habozzunk, a csapat kreativitását dicsérik a „magic room” szabadulószobák is. Kilenc jelenlegi, újgenerációs kalandjátékuk között szintén találkozhatunk Jack Sparrow kapitánnyal.

Ahoj!

Címkék

Elérhetőségek

Pirate Empire 1065 Budapest, Nagymező utca 41. Facebook-oldal Weboldal