Varga Giuliettáék a Tűzoltó utcában nyitották meg a Salvét, ahol remek nápolyi pizzát készítenek olasz alapanyagokból. De már nemcsak a pizzákért, hanem a focacciákért is érdemes hozzájuk betérni.

Lebuktunk, mert valóban sokat járunk az épülő-szépülő Ferencvárosba. Hozzátesszük, van is miért. A Thaly Kálmán utca Üllői út felőli végén – Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjával pont szemben – pedig csak úgy hömpölyögnek ilyenkor az öltönyös, kiskosztümös és többségében jól hallhatóan német anyanyelvű fiatalok, akik nem is igazán rejtik véka alá vizsga utáni felszabadultságukat. A Salve 30 fős terasza pedig mintha nekik lenne kitalálva.

Nagyon sok mindent megírtunk már a nápolyi pizzákról, nem is mennénk bele a részletekbe, legyen elég most annyi, hogy a Salvéba folyton pörög a pizzakemence – és a szakértelem – egyszerűen ontja magából a magas nemzetközi sztenderdeknek is bőven megfelelő, budapesti toplistás pizzákat. Az új kedvencről, a focacciáról nem is beszélve.

A tulajdonos Varga Giuliettával beszélgetve megtudjuk, hogy még tovább tökéletesítették a tésztareceptjüket, az alagsorban hamarosan lesz egy 30-40 fős rendezvényterem, a nemrég nyílt étteremnek pedig robbanásszerűen kialakult egy rendkívül masszív, környékbeliekből álló törzsvendégköre (80% a rendszeresen visszatérők aránya), aminek részeként már 10-12 olasz család is jár hozzájuk vissza.

A pizzák ára 1990 Ft-tól (marinara – paradicsomszósz, fokhagyma, oregánó, extraszűz olívaolaj) 3590 Ft-ig (Salve – paradicsomszósz, bresaola érlelt marhasonka, bivalymozzarella, bazsalikom, koktélparadicsom, extraszűz olívaolaj) terjed, a focacciák pedig 2000 Ft körül mozognak. Na ez a focaccia is bitang jó cucc ám! Félbevágják a – gyakorlatilag – vastag pizzakenyeret, megkenik pestóval, megy bele a sajt, a sonka vagy amit választunk (vega, vegán, prosciutto, tonhalas, cotto), és utána irány a kontaktgrill. Mesés!

Mi még mindig abba a táborba tartozunk, akik kocsiba – vagy BKV-ra – ülnek, ha új pizzáról hallanak. Nektek pedig csak szólni szerettünk volna, hogy az eddig megszokotthoz képest 10 méterrel odébb keressétek a kedvenc pizzátokat a Thaly Kálmánban. Lehet, hogy a környékbeliek a fő célközönsége a Salvénak, de a SOTE erősségét ismerve öltönyös vizsgázókból augusztusban is nagy dömping várható. Bár szerintünk nélkülük is.

Címkék

Elérhetőségek

Salve 1096 Budapest, Thaly Kálmán utca 50. Facebook-oldal