Mesés dunai panoráma, luxuslodzsa, előzékeny kiszolgálás, a sós reggelit és az édes napkezdést preferálóknak is ideális brunchétlap – mire lenne még szükségünk a hétvégi éttermi élményhez? Kipróbáltuk a FELIX Kitchen & Bar szombat-vasárnapi villásreggelijét.

Tényleg joggal mondhatjuk, hogy a brunch az új vacsora – brit tudósok kutatásairól ugyan nem tudunk, de látszik a tendencia, hogy akár randizni is egyre többen járnak hétvégi délelőttökön, kora délutánokon. A későn ébredők nem mondhatják, hogy még nem tudnak enni, a hajnalban kelők pedig mindennél jobban várják a bőséges étkezést. A fővárosi felhozatal egyik különleges helyszínét, a FELIX Kitchen & Bart ajánljuk most. A brunchra érkező vendégek jelentős százaléka magyar volt, sokan otthonosan mozogtak Ybl Miklós neoreneszánsz épületében, ebből pedig arra következtettünk, hogy nem először jártak náluk. A lodzsában inkább az előre foglalt asztalok teltek meg, akik pedig spontán ötletből fakadóan érkeztek a FELIX-be vasárnap délelőtt, inkább odabent foglaltak helyet. 

Abszolút sokszínű reggeliző társaság gyűlt össze: motorozásban megfáradt pár, akik vitamindús bowlokat rendeltek, kutyusaikkal érkező, húszas éveikben lévő barátnők, akik kizárólag édességekben tobzódtak, olasz szerelmes pár, akik nem tudtak betelni a kilátással, és tojásreggelijük egészen lassan tűnt el a tányérokról, mert folyton felfedeztek valami újdonságot a lodzsa homlokzatán és a pesti oldal házain. 

A FELIX brunch alkalmai klasszikus módon hétvégére szólnak, 9:30-tól 16 óráig kérhetjük a kifejezetten erre az időszakra megálmodott fogásokat. Ezen az áprilisi vasárnapon még hűvöskés idő volt, ám a tavasz végérvényes berobbanásával a szokásos teraszon is falatozhatunk majd, itt is összekoccanhatnak a pezsgősflőték. 

Brunchétlapjuk tudatos, óvó összeállításról mesél, hiszen egyrészt nagyon komolyan feltüntetik az allergéneket, másrészt már első ránézésre is kiderül, hogy mindenkinek szeretnének kedvezni, senki sem marad opció nélkül, akkor sem, ha éppen gluténmentes-laktózmentes, netán vegán életmódot folytat. A bowlszekciót éppen a könnyedebb reggelit preferáló vendégeknek álmodták meg. A sós választás a quinoa bowl lehet, quinoagabona-alapon, fodros kellel, avokádóval, frissítő grépfrútcikkelyekkel. Nem maradhat el az acai bowl sem, hiszen a világ hasonló nívójú éttermeiben (Miamitól Abu-Dzabiig) is kötelező elem. A FELIX-ben gurulós piros gyümölcsök a főszereplői az acai bowlnak. A ház zabkásája szintén málnával, áfonyával és szederrel válik laktatóvá. 

A Keep it casual néven futó kategóriában combosabb brunchfogások is megférnek, mint például a Sacher kolbásszal készített, igencsak prémium hot dog vagy a bölényburger. A legtöbb tételükbe belecsempésztek azért valami luxust: a hot doghoz járó aioli szarvasgombás, a burger bölényhúsához érlelt cheddart és Glenmorangie-szószt társítottak. Utóbbi egy elég szaftos szendvics, be is férne a kétkezes definícióba, de a szaft miatt jobb a békesség és a kés-villa. Ropogós sült krumplit is kínálnak mellé.

Nem maradhatnak el a tojásos fogások: ezek a tápláló napkezdők egyébként szuper alkalmak arra, hogy egy étteremről sokat meséljenek. Olyan alapok, mint a pizzériában a margherita vagy a koktélbárban az old fashioned. Készítenek Eggs Benedictet és Eggs Royalt is, izgalmas tojásreggelijük a hasábburgonyával, libamájjal és szarvasgombával megálmodott komplexebb fogás is. 

Mi egy avokádótoastot is megkóstoltunk, ami sokmagvas pirítósra kent házi avokádókrémet, egy „tökéletes tojást” és a frissítésképp rájuk szórt gránátalmamagokat jelentette. Laktató reggeli, jól harmonizál a tanyasi tojás friss íze és a krémes zsírokban és fehérjében gazdag ínyencség.

Összesen háromféle klasszikus, kalóriadús édesség került fel a brunchétlapra, melyekből már első pillantásra is vonzó a Dutch baby, amivel nem sűrűn találkozni itthon. A sütőben készülő „palacsintafelfújt” könnyedebb, mint az amerikai pufi korongok, ráadásul a FELIX-ben friss bogyósgyümölcsöket szórnak rá, majd kis tálkákban érkezik hozzá málnapüré és dulce de leche (karamellkrém). Pillanatokon belül elfogy a felhős desszert

French toast náluk kalácsból készül, nagyon vajas és nagyon karamellás, sóskaramell-fagyi is dukál hozzá. Régen ettünk ennyire jól készített French toastot, de őszintén szólva éppen erre a szuper édességes vonalra számítottunk, ha a ház nyitása óta signature-ként kezelt aranygaluskából indulunk ki. Ha már ebéd környékén járunk, az à la carte étlapról ezt a kiválóságot is megrendelhetjük. De klasszak a brunchédességek is, ha nagyon ébredezne az aranygaluska utáni vágy…

A ház nagyon bő és professzionálisan összeállított itallapja a kései reggelik alatt is működik, így friss gyümölcsös, alkoholmentes koktélt, a FELIX változatos kevert italait, Bellinit vagy másik pezsgőkoktélt, Zhao Zhou teát és a világ leghíresebb champagne-jait, habzóit is megrendelhetjük a brunch mellé

Ybl Miklós egykori szivattyúháza, a Várkert-kioszk épületében virágzó FELIX-ben tehát a hétvégi napkezdések is hangsúlyosabbá váltak. Az elnyújtott brunchalkalmakat követően akár felsétálhatunk a Gellért-hegyre is, megtekinthetjük a Várkert Bazárt és az onnan nyíló panorámát, netán rollerezhetünk egy jót a Duna mentén. Legyen emlékezetes minden Budapesten töltött hétvége!

Címkék