A dél-olasz Stamegna testvérek tavaly nyílt, Hajós utcai élelmiszerboltjába eredetileg az olívaolaj és az 1923 óta táplált házi kovászból készült pizzaszeletek miatt jöttünk, de végül sokkal többet kaptunk még annál is, mint amire előzetesen számítottunk. Családias légkör, reggel készült burrata és fantasztikus, házi tésztából varázsolt, szánkban olvadó lasagne. A Crosteria1923 a „belekóstolni és beleszeretni” nagykönyvbe illő példája.

Azt hittük, minket már nem lehet meglepni. A Crosteria nyitása hallatán kissé szkeptikusan úgy voltunk vele, hogy biztosan nagyon jó lesz, de a Terézváros Operaház mögötti részén elsődlegesen tutira a turistákat akarják megszólítani az olasz hangulattal és „ránézésre autentikusnak tűnő” kínálattal az üzemeltetők. A helyzet az, hogy nem tévedhettünk volna ennél nagyobbat.


A Crosteria ugyanis tényleg egy vérbeli olasz hely. 

A Crosteria ugyanis tényleg egy vérbeli olasz hely. 

Na de kezdjük az elején! Az eredetileg az olaszországi Lazio régió Latina megyéjében lévő 10 ezres kisvárosból, Itriből származó Stamegna testvérek a környékük kincseit hozták be hazánkba, aztán a helyzet úgy alakult, hogy eszükbe jutott, a delikátvonal mellett miért ne készítsék el kedvenc ételeiket is a saját házias ízeik szerint és miért ne használják hozzá öreg családi kovászukat, amiből készült pizzával gyerekkorában 

édesapjuk még Sophia Lorent is meglepte az 1960-as La ciociara (Egy asszony meg a lánya) Itriben zajlott forgatásának szüneteiben.

édesapjuk még Sophia Lorent is meglepte az 1960-as La ciociara (Egy asszony meg a lánya) Itriben zajlott forgatásának szüneteiben.

Itri települése 4 kilométerre van a tengertől, fent van a hegyekben és főleg olívaolaj termeléssel foglalkoznak a helyiek, de – bár elsőre hétköznapi dolognak tűnhet – még a környékbeli sóért is biztosan vissza fogunk járni a Hajós utcába. A kovász történetéhez annyit hozzátennénk, hogy amikor áthozták Magyarországra az olasz anyakovásztól elszakított kis darabot, akkor először – a más klíma és más víz következtében – elkezdett látványosan szenvedni. Savanyú volt, nem lehetett jól dolgozni vele, de körülbelül nyolc hónappal ezelőtt megrázta magát és új életre kelt. A végeredmény pedig magáért beszél.

A sonkák, sajtok, olívabogyók és kenyerek mellett külön kiemelnénk a reggel készült (!) és a friss tejtől szinte édes burratát (2590 Ft), a belül krémes állagú burgonyával tálalt mennyei sertéshúsnyársat (4290 Ft), a helyben töltött szicíliai cannolit (1290 Ft) és a személyes csodálatunk elsődleges tárgyát, a hasonlóan kiváló minőségben nagyon régen kóstolt, házi tésztával elénk varázsolt tradicionális lasagnét (3490 Ft).

A szuper alapanyagok és ételek mellett a Crosteria külön erénye a tulajdonosokból áradó barátságos, nyugodt kisugárzás, ami az egész üzletre ráragyog, de igazából ez a hely se nem vendéglátóegység, se nem tipikus üzlet, hanem olyan, mintha egy olasz család spájzában üldögélnénk. Ugyan elsőre kissé szkeptikusan érkeztünk, de már az első falatnál rájöttünk, hogy a Crosteria1923 cseppnyi Olaszországában bizony mi budapestiek is csak boldog turisták vagyunk.

Címkék

Elérhetőségek

Crosteria1923 1065 Budapest, Hajós utca 27. Facebook-oldal