Az eredetileg könyvtáros Cziráki Kinga és párja, a vérbeli vendéglátós Magyari Imre Budafok ófaluja fölött, saját hazai környezetükben szerettek volna nyitni egy csomagolásmentes tisztítószereket árusító boltot, ami egyben kávézó, könyvcserélő központ és kvázi retró múzeum is. Egy olyan „izé”... A névválasztást pedig ki is lehetett pipálni.

„Keressétek a piros csészét!” – adta ki az ukázt egyik kollégánk, amikor a budafoki kirándulása közben talált tündéri hely felől érdeklődtünk. Megfogadtuk a tanácsot, és közben beláttuk, hogy a Panoráma utca nem csak hasra ütés alapján kapta a nevét. A környék gyakorlatilag „falu Budafok hegyén” – nem tárul ugyan elénk a főváros vagy az egykori Promontor látképe, de madárcsicsergős családi övezetbe csöppenünk, ahogy nekiindulunk a felfelé vezető útnak. 

A lassan egy éve nyílt IZÉ Café közel sincsen agyontáblázva, még sincs nehéz dolgunk, mivel konkrétan még csak hasonló helyet sem láttunk közel s távol a környéken. Az egyik saroktelek kerítésére kitett piros csésze jelöli az idillikus kis belső teraszt, a parányi épület belső terében pedig jól megférnek egymás mellett a Singer varrógépekből kialakított asztalkák, az antik hatású fapult, a békeidők nyugodt, polgári hangulatát idéző képek és az egyéb berendezések, a terasz raklapbútorai, az Imrének köszönhető Fradi-ereklyék és Budafok focicsapatának fekete-piros színei.

Kinga és Imre jól láthatóan a szívét-lelkét beleteszi a helybe, olyan környezetet akartak létrehozni, ami egyrészt őket jellemzi és amiben jól érzik magukat, másrészt amivel részei tudnak lenni a helyi közösségnek. A folyamatosan bővülő vendégkör pedig kezdi szintén magáénak érezni a kávézót, ezért a retró mütyűrök, csetreszek egyre csak gyűlnek. Ez a szellemiség és hangulat pedig átjön, és az IZÉ Cafénak pont ez adja az egyediségét. Minden finom, a croissant-tól az olasz kávén át a sajttortáig, de a szinte családias, feltöltő hangulat, a nyugodt környezet és az Imréékkel való kötetlen beszélgetés az, ami miatt egyből beleszeretünk ebbe a kis belső világba, ami ráadásul kisgyerekekkel is kifejezetten ajánlott.

Hűs, árnyékos terasz, hazai retró, egyben mediterrán hangulat, kedvesség, türelem, őszinte mosolyok, olasz kávé, helyben készre sütött, friss pékáruk, szendvicsek, frissítő limonádék, Zero Waste csomagolásmentes tisztítószerek, könyvcsere és még mindenféle egyéb IZÉ... Aki erre jár, ne csak a tudatos élet és a fenntarthatóság jegyében pihenjen meg legalább 10 percet, hanem főleg azért, mert ide már megérkezni is teljes kikapcsolódás! És akár előtte, akár utána, de mindenképp érdemes megnézni a pár percre lévő, a bizánci építészetet idéző Törley-mauzóleumot, ahonnan ráadásul a Dunát és a város panorámáját is láthatjuk. 

Címkék

Elérhetőségek

IZÉ Café 1221 Budapest, Panoráma utca 35. Facebook-oldal