Különleges rendezvénynek adott otthont a Hungexpo SIRHA Budapest kiállítás. Az „Ismeretek és ízek: a jó ízlés nagykövetei” elnevezésű eseményen magyar és olasz séfek együttműködésében, vendéglátóiskolák tanulóinak közreműködésével egyedi, olasz ízléssel, de magyar alapanyagokból készült fogások születtek. A különleges programot az uniós hátterű Marco Polo Csoport és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség együttműködése tette lehetővé. A program egyik látványos része a rangos nemzetközi versenyeken is kiválóan szereplő magyar női flambírozócsapat bemutatója volt.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség már hosszú évek óta fáradozik azon, hogy hazánk olyan célpont legyen, ahova a csodás tájak, az épített örökség és a történelem mellett a remek ízek miatt is érkeznek a turisták – mondta el Krivács András, a szervezet elnöke a rendezvény kezdetén. A szövetség éppen ezért is tartja rendkívül fontosnak az uniós hátterű, de alapvetően olasz gasztroértékeket képviselő Marco Polo Csoporttal és a Salus Konyha programmal való kapcsolatát. A Salus célja ugyanis az olasz 6T magyar viszonyokra való adaptálása, vagyis a tradíciók, a tipikusságok (jellegzetességek) és a térségek népszerűsítése, felhasználva olyan konyhai technikákat és az előállításukban nyomon követhető (tracciabilità) alapanyagokat, amelynek eredményeképp az ételek a világ minden tájáról származó turistáknak ízlenek.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Marco Polo Csoport közös munkájának egyik legfontosabb alappillére a fiatal generáció támogatása. Különösen a Covid okozta nehézségek után van nagy jelentősége annak, hogy a vendéglátóipar újra vonzóvá váljon a fiatal munkaerő számára. Az egyik legfontosabb közös projekt, hogy fiatalok és oktatók számára az Erasmus+ program keretében különböző szakmai gyakorlatokat kínálnak például az olaszországi Gradóba, ahol a magyar fiatalok az olasz konyhatechnológiákkal, alapanyagokkal is megismerkedhetnek.

A harmonikus együttműködést a rendezvényen harmonikus fogásokkal ünnepelhettük, amelyeket magyar és olasz séfek felügyelete mellett különböző vendéglátóipari iskolák tanulói és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nemzeti Válogatottja készített el, olasz technikák, könnyedség és elegancia, de kiváló magyar alapanyagok segítségével. A menü egyik különlegessége a desszert volt, amit a magyar női flambírozó csapat készített el

A művelet során a serpenyőbe először vaj és cukor, majd szűretlen almalé kerül, amiben a kiváló nyírségi almával töltött palacsintát felpárolták, majd hatalmas lángokat és plusz ízt adtak a fogáshoz Panyolai almapálinka felhasználásával. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség vezetése korábbi olaszországi látogatása során kapott meghívást a Nők a Flambírozás Művészetében versenyre, amelynek célja a manapság kevéssé használt, ám annál látványosabb, vendégek előtti művelet és a hölgyek vendéglátásban való jelenlétének népszerűsítése volt.

A magyar női csapat – Szőke Anikó, Bakonyiné Pozsár Katalin, Fazekasné Both Anikó és dr. Vas-Guld Zsuzsanna – 2021-ben megnyerték a gradói versenyt. Elmondták, hogy pincér végzettséggel milyen izgalmas számukra ennek az asztali műveletnek az alkalmazása, és túl azon, hogy büszkén képviselték a magyar vendéglátást egy nemzetközi versenyen, nagyon sokat tanultak is. A hölgyek kedvence amúgy a Crêpes Suzette. Mi pedig azt kívánjuk nekik, hogy nagyon sok ilyen lángoló palacsinta szegélyezze útjukat, és reméljük, hogy minél többször szurkolhatunk nekik a legkülönbözőbb nemzetközi versenyeken. Erre hamarosan remek alkalom nyílik, ugyanis 2022 őszén megrendezésre kerül a Nemzeti Flambír Bajnokság, amit a baktalórántházi Fenyves Hotel **** superior-ban rendeznek meg, amit egy nemzetközi verseny követ Olaszországban.

Címkék