Legutóbb 2021 májusában jártunk a SZÉK Restaurant & Barban, de megjegyeztük magunknak. Egészen egyedi a koncepció, szerethetőek az ételek, és tipikusan az a hely, ahová érdemes elvinni azt a barátunkat, családtagunkat, aki elutasító a szofisztikáltabb konyhákkal kapcsolatban. Ennél tökéletesebb „belépőt” nem is mutathatnánk nekik a kifinomultabb bisztróvilág felé. Réti Sebestyén jó stílusérzékkel hozza össze a tradicionális erdélyi konyhát a modern éttermi élettel.

Mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki „nem hisz” a modern konyhákban. Legyint, hogy neki azok a pici és furmányos ételek nem kellenek, jól szeretne lakni, a rántott hús akkor jó, ha lelóg a tányérról, és különben is, a mamánál senki sem főz jobban, kár erőlködni. Dacolnak az újjal. Nos, nekik is ajánljuk a SZÉK-et, az Andrássy út székely bisztróját, ami maga mögött hagyta a pandémia nehezített pályáját, és nyitás óta ugyanazzal a tehetséges séffel várja a törzsvendégeit és a kifejezetten őket keresőket. 

Az a helyzet, hogy amíg akár perui, hawaii ihletésű helyeket is fel tudunk sorolni a városban, addig erdélyiszékely éttermekben nem bővelkedik a város. Pedig a kulturális közösségen felül a legendás székely vendégszeretet, a karakteres ízek, a bőséges adagok, a friss és savanyított fűszerek arzenálja is hívogató. A határon túlról érkező magyarok is szívesen találkoznának szeretett ízemlékeikkel hosszú utazás vagy a nagymama Budapestre érkezése nélkül. Nem mondjuk, hogy a SZÉK-ben a nagyi receptúráival fogunk találkozni, de modern, kortárs köntösbe bújtatják Erdély zamatainak legjavát.

Varga Szidónia tulajdonos és ötletgazda székelyudvarhelyi származása szépen keretezi ezt a történetet, a konyhafőnök pedig 

szűnni nem akaró kreativitással nyúl az olyan hagyományos fogásokhoz, mint a csorbaleves, a vetrece, a töltött káposzta vagy a brassói

szűnni nem akaró kreativitással nyúl az olyan hagyományos fogásokhoz, mint a csorbaleves, a vetrece, a töltött káposzta vagy a brassói

A rövid, ám lényegre törő menü szezonálisan változik, de vannak persze kedvencek, melyek maximum új színezést kapnak, de nem tűnnek el – hogy is tehetnék, sokan kifejezetten értük jönnek a SZÉK-be.

A nap fénypontja a vacsoraidő, de egyre népszerűbb az ebéd is. Mi pont a forgalmas déli időszak végeztével érkeztünk hozzájuk, és teljesen a séfre bíztuk magunkat, nehogy lemaradjunk egy-egy biztos tippről. Réti Sebestyén nagyon szeret kakassal dolgozni, ha erőlevesről van szó, így természetes volt, hogy a SZÉK-ben egy kakasesszenciát ad majd, ress gyökérzöldségekkel, daragaluskával és omlós kakashússal. Forró vallomás ez a húshoz, amit otthon nem sűrűn készítünk el, és leginkább csak a francia coq au vin, esetleg a kakasherepörkölt kapcsán merül fel. Pedig koncentrált erőlevesként is nagyszerűen működik. 

A farsangi ajánlat libatepertős tojáskrémjét a savanyított zöldségek ízlésesen díszítették, mindemellett jól frissítették a zsírban gazdag előételt. 

Körözöttjük burduf túróval készül: krémessége és semmivel sem összekeverhető íze akkor válik igazán egyedivé, amikor a forró puliszkalángosra kenjük, ugyanis kenyér helyett három puha minilángos érkezik mellé. 

A lokáció egyszerűen megköveteli a gulyást, de egy olyan interpretációban érkezik, ami abszolút az étterem szellemére lett szabva. A séf a vetrecével ötvözte, ami egy tokány jellegű erdélyi étel. Konfitált marhapofából készül, ami már attól szétomlik, ha megfújjuk – egy speciális tányér közepében várakozik a gulyásvetrece, míg a széleken a gulyás belevalói sorakoznak: répa, petrezselymes zsenge burgonya. Extraként néhány savanyított gyöngyhagyma is került melléjük.

Igazán embert próbáló adag – és itt most visszautalnánk a fentebb említett szkeptikusokra. Nem tudnak majd belekötni sem az ízvilágba, sem a méretbe. Ugyanez vonatkozik a „böjtösként” feltüntetett vegetáriánus fogásra, a székelyes rakott krumplira, ami Tekerőpataki sajtban sült kifliburgonyát takar, barna vajban ropogósra sütött póréhagymával és füstölt tojással. Itt a franciás hatás érvényesül. Bársonyos sajtban fürdik a burgonya. Apropó, húsmentesség: igazán fantáziadúsak az étterem „böjtös” kínálatai, öröm ez a vegetáriánus vendégeknek

Zárásképp nem maradt el most sem a túrógombóc, de a téli szezonnak megfelelően most nem kaporfagyival fuzionál, hanem tökmag a jéghideg krém alapja. Ráadásul nem sós, hanem édes formában, tökmagtörettel, ami szépen összekeveredik a gombóc pankomorzsájával. 

Az italok sem térnek le az erdélyi útról: Csíki sörök, Balla Géza gyönyörű borai, gyergyói szörpök kísérhetik a kiadós vacsorákat. 

Nem ismerünk más székely fine bistrót, de a SZÉK ebben a formában és színvonalon végre stabil pontja maradhat az Andrássy útnak!

Címkék