Elsősorban modern, 1945 és 1980 között készült lakóházak, de lakótelep, munkásszálló, sőt pártközpont is védettség alá kerülhet a Fővárosi Önkormányzat új tervezete alapján. A közel 180 épület között olyan alkotások szerepelnek, mint a budavári Hilton Szálló, a Déli pályaudvar főépülete és a II. kerületi Körszálló.

A tervezet szerint közel 180 épület kerülne védettség alá, köztük olyan emlékek is, amelyek védelmét speciális szakmai szempontok és a városképben, -történetben betöltött egyedi szerepük indokolja, így bontásuk is megakadályozhatóvá válik. 
A listán szereplő létesítmények között egyebek mellett szerepel a Déli pályaudvar főépülete, a budavári Hilton Szálló épülete, a Várban a háború után elbontott házak helyére épült összes lakóépület, a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút állomásépületei, a II. kerületi Körszálló vagy a Fehérvári úti VERTESZ-irodaház is. 

Helyi védelmet kaphat az óbudai kísérleti lakótelep, a Fiastyúk utcai és a Lehel utcai lakótelep. A védettségre javasoltak között sok a háború után épület modern épület, többségében lakóházak, de egészségügyi és ipari létesítmények, a II. kerületi és a csepeli pártszékház, bisztró, iskola, egykori munkásszálló és a Magyar Színház épülete is szerepel. 


Címkék