Utazás a koponyám körül Scherer Péterrel, Hajdu Szabolcs meglepő premierje, valamint Szűcs Krisztián és Beck Zoli közös produkciója is érkezik a B32 Galéria és Kultúrtér színpadára, de a felsorolás itt nem ér véget, hiszen számos remek előadás és koncert vár majd ránk. Az biztos, hogy kapkodni fogjuk a fejünket Újbudán az év hátralévő részében.

Nemrég megírtuk, hogy mire számíthatnak a képző- és az iparművészet kedvelői a B32 Galéria és Kultúrtérben, de ne feledjük, hogy Újbuda kulturális zászlóshajójának „gyomrában” a kiállítótereken kívül egy színpadot is találunk, ahol számos független színházi társulat koptatta a múltban a deszkákat, és koncertekből sem volt hiány. A pandémia miatt a tavalyi, csendesebb őszhöz képest most pezseg az élet a B32-ben, így színházi és zenei előadások, bemutatók, koncertek és sok más izgalmas program vár ránk a Bartók Béla út kulturális fellegvárában.

Színház

„Nálunk a színpad szinte sosem üres” 

„Nálunk a színpad szinte sosem üres” 

 – mesélte Farkas Róbert, aki a színházi programokért felelős. „Folyamatosan zajlanak a próbák, hiszen több bemutató is szerepel a naptárban. Az elsőn már túl is vagyunk, szeptember 12-én Göttinger Pál remekelt a Fekete-fehér című monodrámában, amelyet Légrádi Gergely adaptált színpadra Stefan Zweig utolsó művéből, a Sakknovellából.”


A B32 színpadán a következő bemutató – október 7-én a Nézőművészeti Kft. darabja lesz, Scherer Péterrel, Parti Nórával és Marton RóberttelKarinthy Frigyes Utazás a koponyám körül című művét viszik színpadra, ráadásul igen erőteljes, élő zenei betétekkel.

Látókép Ensemble, Hajdu Szabolcs színházi társulata ősszel ismét nagy dobásra készül, a Kálmán-nap és az Egy százalék indián című darabok mellett új előadással rukkol elő. A történet igazi meglepetés, ami biztosnak tűnik, hogy Hajdu Szabolcs most egy pozitív, talán életigenlőnek is nevezhető darabot rendez a B32 színpadára. Az új előadásban a megszokott társulati tagok mellett fiatal színészek is feltűnnek: Wrochna Fanni színésznő és a most diplomázott Samudovszky Adrián.

Zene

„Az első zenei programunk egy ősbemutató volt, és nagy örömünkre egy pillanat alatt elfogytak a jegyek” 

„Az első zenei programunk egy ősbemutató volt, és nagy örömünkre egy pillanat alatt elfogytak a jegyek” 

 – mondta Bársony-Németh Péter, a B32 zenei szervezője. Szűcs Krisztián (Heaven Street Seven) és Beck Zoli (30Y) közös Cseh Tamás–Csengey Dénes-estjéből több előadás is lesz még, a következő október 13-án. A kiindulópont számos előadatlan dal, melyeket kész vagy félkész állapotban őriz a Cseh Tamás Archívum. Az 1986-ban bemutatott Mélyrepülés után is született vagy születőben volt egy újabb „zenés tragikomédia”, ám a 80-as évek végének politikai forrongása és Csengey korai halála megakadályozta, hogy ezek a dalok Cseh Tamás előadásában színpadra, lemezre kerüljenek. Eddig.

A jazzt és a kortárs zenét kedvelők is megtalálják a nekik való kulturális csemegét a B32 színpadán. Novemberben érkezik a Debussy NOW! Minden bizonnyal Debussy is üdvözölte volna az ötletet, hogy műveit másfél évszázaddal később korlátokat nem ismerő művészek oltsák a pillanatba, hiszen a zenei impresszionizmus előfutáraként maga is erre törekedett. Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész, Harcsa Veronika énekes, valamint Fenyvesi Márton gitárművész és sound designer Debussy legszebb dalaiból készített olyan kortárs átiratokat, amelyekben mindez lehetségessé válik.

Fesztiválok

Szeptember 25-én és 26-án rendezik meg a B32 szervezésében az első Újbudai Gyermekkönyvünnepet, ahol a gyerekkoncertek mellett bábelőadásokkal is készülnek a szervezők. Látható lesz a Vitéz László Barna Zsombor előadásában, A brémai muzsikusok a Szamárfül Projekttől, valamint a Marica Bábszínháza Kisgömböc-feldolgozása. A sort a Dániel András nagy sikerű könyveiből készült, Egy kupac kufli című bábelőadás zárja, amelyből a Kolibri Színház ad elő részleteket Újbudán. Koncertek is színesítik a könyvünnepet, fellép a Hahó Együttes, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, valamint Rutkai Bori és bandája.

A Budapesti Őszi Fesztiválon, a Kultuniverzum részeként ingyenes szabadtéri programokkal is készül a B32. Október 8-án a Móricz Zsigmond körtéri Gombánál a Duda Éva Társulat Prizma című performansza lesz látható, amelynek központi témája a pandémia alatt megfordult világkép.

Október 9-én a B32 felkérésére a Soharóza tagjai egy különleges catwalkkoncerttel készülnek a fesztiválra, amely legutóbbi, Dalok a kamrából című, nagy sikerű előadásuk szabadtéri pop-up verziója lesz. A kifutó ezúttal maga a Bartók Béla út lesz, ahol az egyes zenei epizódokhoz passzoló éttermek és gasztronómiai egységek előtt tűnnek fel a ruhaköltemények és csendülnek fel a dalok. Emellett majd a Kollár vonósnégyes is fel-feltűnik a Bartók Béla úton, flashmob koncertekkel.

Címkék