Július 8. és 14. között újfent számos izgalmas programot rendeznek Budapesten és környékén, ezek közül válogattuk ki a szerintünk legjobbnak ígérkezőket.

Július 8., csütörtök

Július 7. és 11. között raktárvásárt tart a Líra Könyv a Budapestee Extrában, ahol több ezer könyv közül válogathatunk majd, már 100 forinttól. A naponta frissülő kínálatban minden műfaj megtalálható lesz.

További infók 

Kollár-Klemencz Kamarazenekar újra a közönséggel együtt készül megpendíteni a húrokat az Ég az erdő című lemez bemutatóján. Az album dalai személyes hangvételű, mély érzelmekkel telített, balladisztikus dalok a természetből, az erdő közepén élő alkotótól és vonószenekarától. Lackfi János költővel, ifj. Csoóri Sándorral és a Várkonyi Csibészekkel kiegészülve a Várkert Bazár szabadtéri színpadán hallhatjuk őket, július 8-án.

További infók 

Dalok a Kamrából Mautner Zsófi gasztroblogger konzulensi közreműködésével jött létre, aktualitását pedig az adja, hogy olyan témákat dolgoz fel mind zeneileg, mind pedig vizuálisan, amelyek a karantén alatt megváltozott gasztronómiai szokásainkhoz kötődnek. A Soharóza kórus a gasztrokoncerten körbejárja a sütési-főzési szokások átalakulását a nagymamamódszerektől az aktuális hipsztertrendekig, a takeaway-kultúrát és a karanténlét sok más elemét.

Az előadás a Városmajori Szabadtéri Színpadon egy borkóstolóval fonódik egybe, ezáltal különleges kulturális, művészeti és gasztronómiai élményt nyújt a nézőknek.

További infók 

Szeder, a Junior Artisjus Díjas énekes-dalszerző 2013 óta meghatározó része és egyedi színfoltja a hazai könnyűzenei életnek. A Reggeli dal és a Feri feneke írója sok szívbe belopta magát, kortól és nemtől függetlenül. Bájos, szókimondó, humoros, hol könnyed, hol mély szövegeihez egyedi, egyszerre karcos és lágy hang párosul. Új lemezével, a Bátran lépekkel Szeder bátran lépett egy új szintre. A szövegek mélyebbek, személyesebbek lettek, segítenek válaszokat találni az útkereső embernek a mai, változó világban. A Fonó teraszán Szeder egy szál gitárral fogja előadni dalait július 8-án.

További infók 

Július 9., péntek

Július 9-én, a MyMuseumban nyílik új tárlat, Transhuman címmel. A kiállítás az emberi tudatfejlődés kulturális következményeit, a kognitív evolúció társadalmat befolyásoló jelenségét vizsgálja, melynek következtében az emberi agy individuális valóságértelmezéseket teremt. Vadászi Zoltán a természettudomány felől vizsgálja a kérdést, és az orvosi képalkotó technikák által létrehozott új valóságrétegek érzékszerveinket felülíró vagy akár azokat megkérdőjelező ellentmondásaira hívja fel a figyelmet. Szendrő Veronika az emberi agy vallási tapasztalatainak kulturális változásait és kultúrákon felüli azonosságait kutatja. Ezáltal a valóságon kívül eső jelenségek kognitív leképzésének relativitását vizsgálja.

További infók 

A tikkasztó italo discótól a hajnali afro house-on keresztül a good vibe technóig minden terítékre kerül a következő, július 9-i Obroni-bulin a Toldiban, ahol az is megtalálhatja a számítását, aki kitáncolná az elmúlt egy év minden stresszét, és persze azok is, akik a Toldi előtti ácsorgásban élnék ki magukat.

További infók 

A klasszikus Star Wars IV: Egy új remény című filmet az eredeti mozis változatban, az első magyar szinkronnal vetítik július 9-én a Bem moziban. Az előadás igazi csemegének ígérkezik a rajongók számára.

További infók 

Július 10., szombat

Ismét jön a Séták Éjszakája, ahol szombat délutántól késő éjszakáig lehet elveszni máskor bezárt budapesti kapualjak mögött és felfedezni a főváros ismeretlen oldalát.

A közkedvelt budapesti városi séták szervezői, a Hosszúlépés. Járunk?, az Imagine Budapest és a Budastep a KÉK – Kortárs Építészeti Központtal kiegészülve ismét összeálltak, hogy együtt számtalan sétával örvendeztessék meg a városi felfedezőket, az örök kíváncsiakat, a saját otthonukat, környezetüket jobban megismerni vágyókat és azokat, akik nem csak a turisztikai ajánlókból ismernék meg a fővárost.

További infók

36. alkalommal rendezik meg július 10-én és 11-én a Telekom Vivicittát, amely egész hétvégés futóünnep az egész családnak. Szombaton a rövidebb, vasárnap a hosszabb távok szerelmesei indulhatnak. Az esemény központja ezúttal is a Margitszigeten lesz.

További infók 

Július 10-én ismét megrendezik Nagymaroson a Dunakanyar Fesztivált, melynek keretében olyan programokkal készülnek a szervezők, melyek a helyi és az odalátogató érdeklődők számára is izgalmasak, illetve általuk az egész Dunakanyart is jobban megismerhetjük. A játékos családi programok mellett többek között vezetett túrák, zenés-táncos helyszín, jóga és koncert is szerepel a programban. Nagymaros megközelítéséhez érdemes a tavasszal újraindult hajójáratot igénybe venni.

További infók 

Francia Intézet ebben az évben ismét fergeteges bulival készül július 10-én, szombaton a francia nemzeti ünnepre: a terítéken koncertek, DJ-k, francia zenei és gasztronómiai felfedezések az intézet Duna-parti épülete előtt.

Már kora délután megnyílik a piac, ahol sajtok, borok, sörök, édes finomságok csábítják az ínyenceket. A gasztronómiai élvezetek után DJ Infragandhi áll a lemezjátszókhoz és mixeli a francia filmek hangulatát idéző szetteket. Az este beköszöntével Orbán Bori triója Michel Montanaróval lép a színpadra, francia zenékkel és az együttes saját dalaival invitál bennünket a táncparkettre. A nap zárásaként DJ Cyborg Templar a francia elektró slágereivel emeli a hangulatot a tetőfokára.

További infók 

Július 2-án, Pastel Days címmel jelent meg a Paperdeer második albuma. Az alternatív elektronikus zenei formáció dalai a múltból a jövő felé tartanak, ez a játékosság pedig mind a duót alkotó Biró Norbert és Kiss Benjámin élményei, mind a zenei hangzás tekintetében megtalálhatók. A Pastel Days lemezbemutatója július 10-én lesz a Központban, ahol OIEE lesz a Paperdeer vendége.

További infók

Július 11., vasárnap

Vasárnap ismét jelentkezik a WAMP dizájnpiac a MOMkult mellett található Sirály sétányon, ahol a legújabb nyári ruhák, ékszerek és egyéb kiegészítők beszerzése mellett arra is lesz lehetőség, hogy kötetlenül beszélgessünk az alkotókkal.

További infók 

Nagy napra készül a Pancs Gasztroplacc, hiszen július 11-én már ötödik szülinapját ünnepli majd az Élesztőház udvarán. Számos meglepetéssel készülnek, érkezik hozzájuk például Sárközi Ákos Michelin-csillagos séf is, később pedig lángos is készül a gyöngyöspatai asszonyok jóvoltából.

További infók

Bolygóbarát találkozót szervez július 11-én a Feneketlen-tónál a Green Guide Budapest csapata. Lesz növénycsere a Zöldítők és a PlantTogether jóvoltából, hulladékmentes piknik, komposztkisokos a Com-Pot Agyag Beltéri Komposztáló megálmodójával, Udvarnoki Tündével, és kötetlen beszélgetés, barátkozás.

További infók 

Vasárnap 21 órakor rendezik meg a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjét, ahol Olaszország csap össze Anglia válogatottjával. Korábbi cikkünkben már összegyűjtöttük a legjobb budapesti meccsnéző helyeket, ezeket bátran ajánljuk a fináléhoz is!

További infók 

Július 11-én újra lemezpiac az ELTE Gömb Aulában, ahol a bakelitlemezek mellett CD-k, kazetták, DVD-k, pólók, poszterek, újságok és könyvek között is válogathatunk, több mint 80 eladó kínálatából.

További infók 

Július 12., hétfő

A klasszicista palotákkal, régi bérházakkal és hangulatos közterekkel szegélyezett Bródy Sándor utca nemcsak a XIX. század fantasztikus építészeti örökségét rejti, de tele van izgalmas kortárs galériákkal és műtermekkel is. A We Love Budapest negyedik városi sétája során a Palotanegyed művészi oldalát ismerhetitek meg!

További infók 

Július 12. és 14. között háromnapos soft wave kortárstánc-workshopot tart az Unknown Text csapata a Jurányi Házban. A soft wave technika célja a puha testhasználat és a folyékonyság, mindvégig arra törekedve, hogy a legkevesebb pluszenergia befektetésével kivitelezzük a mozdulatokat, mégis a test adottságainak teljes kihasználásával.

További infók 

Július 13., kedd

Kedden az Őrség rejtett kincsei egy estére az V. kerületbe költöznek. Az őriszentpéteri Pajtával közösen összerakott esemény az első része annak a sorozatnak, melynek keretén belül a Bestia a vidéki gasztrokultúrát szeretné behozni Budapest belvárosába. A sorozat a gasztronómiai örömök mellett az egész estés mulatozásnak is teret ad, a menü alatt és után ez alkalommal Noah és a Lurkók gondoskodnak a hamisítatlan cigány muzsikáról.

További infók 

Lassú élet. Radikális hétköznapok című nemzetközi csoportos kiállítás 2020 tavaszán nyílt volna meg a Ludwig Múzeumban, ha a járvány első hulláma nem írja át az eseményeket. Július 13-án azonban végre valóban megnyílik a tárlat.

Ez a kiállítás állásfoglalás és közvetlen reakció napjaink égető globális kérdéseire. Világunk működésének jelenlegi logikája, a fennálló társadalmi-gazdasági rendszer és a piaci-fogyasztói kultúra súlyos környezeti problémákat szült. A hozzájuk kapcsolódó szemléletmód válságban van, a jelenlegi gyakorlatok pedig nem képesek valós megoldásokat nyújtani a hatalmas méreteket öltő pazarlásra és túlfogyasztásra, a természeti erőforrások kizsákmányolásának megfékezésére.

További infók 

Horváth Viki és Engler Gábor, a NEONGREY márka alapítói és Csizik Balázs képzőművész bár meglehetősen különböznek egymástól, valami mégis közös bennük: mindannyian más szemmel néznek az egyszerű, hétköznapinak gondolt tárgyakra, és ezzel inspirálják azokat, akiket a felszín helyett a dolgok valódisága érdekel.

A három alkotó most egy közös kiállítás keretében mutatja be a metszetet az
ISBN könyv+galériában. Az időszakos tárlaton egy időben, mégis más-más formában jelennek meg a NEONGREY által tervezett és készített tárgyak, valamint az azokat megörökítő, mégis átértelmező Csizik-fotográfiák.

További infók

Július 14., szerda

A Major Feszt kis tesóját, a Major Minort július 14. és 18. között rendezik meg a festői szépségű Völgy Majorban, Verőcén. A fesztivál július 14-én a 3. Színészfesztivállal nyit, 15-e és 18-a között pedig egész nap színházi előadások, koncertek és egyéb színes kulturális programok várnak az érdeklődőkre.

További infók

A Városmajori Szabadtéri Színpadon egy vérbeli komédia debütál július 14-én. A Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban előadáson a felhőtlen szórakozás garantált.

A komédiát Marc Camoletti jegyzi, amely olyannyira sikeres darab, hogy az 1991-es Guiness-rekordok Könyvében a világszerte legtöbbet előadott francia nyelvű színdarabként tartották számon. A Városmajori Szabadtéri Színpadra most a 2020 őszén, a székesfehérvári Vörösmarty Színház nagyszínpadán debütált, Bagó Bertalan rendezte változat érkezik majd. (x)

További infók 

Rengeteg mesekönyvvel, regénnyel, foglalkoztatóval, albummal, lapozóval, színezővel és persze kedvezményekkel jön június 14. és 17. között a Móra Kiadó raktárvására, melynek a 6szín Teátrum ad helyet.

További infók 

Címkék