Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Főnixmadárként éledne újra az Onyx – Szabadtéren tartották meg a második tematikus vacsorát, a SITT-et

Szerzők

  • We Love Budapest

2021. 05. 07. 14:57

Mint ahogy az már ismeretes, az Onyx 14 éves működése után úgy érezte pár hónapja, hogy teljesen meg kell újulnia, új alapokra kell helyeznie mindent. A teljes újjászületéshez azonban elengedhetetlen az alapokig történő lerombolás, hogy utána újra lehessen építkezni.

Az Onyx volt az első magyar étterem, amely két Michelin-csillagot is kapott, és bár világszerte többnyire séfközpontú szemlélettel találkozni, Mészáros Ádám távozása után az Onyx stábjában még jobban megerősödött a gondolat, hogy egy teljesen új koncepcióra állnak át, aminek részeként megújítják a belső teret, a menüt és a személyzeti struktúrát is. Így egy séf helyett már egy teljes csapattal való közös munkára koncentrálnak.

Fotó: We Love Budapest

Az eredetileg 10 fősre tervezett stáb már most több tagot számlál, Várvizi Péter például kutatóséfként dolgozik, de vannak MOME-s munkatársak is, hogy a tartalom és a külső is tökéletes legyen. Az Onyxban jelenleg totális demokrácia van, és egy ötletet addig át sem engednek, amíg nincs egyhangú döntés róla – mesélte nekünk Fekete Marcell stratégiai igazgató. Marcell hat évet töltött Amerikában, és főleg a New York-i éttermeket figyelte, hogy ellesse, hogyan működtethető egy hely a legjobban.

Az Utolsó Vacsora után – ahol elkezdődött az étterem belső átalakítása és megkezdték a bontást – az Onyx egy három állomásból álló (Metamorfózis), tematikus vacsorájának második felvonásához érkezett. Tegnap este a street fine dining SITT elnevezésű vacsorát rendezték meg az étterem előtti placcon, ami így egy kötetlen, szabadtéri állófogadásra hasonlított.

Angerman Öcsi, sommelier

Fotó: We Love Budapest

Fotó: We Love Budapest

Az ünnepi köntösbe bújtatott street food fogásokat is a betonhoz és a törmelékhez igazították. A Wagyu marhával töltött gombócra például szárított rizspelyhet szórtak, a desszert pedig egy betonszürke, roppanós csokoládéréteget kapott, egy kis halom muscovadóba és pekándióba csomagolt sárgabarackkal. A fogások magyar pezsgőpárjai pedig egy fekete talicskában, jéggel borítva hűltek a bejárat előtt.

Fotó: We Love Budapest

A 7500 forintos SITT kóstolómenü tartalma egy ONYX best of péksütemény-válogatással kezdődött, majd érkezett egy cékla-répa-sáfrány-kompozíció (hozzá Sauska Rosé Extra Brut Magnum), amit a Wagyu marha, piquillo paprika, friss gyomnövénysaláta laktózmentes fogása követett (mellé Carassia Blanc de Blancs Brut Magnum), végül a csokoládé-dió-barack triót (mellé Kreinbacher Extra Dry Magnum) az ONYX14 minitortaszelete koronázta meg. Fontos szempont volt a fenntarthatóság is, ezért a több száz papírtányért az Onyx csapata saját kezűleg hajtogatta.

A cél tehát egy olyan új koncepció, ami még sehol a világon nincsen. Ennek eléréséig pedig maradnak a tematikus estek. Az Utolsó Vacsora után jött a SITT, és egy harmadik vacsorára is számíthatunk, Dekonstrukció néven. Az étterem pedig akkor nyit majd meg véglegesen, ha a csapat közösen úgy gondolja, minden apró mozaik a helyére került ahhoz, hogy az Onyx újjászületését a nagyközönség elé tárhassák.

Hasonló tartalmak

Admin mode