Van, aki vallási, van, aki egészségügyi okokból iktat be tavasz kezdetén kisebb-nagyobb böjtöt és diétát, de a strandszezon közeledtével sokan más megfontolásból is könnyedebb, egészségesebb harapnivalót választanak inkább főétkezésnek. Bármi legyen is az ok, jól jön ilyenkor egy megbízható salátabár, ahol figyelnek a szempontjainkra. Az októberben a Lechner Ödön fasoron megnyílt Sali – Salad Library ilyen.

A Sali tulajdonosai, Szilvai Csilla és Budai Ádám mindketten multis közegből érkeztek, nem is messziről: a közeli gigantikus irodaházak egyikéből. Egészségesétel-fanatikusként rengeteget jártak salátabárokba, és ahogy sok irodista kortársuk, ők is a szakmaváltás mellett döntöttek. Először egy food truckot rendeztek be a saláták lelőhelyének, de vállalkozásukhoz a legrosszabb időszakot fogták ki épp egy éve, a Covid megjelenésekor. Később irodaházakhoz, rendezvényekre így is eljutottak azért, de az ősz elérkeztével jobbnak láttak egy fix helyet létrehozni, a IX. kerület lakóira, az itt élő fiatalokra és a környékbeli irodaházakra alapozva. A helyválasztásban szerepet játszott a személyes kötődés is: „Nagyon szeretjük a Duna-part közelségét, a Nemzeti Színház környékét” – mondják.

Októberben meg is nyitott a Sali – Salad Library a Lechner Ödön fasoron, és jelenleg elviteles és házhoz szállítós rendszerben szolgálják ki a vásárlókat. Igaz, az irodákba nem tértek vissza tömegével az emberek, de „a helyzet ellenére szerencsére nagyon sok vásárlónk van már most, és hétről hétre többen fedeznek fel minket, és rengeteg pozitív visszajelzést kapunk. Valamint megnyitottuk a budapesti háttérüzemünket a XIII. kerületben, s a csapatunk is bővült 2 emberrel a 4 hónap alatt” – tették hozzá a fiatalok. 

Eléggé tudatos, diétás szemléletet tükröz a kínálat: mindegyik tételnél fel van tüntetve a tápérték, és hozzáadott cukor nélkül készülnek az öntetek is. 

Eléggé tudatos, diétás szemléletet tükröz a kínálat: mindegyik tételnél fel van tüntetve a tápérték, és hozzáadott cukor nélkül készülnek az öntetek is. 

Ahol az édes íz a kívánatos, ott a legkisebb glikémiás indexszel rendelkező agávészirupot alkalmazzák – mint például a Thai Sali esetében, ami állítólag közönségkedvenc. Nekünk is ez ízlett a legjobban: a kitűnő állagú hússzeletek, a telítettséget adó quinoa, a roppanós mogyoró és a többi hozzávaló (saláta, sárgarépa, lila káposzta, ananász, póréhagyma) patikamérlegen összeállított harmóniát eredményezett. Egyszerűbb, de ugyanúgy laktató és teljes értékű ebédnek is beillő volt a Vitamin Sali is (salátával, kukoricával, sárgarépával, zellerrel, ananásszal, fetával, csirkével, cézáröntettel).

Lazacos, tonhalas és görögsaláta is van az étlapon, továbbá különböző wrapok, melyek közül mi a Gourmet Wrapot (saláta, paradicsom, póréhagyma, lilahagyma-lekvár, cheddar, csirke, cézáröntet) majszoltuk el nagy élvezettel a közeli Nehru parton. A wrapok mindegyike teljes kiőrlésű tésztából készül, ami szintén pluszpont, akárcsak a Görögországból importált feta, a pomázi Igazioliva spanyol olajbogyója és a saját készítésű, cukormentes pohárkrémek is.

1890 és 2290 Ft között kaphatók a saláták, 1790 és 2090 Ft között a wrapok. Hús helyett grillsajt áll a vegetáriánusok és a böjtölők rendelkezésére, illetve helyben vásárláskor saját salátát és wrapot is össze lehet állítani 6 összetevőből a pult mögött található hozzávalókból (a sajtválaszték elég impozáns), ezt kapacitáshiány miatt házhoz szállítás esetén egyelőre nem tudják vállalni.

Címkék

Elérhetőségek

Sali – Salad Library 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 3. Facebook-oldal Weboldal