Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Koccanó borospoharak, túlszaladó sörhabok – Baráti italozások Budapest elmúlt évtizedeiben

Szerzők

  • We Love Budapest

2021. 02. 26. 15:23

Úgy néz ki, egy darabig még tilos lesz a közösségi italozás – pedig itt a tavasz, és az év egyik legjobb pillanata, mikor szabadtéren lehet koccintani a barátokkal a hosszú tél után. Addig is, míg a nyitásra várunk, hoztunk pár nosztalgikus képet Budapest kocsmáinak és kerthelyiségeinek vidámabb napjairól.

Tulfutó sörhabok, kockás abroszok, pezsgő, frissítő fröccsök, házias pálinkák árnyas fák alatt vagy épp füstös helyiségekben. Budapest sokszínű kocsmái mindig is híresek voltak, és most már azoknak is hiányzik egy közös koccintás, akik egyébként nem gyakran jártak eme műintézményekbe. A nyitásra várva nosztalgiázzunk egy kicsit!

Fotó: Facebook / Budapest Régi Kocsmái, Presszói, Éttermei

A Disznófő vendéglő kerthelyisége, 1876. Az étterem majd száz éven keresztül bírta – ma sajnos csak egy erősen szétesett, rohadó fabódé jelzi az egykor híres kertvendéglő helyét. 

Fotó: Fortepan / Kurutz Márton

A Citadella és a Jubileumi park között állt évtizedeken keresztül a Gellérthegyi nagyvendéglő, ahol a kirándulók megpihenhettek, miután felkaptattak a hegy tetejére. Ez a vidám társaság 1927-ben pihente ki a sok lépcső okozta fáradalmakat. 

Fotó: Fortepan / Fortepan

Még egy kis csavarás a szíven – nemcsak barátok, nemcsak kerthelyiség, de még nyár is! Újpest, Duna sor, a Weiser csónakház és nyaralótelep 1930-ban.

Fotó: Fortepan / Ludovika

A Vigadó téri Hangli kávéház teraszán élvezi a napsütést egy kis Churchill-hasonmás 1940-ben.

Fotó: Fortepan / Gál László

Nagy össznépi örömünnep némi itókával az 1940-es években a Császárkert étteremben.

Fotó: Fortepan / Bauer Sándor

Hogy hazai vagy külföldi vendégek rendelték-e a tálcányi italt, nem fog kiderülni, mindenesetre nagy hőség lehetett ezen az 1959-es napon a Nemzeti Szállóban, mert szomjas társaságnak tűnnek a rendelés alapján.

Fotó: Fortepan / Chuckyear Tumblr

Beszélgető társaság a Búsuló Juhász teraszán 1963-ban.

Fotó: Fortepan / Bauer Sándor

A kép lehet, hogy beállított, de sokért nem adnánk, ha mi is úgy koccinthatnánk a barátainkkal, mint ez a csapat 1967-ben, a Hess András téri Fortuna sörözőben.

Fotó: Fortepan / Magyar Rendőr

A forradalmi 1968-as évben 6 forint volt egy korsó sör az EMKE bisztróban.

Fotó: Fortepan / Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Nehéz elképzelni jelenleg, hogy ilyen telt házzal működött egy hely, hogy ilyen közel ültek egymáshoz 1976-ban a Dunapark presszóban.

Hasonló tartalmak

Admin mode