Pál Róbert, Kaszás Zoltán és Kaszás Attila nem tudnak leállni, hiszen füstös vállalkozásuk minden nehezítő tényező ellenére gyorsvonatként robog, terjeszkedik, és köszönik, nagyon jól vannak. Nekik szinte mindegy, hogy egy világsztárnak állítják össze a pulled pork szendót vagy az óbudai törzsvevőjük ugrik be érte: tisztelik a BBQ műfaját, és szeretnék belőle a legtöbbet kihozni.

Amikor 2020 nyarán a Király utcai Smokey Monkiesban jártunk, egy jócskán terhelt időszak után érkeztünk. Márciusi nyitásuk után összesen két napot tudtak kiszolgálni helyben, ugyanis a koronavírus-járvány miatti lezárások egy időre befagyasztották a gondosan összerakott VII. kerületi helyet. Az újranyitás felszabadító volt számukra, viszont akkor még csak beszélgettünk a franchise-lehetőségekről és a bevásárlóközpontos nyitásról – előbbi még egy kis finomhangolásra vár, előfutára pedig a Haller utcai üzlet, utóbbi pedig már meg is valósult. 

BBQ-ételbárral erősített a Westend, ahol azoknak a kedvére tesznek, akik gyorsan, táplálót és valami különlegesebbet keresnek a megszokott plázás szortiment helyett. Például tépett malacos szendvicset, BBQ-oldalast vagy egy szaftos smashed burgert.

Robi több ezer órás szmókeres tapasztalattal bír, a fontos titkokat, biztos trükköket Texasban és Louisiana államban szívta magába, és több olyan receptúrát is hozott az USA-ból, amin kár lenne változtatni. Hiszen így autentikus, így ápolja a hagyományokat. A BBQ ugyebár nem új keletű műfaj, de nálunk tíz évvel ezelőtt még aligha épült be a gasztroszlengbe az „offset smoker” vagy a „rub” kifejezés.

A srácok szerint ezek még most sem tisztázott dolgok, hiába kapiskálják már a vendégek, hogy a direkt hőn grillezés és a lassú füstölés egészen más eljárás, azért még mindig van miről mesélni nekik. Nyilván főleg annak, aki nyitott rá, hogy elmeséljék, netán megmutassák neki, hogy mennyire sok munka van egy marhaszegyes szendvics elkészítésében. Időre, türelemre, rengeteg tapasztalatra és szűnni nem akaró tanulásra van szükség. 

2016-os alapításuk előtt már jócskán megtörtént az áttörés. Megismerték, hogy milyen az országot járni és csillogó szemű, érdeklődő, majd jóllakott vendégekkel találkozni. Hárman egyengetik a füstös vállalkozást: együtt gondolkodtak, egészen a legapróbb részletekig. A közös, kreatív munka minden oldalról körbe van bástyázva: Attila az üzleti megoldásokért, Zoltán a vendéglátásért, az ételek minőségéért illetve a rendezvényekért Robi a felelős, utóbbi pedig egyre nagyobb szerepet kap a Smokey Monkies életében.  Legújabb vívmányuk, hogy immár saját pékségükben készülnek a BBQ-fogásokhoz használt pékáruk, de semmi esetre sem sajátítanák ki a termékeiket: hamarosan további street food helyek megrendeléseit is le tudják majd szállítani. A fejlesztés elengedhetetlen volt: így olyan minőséget biztosíthatnak maguknak, amit a fenséges BBQ-húsok megkívánnak. Pláne hogy ráerősítettek a rendezvényes lábra is. 

Elvégre a BBQ egy olyan, hálás műfaj, amivel a kitelepülés is megoldható. Céges rendezvény, esküvő, baráti születésnap – mindegy, hogy 20 főről vagy 300 vendégről beszélünk, nyugodtan rájuk bízhatjuk magunkat. Ha nem külsős helyen falnánk a csontról leomló húsokat, akkor akár náluk, hazai pályán is élhetünk a privát rendezvények adta lehetőségekkel. Ehhez ideális hely lehet például a Király utcai és az Arany János utcai üzlet.

Mi most a Szentendrei úton találkoztunk a srácokkal és Antival, aki a köztiszteletnek örvendő pitmaster pozíciót tölti be a Smokey Monkies csapatában. A gigászi szmókerszekrényre vigyázó szemei minden részletre odafigyelnek, hajnalban kel a húsok biztosítása miatt. Szakértelme és kedves személyisége sokakat vonz ebbe az étterembe. A csoda egyébként minden esetben itt, Óbudán történik, belépvén ezt azonnal megérezhetjük: füstös-fűszeres illat tölti be a teret. Ezért egy pillanatra nem haragszunk, sőt! Viszont a mohóság miatti túlrendelésre azért figyeljünk oda, mert tényleg delejező az illat. 

Az árak abszolút megfizethetők, és az általános élelmiszer-drágulás ellenére is szeretnének barátiak maradni ebben a tekintetben is. Többek közt azért is, hogy elérhetőek maradhassanak, hogy mind az öt éttermük kiszolgálhassa az eddigi és a leendő törzsvendégeket. 

Címkék