Fleischer néni egészen a haláláig vitte a legendás ingvarrodát a Paulay és a Nagymező utca sarkán, az egykori Grand Café Amor korábban szétszabdalt szegletében, és 1998-tól szinte mindennap átjárt a szemben lévő Két Szerecsenbe ebédelni, vacsorázni. Sosem akarta másnak eladni az üzletét, csak nekik. Így őrzi a Szerecsen új testvére a Fleischer nevet a divatos ingek után már a szintén divatos, sharing típusú bisztrókonyhában utazva.

A Két Szerecsen – mondhatni – örök. Immár 23 éve számít viszonyítási pontnak a megbízható és közérthető, amúgy párizsi alapokon nyugvó, nemzetközi bisztrókonyha kedvelőinek. Fleischer néni üzlete kapcsán a tulajdonosok eredetileg egy kis testvért szerettek volna mellé, de a kialakítás közben végül nagy testvér lett belőle. Picivel magasabb árkategória, válogatott borkínálat, elegáns környezet, de a kötetlen hangulat egy az egyben ugyanaz. Ha a Szerecsen Párizst idézi, akkor a pont szemben lévő Fleischerben inkább New Yorkban érezhetjük magunkat.

Krasznai Norbert séf irányításával az itthon eddig főleg csak a tapasbárokra és az ázsiai éttermekre jellemző „plate sharing”-koncepció elevenedik meg az asztaloknál, bisztrófogásokkal. Ennek az a lényege, hogy szakít a klasszikus előétel-főétel-desszert szentháromsággal, és moderáltabb árak és adagok formájában a közös, társasági étkezést preferálja. Tehát beülünk, mondjuk, hárman-négyen barátok, és kikérhetjük legalább a fél étlapot. Az ételek az asztal közepére érkeznek, mi pedig kedvünkre kóstolgathatunk, de azt is elkerülhetjük általa, hogy a párunk a nem túl szerencsés ételválasztását szeretné elcserélni az alig várt sajátunkkal.

Norbiék egyáltalán nem szégyenlősek, ha fűszerezésről van szó – és ez egyáltalán nem kritika, sokkal inkább dicséret. Abszolút nemzetközi (francia, amerikai, magyar, ázsiai, mediterrán, közel-keleti) konyha, bevállalós párosításokkal és karakteres ízekkel. Tökéletes állagok az omlósságtól a krémességen át egészen a rességig és csibészes játékosság a citrusosság és az édességérzet között

Ez, kérem,nem langyos víz, hanem minden fogás egy karakán állásfoglalás, amivel kár is lenne vitatkozni, egyszerűen nyugodtan hátradőlve kóstolgatni kell.

Ez, kérem,nem langyos víz, hanem minden fogás egy karakán állásfoglalás, amivel kár is lenne vitatkozni, egyszerűen nyugodtan hátradőlve kóstolgatni kell.

Az étlap folyamatosan változik, mindig van vega kínálat, a fogások jelenleg 990 és 3290 forint között mozognak, amikből uraknak azért három-négy, de hölgyeknek akár kettő fogás is bőven elég lehet. Így talán marad még hely az egységesen 1990 forintos desszerteknek is. A mákos guba vagány és egyáltalán nem tolakodó, a passio mousse (passio mousse, étcsokoládé, brownie) pedig egyszerűen isteni! Tökéletes harmónia a fekete csoki és a maracuja között, úgy, hogy egyben friss, üde és roppanós is marad a desszert.

Sokunk új törzshelye lesz a Fleischer Restobar, ahol biztosan mindenki megtalálja a kedvenc ízeit. Kötetlen kóstolgatás elegáns, de közel sem feszélyező környezetben. A Két Szerecsen nem konkurenciát nyitott saját magával szemben, hanem megmutatja nekünk a minőségi gasztronómia egy másik oldalát

Címkék

Elérhetőségek

Fleischer Restobar 1065 Budapest, Nagymező utca 7. (bejárat a Paulay Ede utca felől) Facebook-oldal