Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Bréking / budapest

szerkesztés

Zöldül a budai belváros – Megújul a Széna tér

Szerzők

  • We Love Budapest

2021. 10. 25. 15:34

A II. kerület kivitelezésében, a Főváros biztosította forrásból újulhat meg a Széna tér, így hamarosan rendezik az elbontott Volánbusz-pályaudvar helyét és környezetét. Olyan köztér létrehozása a cél, mely zöldebbé varázsolja a budai belvárost, ahol jelentős mértékben nő a zöldfelület, de továbbra is jól átjárható marad a gyalogosan közlekedők részére.

A megújuló Széna térre a jövőben annyi zöldfelületet telepítenek, amennyit csak lehet: új fákat ültetnek számos cserjével együtt annak érdekében, hogy Buda belvárosa egy igazi zöldparkkal gazdagodhasson. De egy emlékpark is épül, ahol méltó körülmények között ápolhatjuk közelmúltunk emlékeit.

Az emlékparkban a helyszín történelmi jelentőségét több különböző tájépítészeti elem és művészeti alkotás idézi fel. Helyet kap a téren három kronoszkóp, megépül az „Emlékek útvesztője” installáció, mely a burkolati felületben elhelyezett versidézetekkel segíti a történelmi események felidézést.

„Az egykori városfal szintén burkolatban elhelyezett installációként jelenik majd meg. Egy közeli tűzfalon pedig terveink szerint egy nagy felületű művészeti alkotás idézi majd meg az ’56-os események emlékeit őrzők személyes gondolatait interaktív formában. A koncepció szerint az ’56-os eseményeknek vízjátékkal is emléket állítunk majd” – írja Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere Facebook-oldalán.

A hamarosan induló építkezés kerítésén a Fortepan fotói segítségével molinókon mutatják be a környék történelmi eseményeit, QR-kódok leolvasása után pedig visszaemlékezők videóit nézhetjük meg.

A megújuló Széna tér olyan közpark lesz, ahol nyugodtan hűsölhetünk majd a fák árnyékában, elmélkedhetünk és emlékezhetünk egy-egy installáció vagy alkotás mellett, remélhetőleg így a tér még otthonosabbá teszi Budát és zöldebbé a budai belvárost

Hasonló tartalmak

Admin mode