Krisztinaváros több mint 200 éve épült éttermében tartotta esküvőjét Széchenyi István és Wesselényi Miklós is, itt mulatott a 19–20. század művészvilágának krémje.

A hírt a 24.hu közölte az I. kerületi Önkormányzat lapjára, a Várnegyed december 17-i számának értesülésére hivatkozva. A lap megszólaltatta az I. kerület főépítészét, Csány Évát, aki szerint az új tulajdonosok 2020 végén keresték meg őt egy egyeztetésre, majd a kerületi kormányhivatalnál benyújtották az engedélykérelmüket az épület bontására, amire meg is volt minden joguk, hiszen a Márvány utca 6. alatt álló épület nem élvez védettséget, a műemléki feltételeknek formailag nem felel meg, bontási tilalommal pedig épp ezért nem is ellátható.

Az éttermet 1793-ban egy szőlősgazda által borkimérésként alapították, itt tartotta esküvőjét gróf Széchenyi István és Wesselényi Miklós is, itt mulatott a város krémje, például Ady Endre, Móricz Zsigmond. 2017-ben a Budavári Értéktár része is lett az Aranyszarvas étteremmel, valamint az egykori Bástya sétányon lévő ágyúkkal, a barlangrendszerrel és a várfalakkal együtt.  A 2020 novemberében történt tulajdonosváltáskor bezárt a nagy múltú, rendezvény- és lagzihelyszínként az elmúlt években is népszerű étterem. 

A 24.hu szerint a fővárosi kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályához eljuttatott bontási engedélykérés csak részleges bontásról szólt, erről december 23-án döntés is született, így a munkák akár már 2021-ben elindulhatnak. Arra még van remény, hogy a beruházó az utcafrontot és a földszintet megtartsa és a további emeletekre építkezzen. Az udvar régi, mutatós gesztenyefáit viszont egészen biztosan kivágják, mert életveszélyesek.

Frissítés: közben a 24.hu megírta, hogy az épület lényegi, az utca felé néző földszintes részét nem bontják le, a befektető csak a telek többi részére kapott bontási engedélyt. Az is az engedély része, hogy a megmaradó, felújításra kerülő házrészben pedig továbbra is vendéglőnek kell üzemelni.

Frissítés: mind a Márványmenyasszony, mind a Wichmann kocsmának helyet adó épületek lebontása miatt tiltakozási hullám ütötte fel a fejét a közösségi médiában, ami egészen a kormányzati szintig elhallatszott. A kulturális örökség védelméért felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely bejelentést tett: azonnali hatállyal elrendelte a Márványmenyasszony étterem épületeinek, valamint a Wichmann-kocsma esetében a műemléki védettségi eljárás megindítását. Vagyi nagyon úgy fest, az épületek megmenekülnek. 

Címkék