A hawaii étel, a poke a közelmúltban indult hódító útjára Európa-szerte, így nálunk is. A XI. kerületben, a Kelenföldi pályaudvarhoz közel, a Somogyi út 28. alatt található California Poké áprilisban nyitott meg, de akkor még csak rendelni lehetett tőlük. Júniustól viszont már személyesen is látogatható a food bar jellegű hely, ahol a hawaii konyha első számú különlegességének hazai viszonyokra adaptált verzióit kóstolhatjuk végig. A poke nyers, természetes, ízletes, egészséges, laktató és nagyon-nagyon finom. Szerelem első ízlelésre, csak a megfelelő helyet kell megválasztani a kóstoláshoz. A California Poké pontosan ilyen hely.

Sokat elárul egy helyről az, hogy egy előző napi vacsoravendég másnap ötödmagával megy vissza ugyanoda ebédelni, a California Pokéban pedig pontosan egy ilyen helyzetnek voltunk a szemtanúi, amikor ott jártunk. És mind az öten elégedetten távoztak – akárcsak mi. A hideg, üdítő gyömbéres és levendulás zöld tea (690 Ft) ugyanolyan jóleső és finom volt, mint a tonhalas (3190 Ft) meg a lazacos (2990 Ft) poketál. Könnyen előfordulhat, hogy ha valaki először eszik pokét, az szerelem lesz első kóstolásra. Nyers, természetes, energiát adó, finom – mondhatni: az ízek ízléssel szerkesztett kavalkádja –, és úgy leszünk tele vele, hogy utána nem érezzük magunkat egy tehetetlen kis gömböcnek. 

A poke a polinéz szigetvilág tradicionális ételcsodája, amit elsősorban Hawaiihoz köt az ember. Ránézésre „csak” egy saláta, de ne essünk tévedésbe. A poke elsősorban nem elő-, hanem bizony főétel – de előételként is fogyasztható –, hiába nyers szinte az egész, és hiába zöldségekkel teli a tál. A poke alapja a kockára vágott nyers hal és a hozzá passzoló rizs, amit zöldségekkel egészítenek ki és szószokkal dobnak fel. A poke eredetileg a vágási technikát jelenti, amivel a halat kockára szelik, ám később az egész tál megkapta a nevet. Amit még fontos elmondani az ételről: színességét az adja, hogy a zöldségeket nem összekeverve teszik bele, hanem kis adagokban egymás mellé helyezik el a tálban. 

A California Pokét három, komoly gasztrós-vendéglátós múlttal rendelkező barát – köztük egy házaspár – nyitotta meg. Ők korábban kisebb-nagyobb éttermekben dolgoztak, és megjárták a külföldet is, évekig hajókon szolgáltak. A pokéval azonban már itthon találkoztak először, 2017-ben az egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező étteremben. Akkor gondoltak először arra, hogy itthon se lenne rossz egy pokés helyet nyitni. De aztán eltelt még két év, meg jött a koronavírus miatti leállás is, és ez elsősorban épp a vendéglátószektort érintette. Ám amint lehetett, idén nyáron, megnyitottak. 

A California Poké a XI. kerületben található, elég jó helyen. A hatalmas fákkal teli, árnyas Somogyi úton, közel a Kelenföldi pályaudvarhoz és az Etele térhez – karnyújtásnyira az Erdős és fiai Cukrászdától –, forgalmas, hangulatos környéken. De a Bikás park, a Bartók Béla út, a Kosztolányi és a Móricz sem esik távol innét. Ráadásul a XI. kerület lakói – legalábbis a környéken élők – kimondottan érdeklődők, nyitottak és kíváncsiak az újra, keresik a friss és egészséges megoldásokat. A poke mint étel és a California Poké, ami ezt kínálja, pontosan beleillik a képbe.

Alapból hétféle poketál közül választhatjuk ki a kedvünkre valót, de ha netán az a helyzet állna elő, hogy egyik sem tökéletes a számunkra, vagy, mondjuk, eleve kísérletező kedvűek vagyunk, arra is van lehetőség, hogy összeállítsuk a saját ízlésünkre pontosan ráhúzható variációt. 

Alapból hétféle poketál közül választhatjuk ki a kedvünkre valót, de ha netán az a helyzet állna elő, hogy egyik sem tökéletes a számunkra, vagy, mondjuk, eleve kísérletező kedvűek vagyunk, arra is van lehetőség, hogy összeállítsuk a saját ízlésünkre pontosan ráhúzható variációt. 

De visszatérve az étlapon szereplő tálakra, fontos megjegyezni azt is, hogy mivel a poke lényege az, hogy az összetevők nyersek, frissek és minőségiek legyenek, ezért a California Poké csapata a lazacos és a tonhalas mellé saját, a helyi viszonyokra kitalált poketálakkal is szolgál, van például édes-chilis csirkés és teriyaki marhás megoldás is – máshol a városban ilyeneket nem kapni. A tervek között pedig további ízvariációk is szerepelnek, mert a kísérletezés és hogy mindig valami újjal álljanak elő, legalább olyan fontos része a koncepciónak, mint a minőség és a frissesség.

A poke mellett mást is ehetünk a California Pokéban, bár a fókusz nem kerül le a lényegről. De azért vannak miso levesek (890–1390 Ft) és desszert is, pudingok (890 Ft). Italok közül az organikus teákat emelnénk ki, de aki hagyományos üdítőre, borra vagy sörre – Budapest kézműves sörök kaphatók – vágyik, annak sem kell átülnie egy másik helyre.

A California Poké még új szereplő a gasztroplaccon, egyelőre az építkezős szakaszban járnak, várják a fogyasztói visszajelzéseket és figyelnek. A cikk elején említett visszajáró vendégek mindenesetre már őket igazolják, azt, hogy jó úton haladnak. Tervezik a távoli jövőben további California Poké üzletek nyitását szerte a városban, de ez még odébb van, úgyhogy addig is erősítik és építik a brandet. Ennek egyik eleme a kedvezménykártya, amivel minden ötödik (helyben fogyasztott vagy elvitelre kért) poketál mellé kap a vendég ajándékba egy másikat. De elsősorban ne ezért keressük fel a California Pokét, hanem azért, mert finom és egészséges az étel, a vendéglátás pedig baráti, sőt már-már családias. Egy újabb remek hely a városban. 

Címkék

Elérhetőségek

California Poké 1115 Budapest, Somogyi út 28. Facebook-oldal Weboldal