A Király utca körúton belüli részén található igényes bisztróban házilag készített szószokkal, remekül ízesített húsokkal-kolbászokkal, vegán omlettel és bundás kenyérrel, valamint házi limoncellóval is találkozhatunk a hét hat napján, reggel 8 és délután 4 között.

Sallai-Tóth Krisztina, férjével együtt, hosteleket üzemeltet a környéken, ezért kézenfekvő ötletnek tűnt egy reggeliző- és bruncholóhelyet is nyitni, ahol a szállóvendégeik a napjaikat kezdeni tudják. Kompromisszumot azonban nem akartak kötni a minőség terén, így a változatos kínálat lehető legtöbb elemét házilag készítik, széles alternatívát nyújtva közben a vegán vendégeknek is.

A kétszintes minigalériájával együtt mindössze 27 négyzetméteres, ízléses bisztró tiszteletteljesen megbújik a Király utca nyüzsgésében. Kívülről nem is gondolná az ember, hogy ilyen változatos és széles kínálattal várják az idelátogatókat. Mi a farmerreggelivel kezdtünk (tükörtojás, sült kolbász, sült sonka, tócsni, sült paradicsom, sült paprika, kovászolt kenyér – 3190 forint), amihez a vékony kolbászt külön nekik töltik, a tócsni házilag készül, a kenyér pedig a Minerva pékségből érkezik.

A reggelikínálat részei a hagyományos és a vegán omlettek (890–1890 forint), a bundás kenyerek (1790–2290 forint) és a „farmertől” a „fancyn” és az „angolon” át a „magyarig” számos reggelitípus. A szendvicseknél külön felhívnánk a figyelmet a pastrami és a Reuben közötti különbségekre. Eredetileg feltehetően mindkettő a kelet-európai zsidók Amerikában nagy sikerre vitt, marhahúsos „street foodja” volt, de míg a klasszikus  – a nagy adag pácolt és füstölt marhahússal tömött – pastramiszendvicsben a két szelet rozskenyér közé csak mustárt és ecetes uborkát tesznek, addig a a Reuben szendvicsbe általában sajt, savanyú káposzta és karamellizált hagyma is kerül.

Mi a Reuben szendvicsen (kovászolt kenyér, forró pastrami, házi 1000 sziget-öntet, sajt, pirított savanyú káposzta, karamellizált hagyma – 3490 forint) kívül egy vegán pastramiszendvicset kóstoltunk (kovászolt kenyér, füstölt-marinált tofu, mustár, karamellizált hagyma, savanyú uborka – 2990 forint). Jó fűszerezések, a kenyér belül szaftos, kívül roppan, a tofut is olyan lében pácolják, mint a marhahúst, és egyszerre hoz jólesően savanykás és édeskés ízhatást.

Hátra volt még a pirított garnéla, ami a bisztróajánlat legdrágább fogása (mangós avokádóraguval, fokhagymás pirítóssal és házi 1000 sziget-mártogatóssal – 3990 forint). A garnéla citromos-petrezselymes-oregánós ízesítése is szuper volt, de a mellé tálalt mentás-mangós avokádóragu szerintünk önálló fogásként is megállná a helyét.

Külön kiemelnénk a Christie's házi paradicsomlekvárját, de az összes házilag készített szósz átlagon felüli. Vegánoknak is nagyon ajánlott a hely, a tofun kívül a jackfruitot (a jákafa termése zamatos, lédús, húsra emlékeztető rostjaival tökéletes húshelyettesítő) is előszeretettel használják. Összességében elmondható, hogy amennyiben egy jó reggelivel itt kezdjük a napot, akkor valószínűleg ebédre is vissza fogunk térni.

Címkék

Elérhetőségek

Christie's Urban Bistro 1077 Budapest, Király utca 53. Facebook-oldal