Az biztos, hogy a gyerekek – és a vonatmániás felnőttek – imádni fogják a Közlekedési Múzeum új, időszaki kiállítását, mert a vasúti járműgyártás bölcsőjében, azon belül is a Dízelcsarnok hatalmas tereiben nemcsak nézegetni lehet a tárgyakat és sétálni a mozdonyok, kerékpárok és motorok között, hanem még fel is lehet mászni rájuk. A Volt egyszer egy Északi… A történet folytatódik című kiállításon a járművek mellett megismerhetjük a csarnok és a kőbányai ipari negyed történetét és megnézhetjük azt is, milyen lesz majd a jövő múzeuma.

Mióta kiderült, hogy az Opera összművészeti játszóháza mellett a Közlekedési Múzeum is Kőbányára, egészen pontosan a volt Északi Járműjavító területére költözik, egyre menőbb lett kőbányai lakosnak lenni – bár személy szerint én mindig is szerettem a kerületben élni. Miután bezárták a MÁV egykori telephelyét, szó volt arról, hogy az egészet elbontják és helyére lakópark kerül, de nemcsak a környék, hanem Budapest is jobban járt azzal, hogy az Opera műhelyháza és a Közlekedési Múzeum kerül ide.

Ez jelenleg Európa legnagyobb barnamezős fejlesztése, ami nemcsak a területet rehabilitálja, de a környék fejlődését is elősegíti. Arra, hogy az új múzeum tereiben sétáljunk még sokat kell várni, viszont egy időszaki kiállítás keretében addig is bejuthatunk a régi Dízelcsarnokba, ami sokáig üresen, látogatóktól elzárva állt a Kőbányai út mentén.

A Volt egyszer egy Északi… A történet folytatódik címmel nyílik kiállítás az 1962-ben átadott Dízelcsarnokban, ahol mi már a januári hajnalban végignéztük, ahogy begördülnek a MÁV ikonikus mozdonyai, viszont most végre meg is nézhettük a múzeum történetének eddigi legnagyobb időszaki tárlatát. Azért is szeretjük annyira ezt a kiállítást, mert nem üvegfalak és elkerített részek mögött látjuk a tárgyakat egy makulátlan térben, hanem autentikusan itt van minden a rozsdától az olajfolton át a szerszámokig és mozdonyokig.

Az, hogy látjuk a csöveket, a gerendákat, a gépeket, az, ahogy pikkelyként hámlik a vakolat és látjuk a fényezőműhelyek falfirkáit, plakátjait, sokkal közelebb hozza a kiállítást, mintha csak olvasgatnánk a tárgyak leírását és az Északi Járműjavító történetét. Ezt az élményt tetőzi, hogy felmászhatunk a mozdonyokra, eljátszhatjuk a Bobó tolatómozdony vezetőfülkéjében, hogy vasutasok vagyunk és még a motorterét is megnézhetjük, de beülhetünk a legtöbbet gyártott magyar személykocsi utasterébe is.

A vasúti járművek mellett olyan régi kerékpárokat is láthatunk, amikkel valaha a dolgozók jártak reggelente munkába, de az 1920-as évek salakversenyein használt Puch versenymotor-kerékpárt is megcsodálhatjuk, ahogy egy Formula V-ös gépkocsit is, amivel a szomszédos Népligetben rótták a köröket.

A kiállítás bemutatja a kőbányai-józsefvárosi ipari környezet közlekedéstörténeti jelentőségét, az Északi Járműjavító múltját, aminek területén 1867-ben jelentek meg az első vasúti műhelyek. De a népligeti autóversenyekről és az egykori dolgozók életéről, lakhelyeiről, vagyis a Jancsi-telepről és a Kolóniáról vagy épp az élénk sport- és kulturális élet otthonául szolgáló Törekvés Művelődési Házról is olvashatunk érdekességeket.

A kiállítás nemcsak a múlttal, hanem a jelennel és a jövővel is foglalkozik: a tárlat végén láthatók a környék fejlődését is meghatározó XXI. századi múzeumi projekt legfrissebb látványtervei, de azt is megtudhatjuk, milyen lesz a jövő budapesti vasútja.

A július 16-án nyíló és októberig tartó kiállításon garantáltan gyerekké válik minden felnőtt, a fiatalabbakat pedig le se lehet majd szedni a mozdonyokról. A Volt egyszer egy Északi... A történet folytatódik című tárlathoz izgalmas családi programok és múzeumpedagógiai foglalkozások is kapcsolódnak majd. Fontos tudnivaló, hogy a kiállítás létszámkorlátos, ezért érdemes online jegyet váltani.

Címkék