„Anatólia olyan, mint egy nagy kohó: több ezer éven keresztül egymás mellett léteztek a népek, kultúrák, vallások és természetesen hatással voltak egymásra. Így jött létre Kis-Ázsia ízvilága” – olvassuk a hiánypótló török étterem nyitóoldalán.

Anatólia (Kis-Ázsia) hídszerűen helyezkedik el Európa és Ázsia fő területei között, ami elősegítette, hogy az évszázadok során a népek és kultúrák egy nagy olvasztótégelye alakuljon itt ki, de az egykori Oszmán Birodalom is itt bontakozott ki, amibe beletartozott a bolgár, az arab, a török, a zsidó, a bosnyák, az örmény, a kurd, a szerb, a magyar, de otthon érezheti magát benne még a görög is. Varietas delectat – a változatosság gyönyörködtet. Ezt az izgalmas, lenyűgöző változatosságot és elemi erejű ízvilágot hozta el nekünk a Türkiz, ami Budapesten az első igazi török étteremként nem más, mint több száz éves együttélésünk jelképe.

Pár hete a Parlamentnél sétálva csodálkozással kevert érdeklődéssel néztük a Nádor utca elejének egykori romhalmazából impozáns mértéktartásában is barátságossá alakított, elegáns éttermet. Belépve azonnal magába ránt a hely hangulata és hirtelen egy teljesen más világba kerülünk a szomszédos Kossuth tér nyüzsgő forgatagából.

Az étterem tulajdonosa, Bilal Aslan az alapanyagok és fűszerek jelentős részén kívül a jól képzett séfeket is Isztambulból hozta, a húsokat pedig többnyire hazai halal hentesektől szerzik be. Az iszlám halal tulajdonképpen majdnem megfelel a kóser étkezési szokásoknak, így a hindun kívül gyakorlatilag minden világvallás követője fogyaszthatja a teljes kínálatot.

A mezzék közül kóstoltuk a kalamar izgarát (grillezett tintahal, 2300 Ft), a bademli kabakot (mandulás cukkíni saláta házi joghurttal, 1450 Ft), az Antep dolmát (fűszeres rizzsel töltött szárított padlizsán Antep módon, 2300 Ft), a hummust (tradicionális csicseriborsó püré tahinivel, 1600 Ft), a muhammarát (sült kápiapaprikakrém dióval, 1600 Ft és az içli köftét (bárányhússal töltött bulgur labdácska olajban sütve, 2300 Ft), amik mellé friss, meleg, házi készítésű kenyerek jöttek.

Ezek után főételnek érkezett még egy karisik et/iki kisilik (kétszemélyes grill tál – bárány borda, adana, bárány nyárs, köfte, csirke nyárs, csirke szárny, vegyes köret – 18500 Ft) és egy çoban saláta (tradicionális török pásztorsaláta, 2400 Ft), amiben a kapor olyan elképesztő kombinációt alkotott a gránátalmával, amit korábban elképzelni sem tudtunk. Ez a mennyiség természetesen nem két személynek való, hanem minimum háromnak és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez volt az egyik legjobb éttermi élményünk az utóbbi időben

Végre itt egy igazi török étterem Budapesten – nem döner kebabos –, egy olyan autentikus, igényes, ízléses konyhával, ami nem elégszik meg a középszerűséggel, hanem büszkén és örömmel mutatja meg összetettségét és mélységét a hazai vendégeknek is. A Türkizben minden munkafolyamatnak megvan a saját szakembere, akik jól érezhető szeretettel akarják a legjobbat adni. Sikerrel. Az Oszmán Birodalom újra hódít és most nagyon hálásak vagyunk érte!

Címkék

Elérhetőségek

Türkiz Budapest 1051 Budapest, Nádor utca 36. Facebook-oldal Weboldal