Nem egyszerű az élet, ha az ember egy hatalmas játszótér és egy új sportkomplexum között, a Városligetben nyit helyet. Legyen fagyimámor, hotdog-gyönyör a kicsiknek, vagy fulladjunk inkább rostba és proteinbe a sportolók miatt? A Léghajó KERT nagyon ügyesen egyensúlyoz a két végpont között.

Az ember mindig megérzi egy helyről, mikor a tulajdonosai a saját életmódjukat élik tovább benne. A Léghajó KERT-re különösen jellemző ez a fajta őszinteség. A tulajdonosok, a vendéglátásból érkező Zsolt és az üzleti dolgokban jártas barátja, Szabolcs pörgős, de egészséges életmódra vágyó családosokként nem riadtak vissza a kihívástól, és létrehoztak egy olyan helyszínt, ahol a Városliget sokrétű közönsége pont azt kapja, amire szüksége van. Van jó minőségű, nem túl drága, egészséges menü a környéken dolgozók számára, smoothie és granola az elfáradt sportolóknak, valamint csavart fagyi és rendesen elkészített alappizza a gyerekeknek, akik megéheznek a játszótéren.

Mindezt úgy, hogy a helyiség alapterülete nem túl nagy, és alapvetően nem is az a cél, hogy végtelen mennyiségű ételt adjanak el. A belső tér játékos és egyszerű, az épület mind a játszótér, mind a sportkomplexum felé nyitott, a kerthelyiség szervesen illeszkedik a környezetbe. A környezettudatosság az apróbb részletekben is jelen van, nemcsak az újrahasznosítható papírtányérok és műanyagok, hanem a tisztítószerek is maximálisan megfelelnek ennek a követelménynek.

A könnyedség az ételek tálalásában is visszaköszön. Lehet, hogy van olyan, akinek egy papírkészlethez sok a virág és a mikrozöld, számomra viszont felszabadító, ha látványra olyan ételt kapok, ami kiragad a hétköznapokból, de azért nem messzire; nem kell szükségképpen megszabadulnom az elviteles gyorsaság érzésétől sem. A helyben amúgy is a természetességet szerettem a legjobban. Minden étkezésre nyújtanak egy kényeztető és egy fitt/mentes verziót, így egészséges fogások is vannak, mégsem fogjuk azt érezni, hogy muszáj egy magvakból és biozöldségből álló oltáron áldoznunk, ha valamiért nem úgy jött össze a nap.

A Léghajó KERT 8.30 és 21.30 között tart nyitva. A reggel világos pörkölésű Bagira vagy sötét Vergnano kávéval kezdődhet (az eszpresszó-tonik és a flat white is 760 Ft-ba kerül), amihez különböző péksütiket vagy bagelt (1450 Ft) választhatunk, de kérhetünk helyben készült egészséges smoothie-t (950 Ft) vagy granolát is. Focacciát (1450 Ft) vagy paninit (1250 Ft) pedig egész nap ehetünk.

Az ebédmenü

Alig vártuk, hogy végre beszámolhassunk a jelenlegi (hatalmas) pörgés miatt naponta változó ebédmenüről, ugyanis ez a hely legnagyobb erőssége. Szezonális alapanyagok, szép tálalás, jó ár (1950 Ft leves + 1 főétel), ráadásul mindig könnyen össze lehet állítani egy vegetáriánus és egy glutén-/laktózmentes opciót is. A konyhai csapat egy része fine dining háttérből érkezik, jó érzékkel, a minőséget megtartva lazultak bele a Városliget nyugalmába. 

Ottjártunkkor hűvös görögdinnye-gazpacho várt bennünket, amelynek már a látványa is nagyon üdítő volt. A különböző dinnyékből és uborkából kivágott levesbetétgolyók más és más ízeket emeltek ki az édes és a sós között kellemesen egyensúlyozó levesből. 

Az ételt tökéletesen elkészített zöldborsórizottó követte, amihez lazacot vagy grillezett kecskesajtot (+300, illetve +500 Ft) lehetett kérni. A rizs állaga tökéletes, a zöldborsó krémes és gyönyörű színű volt, a lazac bőre pedig ropogott. Az adag éppen elegendő a nyári melegben, és nagyon jól is esett egy pörgős munkanap után.

Késői ebédemet helyben készült brownie-val (750 Ft) zártam, amihez epres fagylalt és egy kis granola tartozott. A süti szerencsére nem volt túl édes, viszont szép puha maradt a belseje, tipikusan annyi kényeztetés, amennyit az ember még megenged magának.

A játszóteret látogató családok számára szuper hír, hogy az egészséges fogások mellett gondolnak a gyermekek speciális igényeire is. A célközönség ebben az esetben néha nehezen mozdul ki a hot dog–pizza–fagyi háromszögből, és vannak azok a napok, amikor nem lehet erőltetni őket, ezért a Léghajó KERT-ben mindhárom étel korrekt minőségben található meg. Ha pedig rágcsákat szeretnénk, akkor a Snack Garden zöldségchipsei közül egészségesebb opciót választhatunk.

Nagyon jó kis hely nyílt tehát a Városligetben, amely tökéletesen belesimul a kerület életébe és kiszolgálja a sokrétű közönség igényeit. Ha szeretnénk mindenféle sallang nélkül pihenni és enni valamit, aminek örülhetünk, akkor menjünk csak bátran arra, beleillik a napirendünk bármelyik részébe.

Címkék

Elérhetőségek

Léghajó KERT 1146 Budapest, Városliget Facebook-oldal