Pár lépésre a Millennium Házától (régebbi nevén: Olof Palme Ház) nyitott meg május közepén a Piknik Kert nevű hely. A Városliget talán legszebb részén találjuk, az Ajtósi Dürer sorhoz közeli Mőcsényi Mihály botanikus kertben. Ez a gigapark legnyugodtabb szeglete. Ahogy a neve is jelzi: a piknikezést kimondottan támogató helyről van szó, de egyéb programok és izgalmak is várnak bennünket a Piknikben.

Bár korábban is volt némi vadregényes hangulata a Városliget régi botanikus kertjének, de mivel eléggé elhanyagolt volt, bőven ráfért a megújulás, aminek eredményeként nevet is kapott, a neves magyar kertészmérnökről, Mőcsényi Mihályról nevezték el. Most, hogy kész van, kijelenthetjük: a Városliget legtetszetősebben rendbe rakott része lett. Szerencsére ebből nem úgy lett közösségi tér, hogy sport- meg játszótéri eszközökkel pakolták tele, hanem egy csodásan burjánzó kertet varázsoltak, ami a vadregényességét is megőrizte. Ennek az egészen nagy területnek kábé a középen áll a Piknik Kert

A Mőcsényi Mihály botanikus kert egy buja zöld sziget a Városliget közepén, ami ugyan maga is jórészt zöld, hisz mégiscsak egy parkról beszélünk, de sehol máshol nem ennyire dús a növényzet. Nem véletlenül botanikus az alacsony kerítéssel körbevett kert. A nagyjából a közepén álló Piknik Kertet már eleve nagyon szimpatikussá teszi az, hogy nem kiszakít magának egy nagyobb szeletet a területből, hanem inkább a hely alkalmazkodik ahhoz a tényhez, hogy egy botanikus kertben található. A Pikniket magában foglaló épületet is úgy alakították ki, hogy idővel majd a sűrűbbé váló növényzet növi be és öleli körbe. 

A Piknik a nyugalom, a megpihenés, a gőz kieresztésének szigete is. Egyfelől betérhet ide az egyszeri sétáló, aki csak szeretne egy jót enni-inni és beszélgetni, de a Ligetben sportolóknak is – pláne hogy közvetlenül a kert mellett visz el a futópálya – lehet ez a mozgás utáni pihenőhelye. Eleve vannak kifejezetten a sportolók számára készült italok is, mint a kollagénnel feljavított erdei gyümölcsös smoothie, a kakaóbabos protein shake vagy a málnás turmix (990 Ft). Ha már italok: a limonádéválaszték (690–790 Ft) kifejezetten tetszetős – a sárgadinnyés-uborkás nagyon finom –, de különféle ízesítésű házi szörpök (590 Ft) és jegesteák (690 Ft) közül is választhatunk, de alkoholos italok is bőséggel kaphatók a Piknikben. 

Ételek tekintetében az egészséges irányba mutat az étlap. Saláták (1690–1990 Ft, grillezett gomolyával vagy csirkével 2190 Ft), mártogatósok (1990 Ft) és tortillák vegetáriánus verzióban is (1890–2190 Ft) kaphatók, vagyis nem itt fogjuk degeszre tömni magunkat, de ettől függetlenül elég jóízűek a helyen kapható ételek. Ha nem helyben fogyasztanánk el az ételt, italt, hanem a Városliget egy másik helyén, elterülve a fűben, akkor bérelhetünk piknikkosarat, amibe az kerül, amit csak szeretnénk – de a kosarat utána vissza kell vinni. Ám érdemes a közelben vagy akár a botanikus kerten belül piknikezni, merthogy ahogy jobban beindul a nyár, a Piknik is ontja majd a programokat. Lesznek kisebb koncertek meg DJ-k is, de ami igazán sok embert fog vonzani, az a szabadtéri mozi lesz, ahol filmklasszikusok szórakoztatják majd a vendégeket. Fűben fekve enni, inni, filmet nézni – hát kell ennél jobb?

Címkék

Elérhetőségek

Piknik Kert Az Ajtósi Dürer sor és a Stefánia út kereszteződésétől 20m-re a Városligetben. Facebook-oldal