Tar Ákos néhány hete nyílt pizzázója valósággal berobbant a budapesti gasztrovilágba, kompromisszummentes hozzáállásával, titkos tésztareceptjével és izgalmas feltéteivel rúgva rá az ajtót az olasz konyha szerelmeseire. Az Amore di Napoli már most megkerülhetetlen tényező a budapesti nápolyipizza-fronton!

Ákos, a profi pizzaiolo 5 év külföldi munka után, 2019-ben érkezett haza Svájcból, azzal az elhatározással, hogy saját nápolyipizzázót nyisson szülőhelyén, Lágymányoson. A Budafoki úton lévő étteremtől konkrétan 30 méterre nőtt fel, szóval igazán hazai pályán játszik.

Korábban olyan szaktekintélyekkel dolgozhatott együtt, mint például a 2014-es év világbajnok pizzasütőmestere, Giulio Scalpi, akinek az ötcsillagos svájci Grand Hotel Victoria Jungfrauban volt sous-chefje, vagy az V. kerületi Ristorante La Botte egykori séfje, Luca Mottarlini, aki csendestársként szállt be most a vállalkozásba.

Letisztult belső tér, semmi feleslegesen túltolt külcsín, csak az S.S.C. Napoli futballklub kék és fehér színei. A hely pontosan az, ami: egy piszkosul jó, kötetlen, fiatalos pizzázó, ahol az étlap is csak azért szűkszavú, hogy kérdezésre ösztönözze az ide betérőket. A kérdés pedig beszélgetést szül, így sokkal komplettebb vendégélménnyel, gyakran pedig edukáltabban is távozhatunk

Az alapanyagokon és az eljárásokon kívül azt is megtudhatjuk, hogyan „tisztelegnek” Nápoly futballistene, Diego Maradona előtt. A rajta lévő Ricotta di bufala D.O.P., parmezán, bors, pancetta, bazsalikom, extraszűz olívaolaj összetevőknek ugyanis mind megvan az „isteni Diego” életvitelét bemutató szimbolikája.

Törzsvendégeket akar nevelni a saját ízlésével, stílusával és közvetlenségével, ezzel együtt nem a hittérítés, hanem inkább a saját közönségének megtalálása motiválja. Határozott elképzeléseibe ezért nem fér például bele a kukorica vagy az ananász használata, amiknek feltétként való kérése Nápolyban elképzelhetetlenül nagy sértésnek számítana.

„Nem versenyezni akarok, hanem magamat adni!” – mondja Ákos.

„Nem versenyezni akarok, hanem magamat adni!” – mondja Ákos.

Az árak több, mint barátiak. A Margherita 1790 forint, a pármai sonkás és szarvasgombaolajas Bella Italia 2790, míg az ikonikus Maradona pizza ára 2690 forint, és a többi pizza ára is ezek között mozog. Gyakorlatilag best buy kategória.

A nápolyi pizzáknál különösen fontos a friss állag, ezért mindig a helyben történő fogyasztást ajánlom, ebben az esetben is így teszek, közben legalább lehet beszélgetni Ákossal a pizzákról, az alapanyagokról és a saját történetéről is. Siessetek, hamarosan tömeg lesz. Én szóltam!

Címkék

Elérhetőségek

Amore di Napoli 1111 Budapest, Budafoki út 16. Facebook-oldal Weboldal